Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


miom


Autor Poruka

sandra

09.06.2002. 22:54

Cijenjena doktorice Kupesic

Imam 27 godina i prije tri godine odstranjen mi je miom velicine vece narance. Redovitim kontrolnim pregledima ustanovljeno je da je maternica vrlo miomatozna, i da sprijeda prema fundusu nalazi se cvor velicine 25 mm koji je obilno prokrvljen (u veljaci bila mu je velicina 10 mm), sprijeda i straga 2-3 manja cvora oskudnije prokrvljena koji se dijelom utiskuju u endometrij. Zadnja tri mjeseca uzimala sam terapiju Dabroston, a ponovnim gin. pregledom moja lijecnica mi savjetuje terapiju sa injekcijama DECAPEPTILOM, da bi se eventulno usporio rast mioma posto jos nisam radjala , a trenutno nisam u prilici da bih zatrudnjela. Zanima me Vas savjet i misljenje o toj terapiji i dali mi mozete preporuciti nesto drugo.

Unaprijed hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

10.06.2002. 16:08

Poštovana,
Primjena GnRH analoga (Decapeptyl, Buserelin, Suprefact, Zoladex i slično) pokazali su se uspješnom terapijskom opcijom za privremeno smanjenje opsega mioma. Svakako treba naglasiti privremeno, jer je ustanovljeno da po prekidu 3-6 mjesečne terpaije ovim preparatima dolazi do ponovnog porasta mioma i vraćanja na njihov promjer prije započinjanja terapije. Stoga se primjena ove skupocjene terapije preporuča isključivo u mioma velikog promjera i prijeoperacijski kako bi se smanjila veličina reza pri enukleaciji i smanjio volumen intraoperacijskog gubitka krvi. Također treba napomenuti da terapija ovim lijekovima dovodi do privremene supresije hipofize zbog čega se javljaju sve manifestacije privremene menopauze.