Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pitanje


Autor Poruka

Ivana

15.02.2002. 17:54

Poštovana doktorice,imala sam tri uzastopna pobaćaja i sad radim sve pretrage.Među ostalim bila sam na HLA tipizaciji tkiva,ja i suprug gdje smo dobili popis rizičnih antigena hla u bolestima vezanim uz sustav hla.S obzirom da su podaci na mom i suprugovum nalazu isti pretpostavljam da se to odnosi na rezultate mješanja naših uzoraka krvi.Među svim tim bolestima najveći RR(vjerojatnost pojavljivanja bolesti u nosioca određenog antigena)iznosi za narkolepsiju čak 263,8.Što je to narkolepsija i da li to može biti uzrokom spontanih pobačaja?Ja i suprug smo zdravi i nema nikakvih nasljednih bolest u našim obiteljima.Molim Vas pomozite mi,i puno ,puno hvala na odgovoru

Doc dr. sc. S. Kupešić

18.02.2002. 06:40

Poštovana.
U slučaju opetovanih spontanih pobačaja treba isključiti:
1. uterine anomalije kao uzrok neplodnosti (učiniti trodimenzionalnu transvaginalnu ultrazvučnu pretragu)
2. isključiti upalni faktor (učiniti cervikalni obrisak na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe u Vas i učiniti mikrobiološke pretrage urina i ejakulata u Vašeg supruga). Također se preporuča učiniti spermiogram supruga u specijaliziranom laboratoriju kako bi se odredio udjel malformiranih spermija u ejakulatu (teratozoospermija)
3. isključiti genetsku komponentu (učiniti kariogram oba supružnika - Vas i Vašeg supruga)
4. isključiti hormonsku komponentu (odrediti razinu progesterona u drugoj fazi ciklusa)
O mjestima gdje ćete brzo i efikasno učiniti preporučene pretrage možete se informirati kod nadležnog liječnika. Puno sreće.