Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Polip


Autor Poruka

Luna

01.01.2002. 20:11

Dobar dan!
Molim vas za objasnjenje,ustanovljen mi je ginekoloskim pregledom polip na grlicu maternice,ostalo je sve u redu.Samo me interesuje sta je to,dali je opasno i dali nastaje karcinom od toga,i dali se to mora otklonoiti?Hvala na razumijevanju!Imam 25 godina!

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.01.2002. 21:43

Poštovana,
Polip je bradavičasta izraslina koja može pripadati različitim ginekološkim strukturama. Vi navodite da je u Vašem slučaju polip lociran na ušću maternice (cervikalni polip). U tom slučaju on se može veoma lagao otkloniti. Ipak, bilo bi uputno provjeriti debljinu endometrija (sluznice maternice) kako bi se isključilo neprimjereno zadebljanje endometrija i isključila sumnja da polip polazi iz maternične sluznice. Ovakva diferencijacija je nužna radi planiranja terapijskog zahvata, respektirajući Vašu mladu životnu dob.
Ukoliko je Papa nalaz uredan, ovakva promjena ne treba iziskivati Vašu zabrinutost, ali svakako nužno je planirati kontrolne preglede koji uključuju Papa nalaz, ginekološki i ultrazvučni pregled po potrebi s color doplerom.