Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Papa test


Autor Poruka

hulala1

27.11.2017. 10:10

Postovani,

sada sam zvala za papa test, uredan je (u smislu negativan na neke promjene), ali imam upalu i kontrola pape za 6 mjeseci. Od 2012 godine kada sam uradila prvi papa test, moj nalaz je ovakav, samo nekad stave redovna kontrola, nekad stave 6 mjeseci, ostalo sve isto. Svaki put terapija macmirror ili neopenatran forte. I opet kad ponovim za 6 mjeseci ili godinu dana - bice isti nalaz. Briseve sam radila 2014 godine (isti papa nalaz bio kao i sada) i svi su bili uredni.
Nemam nikakve simptome, da sada osjecam tu upalu nesto posebno. Takodje, i drugarica ima identican nalaz, tj sve i jednu zenu koju poznajem da ide redovno kao i ja, ima upalu svaki put, i svaka dobije te vaginalete. I nije problem, kupicu ih i stavljacu ih, ali nema efekta, opet ce biti za 6 mjeseci identican nalaz, pa onda mi se i ne stavlja, bezveze stavljam ...
Imam ranicu na grlicu materice od 2013 godine, preporucena mi je kolnoskopija od strane ginekologa, da li ona moze izazivati tu upalu sto je uvijek prisutna na papa testu , ako moze, ja bih htjela da je uklonim, ali planiram trudnocu pocetkom godine, kolika bi pauza trebala biti sa trudnocom kada bih je uklonila u decembru?
Srdacan pozdrav i hvala !

Ivo Balenović, dr. med.

28.11.2017. 20:10

Poštovana, 'ranicu' ne treba uklanjati jer to nije patološka promjena. Radi se samo o stanicama koje se normalno nalaze u cerviklanom kanalu, ali zbog utjecaja hormona su prešle na vanjski dio vrata maternice i zbog toga izgledaju drugačije. To su najnormalnije stanice samo na 'krivom' mjestu i malo su podložnije promjenama, ali kada je papa test uredan nije potrebna nikakva terapija. Što se papa testa tiče u večini urednih nalaza prisutne su reaktivne promjene na stanicama povezane s upalom. To znači da su stanice bile izložene upali, ali su se oporavile. Rodnica nije sterilna i u njoj žive mnoge bakterije koje se uslijed pada imuniteta mogu razmnožiti i izazvati upalu.

ruzica.b

26.03.2018. 12:15

Poštovani, molim Vas za pomoć.

10/2016 sam radila papa test i UZV. Doktorica rekla: zdrava mlada žena.
Rezultati papa testa su bili:
-nagativno na intraepitelnu ili invazivnu leziju;
-mikroorganizmi: bacillus vaginalis, mješana flora;
-reaktivne promjene povezane s upalom;metaplazija, leukociti;
-parakeratoza;
-diskeratoza;
-hiperkeratoza;
- drugo: eritrociti.
Doktorica je rekla da je to OK!

10/2017 KONTROLNI PAPA TEST
Rezultati:
-mikroorganizmi: bacillus vaginalis
-reaktivne promjene povezane s upalom;metaplazija, leukociti;
-abnormalne stanice: atipične skvamozne stanice (ASC), ne može se isključiti HSIL (ASC-H)
-pius:promjene povezane s HPV.
Propisane su mi vaginolete Betadin i Geonistim, doktorica je rekla da nije ništa, dogodi se svakoj spolno aktivnoj ženi i da će na ponovljenom papa testu sve biti ok.

02/18 PONOVLJENI PAPA TEST:
Rezultati:
-mikroorganizmi: bacillus vaginalis, mješana flora;
-reaktivne promjene povezane s upalom;metaplazija, leukociti; eritrociti
-skvamozne stanice: skvamozna intraepitelna lezija (SIL)
-dysplasia gravis - CIN III.
Moram obaviti biopsiju i kolposkopiju, nakon mjesecnice (tjedan 16-20.04.)

Možete li mi pomoći? Zbunilo me da je za manje od 4 mjeseca došlo do CIN III.
Šta ovo znači i koliko je ozbiljno? Trebam li po Vama napraviti još neke pretrage?
Da li ovo znači da sam "high risk" za rak jedan dan?

Unaprijed zahvaljujem!

Ivo Balenović, dr. med.

26.03.2018. 22:40

Poštovana, ovo je zaista brzi razvitak cervikalne intraepitelne neoplazije. Za sada učinite preporučeno: kolposkopiju i biopsiju. Prema tim nalazima odlučiti će se za daljnji postupak. U obzir dolazi i konizacija: kirurško odstranjenje onog dijela vrata maternice koji je promijenjen.

ruzica.b

27.03.2018. 09:50

Poštovani, hvala Vam na brzom odgovoru!
Da li se biopsija i kolskopija moraju obaviti neposredno nakon mjesečnice ili mogu u bilo kojoj fazi ciklusa (mjesečnicu bi trebala dobiti oko 8.4.)?
Imam 28 godina i nisam dosad rađala. Da li zbog ovog postoji mogućnost da neću moći imati djecu?
Ovo su bili papa testovi preko doma zdravlja koje sam čekala oko 1.5mjesec. Planiram sutra ići na ponovni papa test i razgovor s specijalistom u privatnu polikliniku, rezultati se čekaju oko 10 dana.
S obzirom na brzinu napredovanja, preporučujete li mi da ne čekam puno. Ipak je high risk za rak?

Hvala Vam velika na pomoći!

Ivo Balenović, dr. med.

27.03.2018. 20:05

Poštovana, CIN III se samo u malog broja žena (1%) može razviti u karcinom. Danas se CIN III uspješno liječi. Nalaz papa testa nije 100% sigurna dijagnostička metoda, zbog toga se nadopunjuje histologijom (biopsija) koja će s većom sigurnošću postaviti dijagnozu. CIN III ne utječe na plodnost i neće biti nikakvih problema u ostvarivanju trudnoće.

ruzica.b

28.03.2018. 10:50

Jutros sam uradila novi Papa test, za 10 dana ću imati rezultate. Napravljen mi je i vaginalni ultrazvuk i doktor je rekao da ovako ne izgleda toliko loše, nemam nikakvu ranicu,. Rekao mi je što i Vi, tako da sam sada mirnija. Nažalost, ovo znači da imam HPV, pa mi je savjetovao podizanje imuniteta da se organizam izbori s virusom, te da ćemo nakon biopsije i kolposkopije vijdjeti što dalje.
Hvala Vam velika za pomoć i savjetovanje i mene i svih nas!
Lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

28.03.2018. 21:15

Nema na čemu. Pozdrav.

ruzica.b

19.04.2018. 09:20

Poštovani, želim Vas zamoliti za još jedan savjet. Papa test iz privatne poliklinike ipak je pokazao CIN 2, jučer sam išla na razgovor s doktorom (privatnim) koji me je pregledao i rekao da mu sve skupa to ne izgleda toliko loše i da bi pričekao s biopsijom. Propisao mi je vaginolete Polygynax (12 tableta), nakon iduće mjesečnice ponoviti papa test pa je rekao da će odlučiti što dalje. Inače sam slabokrvna, preporučio mi je zdraviju prehranu i povećanu dnevnu aktivnost u vidu šetanja, te da uzimam beta glukan ili matičnu mliječ. Da li Vi mislite da je to ok?
Više sam Vas htjela pitati za HPV, da li trebam tipizaciju ili je ovo što mi je doktor preporučio dovoljno za borbu s HPV-om?
Unaprijed zahvaljujem i lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

20.04.2018. 10:15

Poštovana, bilo bi dobro učiniti tipizaciju na HPV. Ovo što Vam je doktor preporučio je dobro za jačanje imuniteta što je najvažnije za svladavanje promjena na vratu maternice. U većini slučajeva organizam sam savlada promjene (uz pomoć terapije) kao i HPV virus koji može biti uzrok svemu tomu. Nakon ponovljenog papa testa odlučit će se da li su potrebne daljnje terapijsko dijagnostičke metode (kolposkopija, biopsija).