Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ograniceno pusenje u trudnoci


Autor Poruka

Josip

29.05.2001. 09:00

Moja djevojka je u 8 mjesecu trudnoce. Prije trudnoce je pusila do dvije kutije cigareta dnevno, a od kada je trudnoca utvrdena pusi 5 cigareta dnevno. Ona, a i njen ginekolog se s tim slaze, tvrdi da je steta od apstinencije (nervoza, stres) veca nego steta od tih 5 cigareta dnevno. Zanima me da li je to tocno i koji je Vas stav. Hvala.

doc. dr. S. Kupešić

29.05.2001. 21:48

Osobno sam veliki protivnik pušenja, te smatram da bi bilo puno bolje pokušati prestati s tom štetnom navikom. Ima li idealnijeg perioda nego za prekid pušenja izabrati baš trudnoću? Mislim da je želja svake buduće majke da nikakvim postupkom ne ugrozi svoj fetus, a pušenje je doista štetna navika koja može uvjetovati brojne nevolje po uteroplacentarnu cirkulaciju. Naime, brojne su studije ukazale da su djeca pušačica zamjetno lakša od nepušačica, te da su pokazane promjene u protoku krvi kroz posteljične krvne žile. Također je ustanovljena i promjenjena koncentracija potencijalno štetnih teških metala u posteljičnom tkivu pušačica.
S obzirom da je Vaša djevojka sada u osmom mjesecu trudnoće, postavlja se pitanje može li prekid pušenja donijeti ikakvo poboljšanje ukoliko su cirkulatorne promjene već nastupile? Treba imati u vidu da se spona majke i djeteta ne prekida presjecanjem pupčanika, već da pušenje ne donosi nikakvo dobro niti u novorođenačkom razdoblju, periodu laktacije (dojenja), kao niti djetinjstva kada dijete kopira roditeljsko ponašanje, njihove dobre, ali isto tako i loše navike.
Stoga, mislim da biste morali pokušati potaknuti svoju djevojku da prekine s tom štetnom navikom, ne samo radi djeteta, već i radi sebe same. Nadam se da ćete uspjeti u Vašem nastojanju!

Josip

31.05.2001. 09:55

Kao prvo puno Vam hvala na Vasem trudu i odgovoru. Na zalost moram kazati sam u pitanju nacinio lapsus, naime radi se o osmom tjednu, a ne osmom mjesecu trudnoce. Medjutim vjerujem da to ne mijenja Vas stav, dapace. Ali ono sto bih Vas ja molio da prokomentirate je sljedece: Podatci o stetnosti pusenja u trudnoci su poznati i procitao sam mnogo sadrzaja na Internetu o toj temi. Primjetio sam da kada se o tome govori da se ne spominje kolicina popusenih cigareta dnevno ili ako ih se spominje onda se govori o kolicinama od 10 navise. Takodjer bi spomenuo da na nasem siteu www.mameibebe.net se spominje da ako trudnica ne moze prestati s pusenjem da se svakako drzi ispod pet komada dnevno. Zapravo ono sto je na vagi jest steta koja nastaje zbog potpune apstinencije (stres, nervoza) i steta od pet cigareta dnevno. Ona, a ono sto je takodjer zanimljivo i njen lijecnik ginekolog, drze da je manja steta od pet cigareta dnevno. Dakle, posve je jasno da je pusenje u trudnoci stetno, ali moje pitanje je da li je pet cigareta dnevno manje stetno od nervoze i stresa zbog apstinencije. Odnosno da budem precizan, da li vi mislite u skladu s vasim znanjem i iskustvom da je moguce da je steta od stresa uzrokovanog apstinencijom veca od stete uzrokovane s pet cigareta dnevno. Hvala Vam jos jednom na odgovoru i strpljenju sto ga imate za ovako podulje pitanje.