Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim vas doktore ako mi moze te pojasniti malo nalaz


Autor Poruka

helenalela

13.03.2012. 23:15

Doktore bila sam danas kod ginekologa jer sumnjam trudnocu nista mi nije rekla osim da imam zadebljanje materice sta to konkretno znaci? evo nalaz: Status spoljasne genitalije b.o
Vagina prolazna za 2 pp,neravnih zidova sa dosta sekreta penusavog koji ostaje na rukavici,flour.
PVU dug 2 cm,valjkast,pokretljiv,neosjetljiv,za izrazenim znacima upale,uzet papa
Uterus osetljiv tvrdji neravan pokretljiv
Adnexa lijeva skracena osjetljiva desna slobodna neosjetljiva
UZ nalaz uterus u AVF dimenzija 59x50x83mm sa jako zadebljalim endometrijumom 18 kroz 2 mm,osjetljiv na manipulaciju intravaginalnom sondom,desni jajnik 32x26mm,lijevi 30x24 mm oba uredne morfologije
DG Adnexitis sin.
Amenorrhoea

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.03.2012. 09:40

Poštovana, zadebljana sluznica maternice (endometrij) 18mm, može ukazivati na trudnoću, no nažalost prerano ste došli na UZV pregled te se ista još ne može vidjeti.
Niste mi napisali datum zadnje menstruacije. Svakako trebate napraviti test na trunoću i napraviti UZV pregled kroz tjedan dana ako ne dobijete menstruaciju i ako je test pozitivan.

helenalela

14.03.2012. 11:50

Zadnja menstruacija je bila 10 februara.Unapred hvala na vasem odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.03.2012. 21:10

Poštovana, savjetujem UZV pregled kroz tjedan dana ako ne dobijete menstruaciju.

helenalela

15.03.2012. 12:50

Doktore uradila sam dva testa i oba su pozitivna hvala jos jednom na Vasem razumjevanju i odgovorima.

yyyy

18.03.2012. 20:35

Poštovani možete li mi objasniti nalaze i reći što od simptoma može osjećti žena sa niskom razinom progesterona? Hvala!
Vrijednosti nalaza su slijedeći:
PROGESTERON 0,7 nmol/L
PROLAKTIN 496 mlU/mL
TESTOSTERON 1,75 nmol/L
TSH 1,09 mlU/L

Napominjem da su nalazi rađeni 25 dana ciklusa i da su jajnici ultrazvučno policistični:

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.03.2012. 22:05

Poštovana, niska razina progesterona govori u prilog anovulacijskim ciklusima, dakle nije došlo do ovulacije, niti do razvoja žutog tijela, zbog toga je razina progesterona niska. U kliničkoj slici kod niskog progesterona, posljedično tome isto tako u sklopu PCOS-a, ciklus je oligomenoroičan dakle uglavnom iznad 35 dana, menstruacije nisu bolne, tu su i druge odlike uzrokovane PCOS-om.
Svakako savjetujem liječenje policističnih jajnika.

yyyy

19.03.2012. 15:35

Hvala Vam na odgovoru! Mene još zanima postoje li neki simptomi snižene razine progesterona koje žena može osjećati, a da nisu vezani za reproduktivne organe i menstruaciju (npr. poremećaji raspoloženja, glavobolja, vrtoglavica, poremećaji spavanja i sl.)
Lijepi pozdrav!

yyyy

19.03.2012. 15:35

Dragi doktore, zaboravila sam Vam reći da sam prije mjesec dana počela piti Evine kapi od Subana. To je alkoholna iscrpina ploda biljke konopljike za koju je kao dokazano da regulira ciklus, odnosno disbalans ženskih hormona. Svome ginekologu nisam ništa govorila o tome, počela sam piti "na svoju ruku," do sada sam uzimala Dabroston, trenutno ne uzimam nikakve lijekove i znam da mi ne preostaje ništa osim oralne hormonske kontracepcije, a to ne želim! ja sam odlučila pokušati prirodnim lijekovima, pa otići do ginekologa vidjeti je li se šta popravilo. Zanima me što Vi mislite o ovom proizvodu i jeste li uopće upoznati s istim?

Proizvođač navodi: "Evine kapi sadrže etanolnu iscrpinu ploda konopljike (Agni casti fructus).
Konopljika je mediteranska biljka čiji plod sadrži iridoidne glikozide (agnozid i aukubin), flavonoide (kasticin), gorke tvari, eterično ulje i masno ulje. Konopljika djeluje na hipofizu na način da smanjuje lučenje hormona prolaktina te utječe na uspostavljanje ravnoteže između estrogena i progesterona. Zbog toga je izuzetno korisna kod poremećaja menstruacije i predmenstrualnih tegoba uzrokovanih disbalansom hormona.
Ograničenja za uporabu:
- ne uzimati Evine kapi zajedno sa hormonskom terapijom.
- ne uzimati Evine kapi tijekom trudnoće i dojenja.
Način pripreme Evine kapi:
40 kapi ujutro uz malo vode, najmanje 3 mjeseca bez prekida
Evine kapi se preporuča:
- kod sinptoma PMS-a (opća razdražljivost, bol u prsima, kožni problemi, glavobolje, promjene raspoloženja...)
- kao pomoć pri regulaciji nepravilnog menstrualnog ciklusa (oligomenoreja, polimenoreja, amenoreja uzrokovane povećanim lučenjem prolaktina)"


Dejan Šakoronja, dr. med.

19.03.2012. 21:25

Poštovana, kod vas se ne radi o povišenim vrijednostima prolaktina, nego anovulacijskom ciklusu uzrokovanim inverzijom FSH i LH horomona generalno govoreći.
Za navedeni preparat nisam čuo, ali ako vi mislite da će vam riješiti problem policističnih jajnika i anovulacijskih ciklusa probajte. Ja sam ipak pristaša dokazane i provjerene terapije i ostalih stvari koje je potrebno poduzeti u sklopu liječenja PCOS-a.

helenalela

23.03.2012. 00:15

Doktore danas mi je utvrdjena trudnoca od pet nedelja,pisala sam vam vec da je bila u pitanju i upala lijevog jajnika ali proslo je. Radila sam PAPA nalaz i uredan je i u pitanju je ta neka druga grupa i da imam neku bakteriju za koju neznam kako se zove i da ulaskom u drugo tromjesecje trebamo da se lijecimo i ja i muz.Ali da nije opasno nista za plod.Ali mi nije jasan nalaz kada sam ga procitala sada cu vam ga napisati pa ako mozete molim vas da mi pojasnite posto mi stvarno lijecnica nista negovori,ni termin poroda mi nije uradila.Evo nalaz

PAPA je II grupa,upala,VS je III I V
UZ nalaz u uterusu vidjen GEM oko 12 mm (5 NG) bez jos uvijek vidljivog EO ,na denom jajniku anehogena cisticna formacija oko 30 do 35 mm ,levi uredne morfologije.
Dg.Graviditas ml l plus
Endrometritis

to je to a u proslom nalazu je pisalo da su oba jajnika uredne morfologije i to me zbunjuje a prosli put je upala bila na lijevom jajniku,zato mi nista jasno nije.
Molim Vas da mi odgovorite jako sam zabrinuta.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.03.2012. 16:35

Poštovana, što se tiče bakterije na PAPA testu, vjerovatno se radi o gardnereli koju ćete liječiti kako vam je liječnica rekla.
Ova cista na jajniku vjerovatno je žuto tijelo, koje se vidi nakon ovulacije na jajniku i nastavlja se prikazivati u ranoj trudnoći.
Ne razumijem nalaz vašeg liječnika koji malo tvrdi da imate upalu jajnika, malo da nemate. Svakako savjetujem da napravite mikrobiološku obradu vrata maternice, tj. cervikalne briseve. Slobodno svog liječnika sve pitate, on bih vam trebao dati odgovore na sva pitanja.

helenalela

12.04.2012. 00:20

Doktore opet vam pisem za izvinjenem sto sam naporna. Bila sam danas opet na kontroli ali kod drugog ginekologa koji m i je ustanovio da nemam upale jajnika kao sto je bilo prije cista na desnom jajniku je i dalje tu,imam ranicu na grlicu materice,i cvor na meterici ili kako on kaze dobrocudni tumor,da li mi moze naskoditi da li ce mi trudnoca proci uredno,molila bih vas da mi odgovorite evo i nalaza

Gin.nalaz spolovilo multipare rodnica srednje prostrana sa obilno zuckasto pjenusavog sadrzaja st.c.3 TV ++ c+ cERVIX 1 CL. sa sirokom ranjivom E
Uterus u avf povecan mek gibav bezbolan Adnexa slobodna desno bolno osjetljiva

UZV povecanom uterusu srpasta GV s vitalnim embrijem koji sprijeda komprimira intramuralni cvor 26x17mm CRL 16,4mm 8n KCS + desno folikul DG 32x22mm
Dg Grav 8n
Cervititis chr et E
TV colpitis

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.04.2012. 10:10

Poštovana, radi se o miomu unutar maternice. To svakako nije dobro, ali iz kliničke pakse vam govorim da sam vidio puno sličnih slučajeva da su trudnoće uz miome protekle normalno i uredno. Nažalost često miomi rastu u trudnoći, te uzrokuju dva puta češće pobačaje, krvarenja itd.
Svakako s obzirom na upalu i iscjedak u rodnici te miom savjetujem da napravite cervikalne briseve.

tina609

17.04.2012. 10:25

Poštovani, imam 26 godina pijem cilest kontracepciju već 4 godine redovito sam radila nalaze i do sad su bili uredni. Posljednji nalaz je pokazao da GGt mi je 52H, a po referentnim intervalima treba biti između 9-35, kako je moj ginekolog trenutno nedostupan, pitala sam za nalaz svoju doktoricu opće prakse te mi je ona rekla da to znači da mi tablete loše utječu na jetru, i da ih prestanem piti, kako sam ja usred terapije odnosno sinoć sam popila 9 tabletu zanima me dali da odmah prestanem piti ili da popijem turu do kraja, i u ostalom šta dalje?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.04.2012. 18:00

Poštovana, popijte taj blister do kraj. Ne prekidajte terapiju zbog ev. trudnoće i neurednog krvarenja koje će nastupiti nakon prijevremenog prekida uzimanja pilula.
Svakako mislim da bi trebalo ponoviti jetrene probe, bilirubin, te iskljućiti i ostale uzroke evenualne lezije jetre.
Najčešći uzrok povišenja GGT-a je konzumacija alkohola, neadekvatna prehrana, upale jetre, hepatitis, žučni kamenci itd.

zabrinuta_22

09.05.2012. 16:25

Poštovani,
imala sam spontani pobačaj zbog curenja plodne vode u 16.tjednu trudnoće. Molim vas da mi pojasnite phd nalaz,da li se vidi uzrok pobačaja i zanima me što su to maceracijske promjene?
Klinička dijagnoza:
Prijevremeni porođaj.

Materijal:
Plod i posteljica.

Opis:
Plod sa teškim maceracijskim promjenama dužine tjeme trtica 12 cm, a tjeme stopalo 20 cm. Zbog teških maceracijskih promjena ne može se sa sigurnošću odrediti spol, najvjerojatnije da se radi o muškom spolu. Vanjskim i unutrašnjim pregledom anomalija se ne nalazi. Histološki nalaz (uzeti uzorci tkiva unutrašnjih organa) primjeren dobi ploda. Posteljica s plodovim ovojima veličine 10x7x2 cm i pupkovinom dužine22 cm, koja je paracentralno inserirana, makroskopski i histološki bez neke osobitosti.

Unaprijed zahvaljujem.

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.05.2012. 18:45

Poštovana, sudeći po patohistološkom nalazu ne možemo nikako zaključiti uzrok spontanog poremećaja.
Najčešći uzrok je upala plodovih ovoja i posteljičnog tkiva(Chorioamnionitis), kada zbog upale dolazi do prskanja vodenjaka i otjecanja plodne vode.
Macerirano laički rečeno znači odumrlo nekrotično tkivo kao posljedica smrti fetusa.

tarlica

16.12.2012. 05:35

Poštovanje,
možete li mi pojasniti malo rezultate koje sam dobila od ginekologa:

pvuomgko ušća obličja E
maternica: avf, malena i plosnata
st. čistoće: 3, masa L , granulocita
V C E: 293T
Adnexa: DO zamjetno obilniji i elastično napet i bolno osjetljiv
ultrazvuk: maternica nosi zamjetan ednmetrij koji otkriva da je prednji list ednometrija bitno obilniji od stražnjega! DO nosi GF koji mjeri oko 23mm i nosi još obilje folikla! LO miran, ali pokazuje obilje folikla perif. lociranih.

Gledajću po internetu ove svoje rezultate, došla sam do informacija koje upućuju na to da možda nikada neću moći zanijeti i da imam miom na maternici.. Pa bih vas molila ako mi možete protumačiti moje rezultate?

Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.12.2012. 14:40

Postovana, ginekoloski nalaz vam je skroz uredan. Gledani ste neposredno pred ovulacije.
Odakle vam to da imate miom i da necete moci zatrudniti?
Nalaz vam je skroz normalan.