Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


NALAZ HSG-A


Autor Poruka

linar

23.05.2017. 23:40

Poštovani,

17.5.2017. radila sam RTG HSG, pretraga mi na početku nije bila bolna, ali kad je kontrast trebao proći kroz lijevi jajovod tu je uslijedila užasna bol. Doktorica mi je čak 3 puta dolazila i govorila da mora pustiti još malo kontrasta jer ne prolazi. Na kraju je došla i rekla mi da je boljelo jer nije prolazilo,ali da su dobre vijesti da na kraju ipak jest. Slijedeći ciklus imamo zakazanu inesminaciju, a danas sam dobila nalaz HSG-a pa me samo zanima mogu li s ovakvim nalazom na insemenaciju, ne razumijem baš je li nalaz dobar ili ne. Bila bih Vam zahvalna na pomoći.
NALAZ:

Po aplikaciji kontrastnog sredstva u uterus prikaže se uredno oblikovan kavum bez vidljivih defekata punjenja. Desni jajovod urednog prikaza. Lijevo mrežoliko kontrastom ispunjen pars uterina bez jasnog prikaza jajovoda. Obostrano se vidi izlaženje kontrasta u peritoneum, prvo lijevo te nakon dodatne aplikacije kontrasta i desno.

Ivo Balenović, dr. med.

24.05.2017. 10:15

Poštovana,
nalaz HSG-a pokazuje maternicu urednog izgleda i obostrano prohodne jajovode. Možete na inseminaciju.

ivana_s2406

22.11.2017. 22:20

Postovani doktore

Radila sam HSG. Molim vas vase misljenje.
Doktor mi je samo kratko prokomentirao da je lijevi jajovod odmah propustio kontrast a da se desni malo sporije punio ali da je i on na kraju prosao i da je ok. Medutim danas kad sam podigla nalaz misljenje radiologa je drugacije, na nalazu stoji sljedece:

Pri Hsg se kateter smjesten i cavum uterusa aplicira kontrastno sredstvo te se prikaze ekstraluminacija kontrastnog sredstva kroz lijevi jajovod, dok se u desnom jajovodu prikaze veca kolicina kontrastnog sredstva ali bez ekstravazacije prilikom dva pokusaja aplikacije kontrastnog sredstva.

Jos jedna stvar je sto mi je doktor radio hsg u drugom dijelu ciklusa dva dana nakon ovulacije. Pri narucivanju doktora sam upozorila da ce mi taj dan kad me narucivao biti nakon ovulacije medutim rekao je da je bolje da se radi u prvom dijelu ali me svejedno narucio. Da li je to moglo utjecati na rezultate?

Ivo Balenović, dr. med.

23.11.2017. 10:30

Poštovana, nalaz pokazuje da desni jajovod ne propušta kontrastno sredstvo, tj. da je začepljen. Faza ciklusa ne utječe na rezultat HSG a.

ivana_s2406

23.11.2017. 11:20

Postovani doktore

Hvala na brzom odgovoru. Svi moji ostali nalazi su u redu suprugov spermiogram nije najbolji, ima manju pokretljivost te nam je doktor savjetovao inseminaciju. Da li zbog mog nalaza HSG-a inseminacija nije rjesenje nego IVF?

Ivo Balenović, dr. med.

24.11.2017. 11:10

Poštovana, treba pokušati s inseminacijom. Ukoliko ne bude uspješna može se učiniti IVF.

buroda

16.03.2018. 13:20

Poštovani,

prije dva dana bila sam na RTG HSG-u zbog izvanmaterične trudnoće nakon koje mi je laparoskopski odstranjen desni jajovod. Operacija je bila prije 6 mjeseci.
Nalaz hsg-a je super i pokazuje da je preostali lijevi jajovod prohodan happy.

Ono što sam zabravila pitati doktoricu zbog uzbuđenja je koliko dugo suprug i ja moramo pričekati da ponovo krenemo s odnosima, odnosno kada ponovo možemo raditi na trudnoći?
HSG sam radila na 7 dan ciklusa, još uvijek malo krvarim. Dobro sam se osjećala odmah nakon postupka, antibiotike nisam dobila, ne znam da li sam trebala.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

17.03.2018. 09:50

Poštovana, već idući cikls možete početi raditi na trudnoći.

buroda

21.03.2018. 08:50

Hvala puno, ne samo na ovom odgovoru vec i na odgovorima na drugim temama happy. Stvarno ste odlicni. Lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2018. 21:55

Nama na čemu. Pozdrav.