Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ovulacija


Autor Poruka

vikica81

28.06.2011. 17:31

Poštovani, imam redovne cikluse, u pravilu svakih 25 - 28 dana, a tako i ovulaciju koju mogu dobro pratit putem cervikalne sluzi. Međutim, ovaj mjesec prvi dan menstruacije mi je bio 11.06. i sluz se pojavila kao što je i trebala dva dana nakon prestanka menstruacije, ali trajala je samo jedan dan. Ostalih dana nije bilo iscjetka, ali me je bolio desni jajnik (kao i uvijek kad su mi plodni dani). Danas, 18. dan se pojavio iscjedak kao da imam ovulaciju. Moje pitanje je da li je moguće da ovulacija bude 18. dan, a da svejedno dobijem novu menstruaciju u redovnom ciklusu od 28 dana (što znači da moja ovulacija nije bila na pola ciklusa). Ovo mi se već par puta događalo i menstruaciju bih dobila redovito. Da li je ovo danas ovulacija ili? Papa test i brisevi su mi rađeni prije tri tjedna, kao i UZV i sve je u najboljem redu. Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.06.2011. 00:42

Poštovana, ako su Vam ciklusi pravilni ovulacija Vam treba biti 13. ili 14. dan ciklusa.
Sve prije ili kasnije nije ovulacija.
Pošto Vas je bolio jajnik, možda ste neku vrstu iscjetka iz rodnice zamjenili za isti.
Zatim sve upale, stres, endokrinopatije mogu rezultirati pojavljivanjem ovulacije kasnije ili općeniti i izostankom ovulacije.
Najsigurniji test je UZV dokazivanje vodećeg folikula sredinom ciklusa.

zrikavac

10.03.2018. 09:05

Poštovani,

Imam 27 godina. Dugo imam problema sa simptomima vezanim uz hormone, jedan od njih je izostanak (do 8 mjeseci, kad sam uzela duphastone) i kasnjenje mjesecnice. Radila sam hormonalni status 3. dan mjesecnice izazvane duphastonom:

AMH 49,9
TSH 2,32
T4 79,1
T3 1,6
anti-TPO <28
LH 4,7
FSH 9.2
testosteron 1,8
estradiol 306
prolaktin 115
androstendion 11

Te 21. dan ciklusa :
progesteron 0.5

Koristim tokom vec nekoliko ciklusa svako jutro test aparat OVUKONTROL (LH test za ovulaciju) koji pokazuje da iste uopce nema.

Nemam jasno postavljenu dijagnozu, a imam tegobe za koje nisam sigurna ali vjerujem da su vezane uz probleme sa ciklusom.

Imate li vi ideju sto nije u redu? Da li bi to mogao biti neki sindrom (pcos ili nesto slicno)? Da li postoje terapije (i koje) za uzrok mojem disbalansu?
Ne znam sto bih Vam mogla jos reci, a da je vazno spomenuti kod ovih problema.

Ako bi bili toliko ljubazni, hvala Vam na vasem vremenu i paznji! LP

Ivo Balenović, dr. med.

10.03.2018. 13:30

Poštovana, ono što se jasno vidi iz nalaza to je da nemate ovulacije. Kronične anovulacije obuhvaćaju veliku skupinu amenoreja koje su posljedica poremećene funkcije osovine hipotalamus - hipofiza - ovarij. Najčešći poremečaj je sindrom policističnih jajnika, no kod Vas su hormoni osim progesterona unutar granica, tako da se ne može iz nalaza zaključiti da se radi o tom sindromu niti o nekom ozbiljnijem poremećaju obzirom da su vrijednosti spolnih hormona unutar granica normale, što znači da jajnici funkcioniraju, osim što ne dolazi do ovulacije. Psihički razlozi, nutricijski poremećaji i prekomjerna aktivnost također mogu dovesti do anovulacije. Preporučam detaljan pregled i obradu endokrinologa.

zrikavac

13.03.2018. 22:40

Puno Vam hvala na brzom odgovoru.

Ako sam Vas dobro shvatila, sudeci po nalazu mojih hormona ne biste rekli da je to sindrom policističnih jajnika ali kazete da je moguće da imam neki drugi poremecaj?
Prepisivala sam iste probleme prije uobicajeno nezdravom zivotu kako vecina nas danas zivi, međutim unazat 3 godine posvetila sam se mjenjanju nekih losih navika tako da sada imam umjerenu tjelesnu aktivnost (ne mogu se ni baviti agresivnim sportovima buduci da sam operirala skoliozu) i izbalansiranu prehranu. u prilog tome govore svi uredni nalazi krvi (osim blago povisenog kolesterola) i uistinu dobar imunitet. Nisam mršava ni pretila, iako moram priznati da unatoč kalorijskom deficitu i rekreaciji 4 puta tjedno nikako da skinem zadnjih 6,7 kila sa donjeg dijela tijela (vidljive masne naslage). Vjerujem da Vama to mozda zvuci banalno ali meni kao mladoj,i nadam se, zdravoj zeni ponekad moze biti frustrirajuce iz dana u dan pitati se zasto imam toliko akni, zasto ne mogu skinuti taj celulit i naravno kako cu za par godina planirati trudnocu kad nemam ovulacije, itd.

Ginekolog mi je rekao da ''spolni'' endokrinolog u Petrovoj ili na Meruku hoce primiti pacijenticu koja je bezuspjesno pokusavala ostati trudna bar 2 godine i obavezno mora doci njen partner da napravi spermiogram. Meni je to bespotrebno buduci da kod mene nije takva situacija (jos!) ali ne mogu samo sjediti na mjestu i cekati cudo da se sve rjesi samo od sebe jer primjecujem da postaje sve gore.

Planiram se nauciti ''opcem'' endokrinologu, ali me zanima nesluzbeno da li gubim vrijeme?i kakve terapije postoje za moje simptome ako mi je oralna kontracepcija kontraindicirana (uzimala sam 10 godina, pocele su mi stvarati nuspojave, znam to jer otkako ih ne pijem nemam tolikih problema s mjehurom i rodnicom sto se tice infekcija kao za vrijeme uzimanja, sada imam problema samo 3 do 10 dan mjesecnice sto mi isto nitko nije rekao zasto se to javlja)

Ispricavam se na puno teksta, ako smijete i ako je profesionalno mozda jos jedan komentar od Vas puno bi mi znacio, sve pohvale na Vasem trudu i radu ovdje.

Lijepi pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

14.03.2018. 11:20

Poštovana, nije na odmet javiti se endokrinologu radi obrade. Hormonska ravnoteža u organizmu ovisi o međudjelovanju mnogih hormona i poremećaj u lučenju samo jednog može izazvati potpunu hormonsku disfunkciju.

Lordan

17.04.2018. 13:35

Poštovanje..
Iza sebe imam dva spontana..napravila sam sve pretrage i doktorica smatra da nema prepreke da pokušamo sa novom trudnoćom. Međutim..nakon svakodnevnih odnosa..do trudnoće ne dolazi. Molim Vas za Vaše mišljenje da temelju nalaza..jel postoji mogućnost da nemam redovite ovulacije s obzirom da je doktorica spomenula klomifen.
FT4 13.5
FT3 4.2
TSH 1.43 mIJ/L
TPO-At <1 IJ/ml <5.61
Inzulin 0' 5.1 mU/L
Inzulin 120' 7.4 mU/L
Estradiol 124 pmol/L
LH 10.5 IU/L
FSH 5.3 IU/L
PROLAKTIN 11.5 ug/L
TESTOSTERON UKUPNI 1.3 nmol/L
TESTOSTERON SLOBODNI 9.8 pmol/L
UDIO SLOBODNOG TESTOSTERONA 0.8%
SHBG 110 nmol/L
ANDROSTENDION 8.3
DHEAs 3.3 umol/L
Anti-Mullerov hormon 57.4 pmol/L
OGTT 0 MIN. 4.9 mmol/l
OGTT 120 MIN. 3.6 mmol/l
ANTITROMBIN 1.03
PROTEIN C 1.18
HOMOCISTEIN 10.9
FIBRINOGEN-AKTIVNOST 3.7 g/L
PROTROMBINSKO VRIJEME 0.84
PROTROMBINSKO VRIJEME-INR 1.10
AKTIV. PARC. TROMBOPLAST. VRIJEME 28.53
AKTIV. PARC.TROMBOPLAST VRIJEME-R 1.05
D-DIMERI INNOVANCE [FEU] 0.27
aCI-IgG 2 GPL U/ML
aCI-IgM 3 MPL U/ML
Beta 2-GPI 4 RU/ml
Molim Vas lijepo za Vaše mišljenje..hvala Vam unaprijed..

Ivo Balenović, dr. med.

17.04.2018. 16:15

Poštovana, ovulacija se može potvrditi mjerenjem vrijednosti progesterona 21. dana ciklusa, a progesteron nije mjeren. Važno je da i suprug učini spermiogram. Obzirom da ste imala dva spontana savjetovao bi da Vi i suprug učinite kariogram (analiza kromosoma)