Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neredovita menstruacija, policistični jajnici i polip


Autor Poruka

analora123

23.08.2017. 22:25

Poštovani,

imam 28 godina, nisam rađala, menstruaciju imam par puta godišnje i pijem Duphastone da ju izazove kad ne stigne po par mjeseci. Inače, imam policistične jajnike (Desni jajnik dim 33.1 x 13 mm, policističan/ Lijevi jajnik dim 30.1x20 mm, policističan) i često smeđi iscjedak. Prije 9 mjeseci bila sam na detaljnom ginekološkom i općem pregledu, točnije; vadila sam nalaze krvi, štitnjače, spolne hormone, papa test, briseve, ultrazvuk, pregled endokrinologa i sve je bilo u redu.

Sada sam ponovno otišla na redoviti ginekološki pregled jer nisam dobila par mjeseci i ginekologinja mi je ustanovila endometrijski polip u kavumu dim 25.4 x 9.8. mm) te propisala Duphastone i na jesen na histeroskopiju. Nalaz papa testa još nije stigao. Nakon što sam zatražila da mi ponovno uzme briseve i da upunicu za spolne hormone, odbila je jer je bilo prošli put u redu. To što imam neredovite menstruacije su do mog organizma. Što mi Vi preporučujete po tome pitanju? Je li u redu to što menstruaciju imam par puta godišnji, što imam smeđi iscjedak s vremena na vrijeme? Može li se nalaz papa testa promjeniti u tih 9 mjeseci? Zabrinuta sam.

Srdačan pozdrav
Ana

Ivo Balenović, dr. med.

24.08.2017. 11:40

Poštovana, prema navedenom kod Vas se vjerojatno radi o hormonskom disbalansu. Vrijednosti hormona bi trebalo ponoviti. Trebalo bi odrediti razinu hormona hipofize, jajnika, prolaktin i odrediti progesteron (21. dan) da se ustanovi da li imate ovulaciju.. Prema ultrazvučnoj slici kod vas se radi o policističnim jajnicima što zahtjeva kontrolu hormona. Liječenje policističnih jajnika uglavnom se provodi oralnom kontracepcijom. Što se polipa tiče, ukoliko ne prođe nakon menstruacije izazvane Duphastonima treba napraviti histeroskopiju. Ponavljanje briseva za sada nije potrebno. Papa test se preporuča raditi 1 godišnje ukoliko je nalaz uredan.