Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


policisticni jajnici


Autor Poruka

Lorena

27.06.2001. 00:10

Meni su dijagnosticirani policisticni jajnici,imam 21 godinu.Sada uzimam Diane 35 tablete koje bih trebala sveukupno uzimati 2 godine.Nakon prestanka uzimanja tih tableta ja planiram trudnocu i zanima me slijedece:
1:Kakve su mi sanse s PCO da ostanem trudna 'prirodno' tj.bez pomoci lijekova i lijecnika(na temelju Vaseg dosadasnjeg iskustva s tim problemom)?
2:Koje se metode lijecenja neplodnosti primjenjuju u pacijentica s PCO?

U prilogu cu vam navesti vrijednosti hormonalnog testa koji sam ucinila:
FSH-4,9...LH-9,8...TSH-0,79....
estradiol-95,4...progesteron-3,3...testosteron...2,1....
DHEA sulfat-13,2...T3-1,5...T4-90,8
u testu nisu uzete vrijednosti inzulina-treba li test ponoviti zbog toga?

Nemam problema niti s aknama,niti s pretiloscu,niti s dlakavoscu-jedini problem su mi neredoviti ciklusi.Po misljenju prof.dr. ......... nema hormonalnih elemenata za PCO ali moze se raditi o blazem obliku.Molim Vas za vase misljenje i odgovor.
Unaprijed vam hvala.

Doc. dr. S. Kupešić

27.06.2001. 22:05

Poštovana gospođice Lorena,

Doista predočene endokrinološke pretrage ne ukazuju na PCO sindrom.
Ukoliko je transvaginalnim ultrazvukom prikazano uvećanje jajnika i veći broj (više od 10 ) folikula u svakom presjeku, te ukoliko se na oba jajnika detektira uvećani volumen strome jačeg ultrazvučnog odjeka (i po mogućnosti color doplerom - intenzivnijeg protoka), s dodatnom se sigurnošću može postaviti dijagnoza policističnih jajnika. U Vašem upitu nažalost nema dovoljno elemenata na temelju kojih bih mogla zaključiti da se doista radi o ovome sindromu. Što se tiče terapije policističnih jajnika (ukoliko oni ispunjavaju endokrinološke, ultrazvučne i kliničke kriterije) ona svakako uključuje primjenu hormonskih tableta (Diane 35 su jedna od linija terapije). Mogućnosti zanošenja u pacijentica s PCO ovise o intenzitetu promjena na jajnicima (prema opisu Vaše tegobe se ne doimaju velikima), te se u velikog broja pacijentica trudnoća postiže i jednostavnihjim oblicima stimulacije (poticanja) ovulacije. Svakako sposobnost začeća ne ovisi samo o ovulaciji, već i o prohodnosti jajovoda, prijemljivosti maternice i svakako, muškom faktoru. Prema tome, da bi se situacija ozbiljno i odgovorno sagledala trebala bih nekoliko dodatnih parametara, a definitivno mišljenje se može dati tek nakon detaljnijeg uvida u Vašu dokumentaciju i analize Vaših ginekoloških struktura ultrazvučnim pregledom.

Lorena

29.06.2001. 00:00

Postovana dr.Kupesic,
Puno Vam hvala na Vasem odgovoru.Informirajuci se o PCO na internetu i iz razne literature moram priznati da sam postajala sve zabrinutija,ali Vas odgovor me smirio.
Ideja o forumu ovakvog tipa je izvrsna,a Vase sudjelovanje na njemu ga uvelike obogacuje.Jos jednom-puno hvala!

fibi

25.08.2014. 20:50

Molim Vas da mi kažete, da li se PCOS uspješno lijeci, imam 20 godina, i u buducnosti naravno želim bebu, pa hoće li biti nekh problema pri zacecu i jel se uspjesno lijeci pcos,molim Vas da mi odgovorite,

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.08.2014. 21:00

Fibi;
http://www.cybermed.hr/centri_a_z/sindrom_policisticnih_jajnika_pcos

fibi

13.09.2014. 23:00

Molim Vas, recite mi,da li se PCOS lijeci uspjesno,??

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.09.2014. 11:35

U većini slučajeva da.

tonkimonki

18.09.2014. 18:55

Lijep pozdrav. Počela sam s liječenjem akni jer su mi se iznenada pojavile imam 27 g. Tokom liječenja sam vadila ukupne i slobodne testostetone i iznosili su mi ukupni 1.77 H razina je do 1.65 te slobodni 1.45 H razina je do 1.0 znaci poviseni .Dermatologica me isprepadala da cu ako sam sad dobila akne vjerojatno ih imati zauvijek te da sumnja na POSC. Uputila me kod ginekologa od liječenja mi nije dala nista jer pokušavam ostat trudna već tri mjeseca no nista. Inače imam redovite menstruacije ne tako bolne možda ponekad, ginekolog mi je jednom našao cistu od 4 cm koja je nakon menstruacije pukla, nemam nikakve simptome osim akni. Kako ja i muž radimo na bebi jako sam opterećena s tim jer mi je zelja velika al zanima me dali uredne menstruacije mogu kriti sumnju na POSC inače sta sam čitala s tim sindromom menstruacije su neredovite a meni su OK. I kako sad ostati trudna ako mi diagnosticiraju POSC?

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.09.2014. 22:45

Ne mogu komentirati vaše pitanje. Fali uzv nalaz i opis te ostali spolni hormoni.

tonkimonki

18.09.2014. 23:35

OK, idem kod novog ginekologa jer ovaj moj mi nije otkrio uopće policisticne jajnike a druge hormone nisam vadila.

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.09.2014. 10:20

Molim.