Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Papa test i hpv nalaz


Autor Poruka

nadaeco

15.12.2010. 22:36

Postovani,
zbog peckanja i svrbeza na vanjskim djelovima genitalija koji se siri prema i oko cmara bila sam na ginekoloskom pregledu. Uzet mi je bris za papa test. Nakon terapije vaginaletama se svrbez smanjio, no nakon nekog vremena se ponovo pojavio. Papa test je uredan, ali je pokazao promjene povezane s HPV. Ucinjen mi je HPV test koji je pokazao: HPV 16 - negativan, HPV 18 - negativan, jedan ili vise od visoko-rizicnih HPV 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 - POZITIVAN.
Lijecnik mi je odredio terapiju Betadine (14vagitorija) i Rojazol vaginaletama (14vag) (jednu vecer Betadine, drugu Rojazol, ...) i rekao da pojacam imunitet te dodjem na papa test u ozujku (za 3 mjeseca). U ljekarni su mi preporucili Ekolostrum i pocela sam uzimati 2 tablete dnevno.
Ljetos sam prekinula vezu u kojoj sam ponekad imala odnose bez prezervativa. Zanima me da li je moguce da taj virus nosim jos od ranije, a nije se vidio na Papa testu. Naime, prije godinu dana (takodjer zbog slicnog svrbeza) mi je lijecnik radio briseve bakterioloski aerobno, ureaplazmu i klamidiju - bilo je pozitivno na ureaplazmu, klebsiella pneumoniae i enterococcus faecalis.
Da li bih trebala napraviti jos neke dodatne pretrage, briseve i sl? Koliko su opsane ove vrste virusa iz mog nalaza i da li se mogu potpuno izlijeciti.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Nada

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.12.2010. 10:30

Poštovana, mišljenja sam da Vam je Vaš liječnik sve dobro napravio i dao dobre savjete.
Pozitivan HPV iz grupe visokog rizika svakako nije dobra stvar.
Svakako je vrlo vjerovatno da je virus postojao u stanicama vrata maternice i pred pola godine pa vjerovatno i pred godinu dana.
Infekcija HPV virusom obično sama nestaje u većine slučajeva u intervalu od dvije godine.
Pošto se radi o virusnoj infekciji lijek ne postoji .
Uz ovo što uzimate za jačanje imuniteta dobrim se pokazao i beta glukan.
Odnose imati apsolutno uz prezervativ. Sljedeći PAPA test za 4mjeseca.
Napominjem ništa Vam se neće dogoditi jer promjene na vratu maternice progrediraju vrlo sporo, a u najvećem broju slučajeva spontano nestanu nakon nekog vremena.
Svakako učinite i kontrolne cervikalne briseve.

nadaeco

16.12.2010. 20:01

Hvala Vam na odgovoru.
Ono sto mi jos uvijek nije sasvim jasno, kako to ako je virus postojao u stanicama vrata maternice, papa test pred godinu dana nije to i pokazao.
Moj je lijecnik rekao da tip koji je pozitivan kod mene nije jako opasan (da su najgori 16 i 18). Zasto onda uz moj tip stoji visoko-rizicni? I kako da znam koji je tocno prisutan kad pise jedan ili vise?
Srdacan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.12.2010. 00:55

Poštovana, kod Vas su izolirani tipovi HPV virusa koji su prema novoj klasifikaciji svrstani u skupinu visokorizičnih.
Istina da su najćešći i "najopakiji" tip 16 te 18 ali i ovi vaši su opasni, te to treba shvatiti ozbiljno.
Naravno da nemate sve nabrojene vjerovatno, jer je to grupno testiranje te bi bilo preskupo dokazivati svaki pojedinačno.
PAPA test ne pokaže uvijek HPV infekciju, zato se i radi HPV genotipizacija.

nadaeco

17.12.2010. 22:45

Dijagnozu sam shvatila ozbiljno, stovise ona me jako zabrinula. No sto je tu je. Nadam se da se nece nista pogorsati do sljedeceg papa testa, a naravno niti kasnije. Da li cervikalne briseve trebam napraviti odmah ili mogu zajedno s papa testom u ozujku (buduci moj lijecnik nije to trazio istovremeno s tipizacijom HPV-a).
Hvala Vam najljepsa na strpljivom odgovaranju.

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.12.2010. 11:40

Poštovana, možete i cervikalne briseve učiniti i za par mjeseci.

nadaeco

31.01.2011. 22:40

Postovani,
posljednjih nekoliko dana na dodir osjecam bol u desnom dijelu predjela stidne kosti. Ne mogu tocno odrediti je li bol u kožnom ili koštanom dijelu no stalno je prisutna. Ne vidi se nikakva upala niti crvenilo. Takodjer osjacam blagi svrbez na vanjskom dijelu rodnice. Za mjesec dana moram ponoviti Papa test zbog pozitivnog nalaza na HPV (prijasnje poruke).
Mozete li mi reci koji bi mogao biti uzrok boli te trebam li uciniti neke pretrage prije dogovorenog Papa testa u ozujku?
Najljepse hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.02.2011. 20:20

Poštovana, ne trebate uraditi nikakve kontrole prije PAPA testa.
Bol u predjelu stidne kosti često se sreće u svakodnevnoj praksi pogotovo u trudnoći i neposredno nakon nje. Nije neuobičajno da se javi i kod pretjerane fizičke aktivnosti, kod padova, kod problema sa lokomotornim aparatom. Često je bol prisutna i bez nekog poznatijeg uzroka.
Naime između dvije stidne kosti nalazi se hrskavično tkivo i ligamentarni sustav koje nije koštano tkivo, koje je kod kretanja sklono blagom pomicanju koje uzrokuje ponekad bolove . Dakle ne mislim da se trebate previše brinuti.