Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalazi trombofilije


Autor Poruka

rijad

06.03.2015. 18:50

Poštovani,nakon dvije neuspjele trudnoće,prirodna 9.tt. i IVF 11.tt.,napravila sam nalaze trombofilijskih faktora:
Faktor V Leiden(R 506Q),normalan tip
Faktor II protrombin(G20210A),normalan tip
MTHFR( C677T) heterozigot
PAI-(4G/5G),
heterozigot 4G/5G
Molim vaše mišljenje,da li sam indikacija za heparinsku terapiju,.Napominjem da sam u obitelji imala i trombozu,dijabetis,dva moždana udara s mamine strane obitelji,a tata mi je također pred dvije godine umro od moždanog udara. Zahvaljujem na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.03.2015. 01:45

Niste za heparin.

Andrea1986

04.09.2018. 10:25

Radi se o tome da sam nakon 2 spontana pobačaja sada ponovno trudna (danas 7t 3d).
Nakon 2. spontanog početkom godine upućena sam na prenatalne pretrage, između ostalog i na molekularnu dijagnostiku - Molekularnu dijagnostiku trombofilnih faktora koja je pokazala da sam heterozigot za MTHFR 677T i MTHFR 1298C te za PAI-1 4G/5G. Ostala dva, Faktor V i Protrombin (II), su mi normalni aleli. U testovima koagulacije je sve normalno - nema trobofilije.
Nakon toga mi je Dr. rekao da kad počnem raditi na bebi počnem i s aspirinom/andolom, i da cijelo vrijeme pijem folnu kiselinu. I da, kad se desi trudnoća, ako bude sve ok (čujemo otkucaje) da ću krenuti s niskomolekularnim heparinom - Clexanom.
Kada smo krenuli, po njegovom savjetu počela sam uzimati terapiju. Desila se trudnoća i čuli su se otkucaji happy Isti dan sam otišla u KBC predati zahtjev za Clexanom. Zbog povijesti bolesti (Ca. dojke) naručili su me jako brzo.
Sad kreće ono što me zapravo brine, dr. u KBCu mi je rekla da meni Clexan zapravo ne treba i da su prve dvije trudnoće bile samo "bad luck", i odbila mi je zahtjev...
Ja sam i dalje na Aspirinu i u totalnom strahu prestati ga piti... Čula sam da se Clexan može kupovati na privatni recept pa razmišljam o tome...
Da li je ovo indikacija za Clexan ili ne?

Ivo Balenović, dr. med.

04.09.2018. 21:15

Poštovana, heterozigoti za mutaciju na genu za MTHFR i PAI 1 nemaju povećan rizik za tromboemboliju. Clexan nije potreban. Aspirin ne može škoditi.