Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PCOS, terapija


Autor Poruka

Daffy

24.02.2017. 12:20

Postovanje doktore. Imam 22g i PCOS. Skoro 4. god. pijem Diane 35 i Finasterid Paharmas 5mg koje mi je ginekolog propisao. Imala sam problema s aknama na licu i gornjem dijela leđa, hirzutizmom. Na leđima vise nemam akni, hirzutizam mi se donekle smanjio ali me jako brine problem s aknama na licu. Vec 8. god. imam akne na licu koje su se primjenom terapije reducirale 50%. Na zadnjem pregledu mi je ginekolog propisao Glukofage 500 2x1. Zadnje pretrage koje sam radil bile su prosle godine i sve je bilo uredu s: krvnom slikom (blaga anemija), jetrenim testovima i testim za inzulinsu rezistenciju. Neznam zasto mi je ginekolog uopce propisao Glukofage tablete ali ih svejedno pijem prema propisu. BMI mi je 20. Koristila sam razne antibiotske kreme, losione protiv akni ali slabo to djeluje kod mene. Od kad koristim Gulukofage tablete primjetila sam da me se lice malo pomalo popravlja. Poslije uzimanja jedne tablete 30min- 1h dobijem dijareu. Spolno sam aktivna (samo hormonska zastita Diane 35) pa me zanima kako djeluju Glukofage tablet opcenito na hormonski status u zena s PCOS i aknama. Postoji li mogucnos ostati u drugom stanju? Trebam li ponovno raditi prtrage krvi (koje pretrage)? Zahvaljujem se na razumijevanju.

Ivo Balenović, dr. med.

24.02.2017. 23:20

Poštovana,
glucophage je lijek za liječenje šećerne bolesti tipa 2 (neovisne o inzulinu). Nema podataka da bi on smanjio učinkovitost kontracepcijskih tableta. Ja bih vam preporučio da učinite obradu kod interniste-endokrinologa, te njegovo mišljenje.

Gea92

30.03.2017. 23:55

Postovani,
Zbog dijagnoze PCOS sam skoro 3 godine na oralnim kontraceptivima (trenutno Belara). Sve je bilo u redu do poslednjeg ciklusa. Negde pri sredini ciklusa se javila velika luteinska, hemoragicna cista, 6x5cm, na desnom jajniku, s tim da ranije nikada nisam imala ciste. Ginekolog me je pri pregledu pitao jesam li propustila neku pilulu, ali nisam. Nakon toga sam bila 2 nedelje na terapiji Primolut Nor, sada ocekujem menstruaciju i nakon toga kontrola. Setila sam se da sam bas dan pre pocetka tog ciklusa vadila umnjak, i dobila antibiotik klindamicin 600mg 5 dana. Posto u uputstvu pise da dejstvo pilula nije pouzdano pri koriscenju ovog leka, da li je moguce da je on u neku ruku odgovoran za ispad pilula i pojavu ciste? Ponovo idem vaditi umnjak i ne znam sta da radim ako ponovo dobijem taj antibiotik, da li da pitam za neki drugi? Unapred hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

31.03.2017. 11:55

Poštovana,
klindamicin može smanjiti učinak kontaraceptiva. Trebate napraviti kontrolni uzv pregled nakon krvarenja da se vidi da li je to zaista luteinska cista. Ako je trebala bi nestati nakon krvarenja. Možete tražiti neki drugi antibiotik.