Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Plodnost i trudnoća


Autor Poruka

Leptirica89

04.01.2018. 15:00

Poštovani,

imam 28 godina.Unazad 3 mjeseca ja i suprug pokušavamo ostvariti trudnoću.Pratili smo plodne dana,ali još uvijek ništa.Ja idem na redovne ginekološke preglede.Doktor je ustanovio da ovuliram,iako imam naizgled policistične jajnike.Nisam radila nalaz hormona,ali sam išla na ultrazvuk više puta, u različitim fazama ciklusa i sve je bilo uredu.Doktor je uspio vidjeti i vodeći folikul.Nakon koliko vremena bi trebali ići na detaljnije ispitavanje plodnosti,ukoliko ne ostvarimo trudnoću? Mene brine to što mi je ranije u brisu bila dijagnosticirana ureaplasma, pa smo ja i muž pili doksiciklin. PAPA je uvijek bio uredan. Da li je ureaplasma mogla utjecati na moje reproduktivno zdravlje u toj mjeri da ne mogu ostati u drugom stanju? Ovaj mjesec mi je menstruacija kasnila 3 dana pa smo se ponadali. Inače imam redovne menstruacije, ali sam primijetila u zadnjih nekoliko godina da se intenzitet krvarenja smanjio (ranije je bilo dosta obilnije). Sve me to brine i ne mogu se opustiti. Kako da povećamo mogućnost za trudnoću? Hvala puno na strpljenju pri čitanju mog teksta i unaprijed na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

05.01.2018. 12:35

Poštovana, ukoliko nakon godinu dana redovitih spolnih odnosa ne dođe do trudnoće, potrebno je učiniti obradu u smislu steriliteta. Tada je potrebno da muškarac učini spermiogram, a žena kompletnu hormonsku analizu i po potrebi histerosalpingografiju (ispitivanje prohodnosti jajovoda). Ureaplazma je najčešće asimptomatska i ne ostavlja posljedice, no ponekad je moguće da uzrokuje oštećenje jajovoda, što se može dijagnosticirati salpingografijom. Budući da na trudnoći radite tek tri mjeseca, za sada bih preporučio samo redovne odnose u vrijeme ovulacije.