Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Papa + nalazi


Autor Poruka

hulala1

25.05.2016. 21:00

Postovani, imam 23 godine, spontani u 5 mj trudnoce prije 4 godine i vanmatericna (za koju jedan doktor misli i da nije bila, vec biohemijska) prije 3 mjeseca, a interesuje me nesto oko papa testa. Da se ne ponavljam svi su do sada negativni na intraepitelnu ili invazivnu leziju, a ostalo je zaokruzeno: 05.03.2013. - 3 stepen cistoce, dosta bakterija i mijesana flora, terapija:macmiror; 16.07.2013. - 3 stepen cistoce, bakterije + leukociti i mijesana flora, terapija:neo-penotren; 08.07.2014. - 3 stepen cistoce, fungi i leukociti i mijesana flora, terapija: neo-penotran + canesten; 27.11.2015. - 3 stepen cistoce, fungi i leukociti i mijesana flora; terapija: macmirror; 21.05.2016. - 3 stepen cistoce, fungi i leukociti i mijesana flora, terapija: polygynax. Kao sto vidite sve i jedan papa nalaz u 3 godine mi je manje visi isti, gljivice, upala i mijesana flora, sta god da koristim uvijek isto, da ja pocinjem da smatram da je to normalan nalaz, a vjerujem da nije, radila sam i 2014 briseve sve i bili su uredni. Moje pitanje je, da li ovakav ponavljajuci nalaz moze dovesti do promjena na grlicu (imam i ranicu, kolposkopija uredna - nije za biopsiju bilo), ali ako i moze, ja ne znam vise sta da lijecim i cim, i da napomenem, tegobe nemam neke, sekret imam pojacan, ali proziran i bez mirisa, svrab i peckanje nije prisutno. Drugo pitanje je u vezi spontanih pobacaja, dobila sam da radim sljedece nalaze: 1. antifospolipidna at, antikardiolipinska at, LAC. 2. Ft4, TSH, TG-a, TPO-a. 3. faktori na stecene trombofilije: II, V, antitrombin III, Protein s i c.4. faktori na urodjene trombofilije: MTHFR, PAI. 5. brisevi: Chl, My, Ur.u. i cerv. bris sa abg. Da li smatrate da je ovdje obuhvaceno sve sto bi moglo izazivati pobacaje, sto se tice zene? Mislim ako bude ovo sve uredno, da onda je na redu muz da se pregleda. Izvinjavam se na dugackom postu, mnogo puta ste mi pomogli. Srdacan pozdrav i svako dobro!

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.05.2016. 02:45

Što se tiče pobačaja, obuhvaćeno je manje više sve važnije.
Glede PAPA testa svakako bih ponovio cervikalne briseve i bris na HPV( s obzirom na ranicu)
Ne vjerujem da se neće naći ni jedna bakterija na brisevima ako ih citologica stalno nalazi na PAPA testu.

depikolo

02.06.2016. 13:35

Postovani,imam 25 godina i tek sam se prije mjesec dana odlucila prvi put otic na ginekoloski pregled.Pregled sam obavila u privatnoj poliklinici,i sa nalazom je kako tvrdi ginekolog sve u redu,ali ja sam svejedno zabrinuta..Na nalazu je oznacena mjesana flora,i reaktivne promjene izazvane upalom.Nemam nikakvih simptoma,sve je u redu,ali me zanima da li sam ipak trebala dobit kakvu terapiju za tu upalu,posto vidim da dosta zrna dobije nesto kad je upala u pitanju.Molila bih vas za vase misljenje jer sam zabrinuta da nebi dobila CIN.Imam stalnog partnera 5 godina.Hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.06.2016. 20:35

Trebate terapiju svakako lokalno u obliku vaginaleta. Ponoviti PAPA test nakon terapije.