Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


posteljica


Autor Poruka

Maja

08.03.2002. 21:47

Postovana d.Kupesic, rodila sam na dan svog termina za porodjaj, vaginalnom, sve je proteklo normalno i bez ikakvih problema.Od prvog ultrazvucnog pregleda,13 tijedna, pa sve do 36tijedna trudnoce, posteljica je bila nazad, nisko postavjena, na svega 27mm.Ginekolog je rekao da mozemo ocekivati da ce se podici sve do 28 tijedana trudnoce, ali to se nije desilo ni u 36-tom.Poslijedni ultrazvuk je bio 39 tijedan, a posteljica je bila u redu.Je li moguce da se ona tako zakasnijelo podigla ili nikada nije ni bila nisko postavljena?Kakvi znacaj ima to dali je postavljena sprijeda ili natrag?Sta ako je i bila nisko, znaci li to da bi porodjaj trebao biti zavrsen carskim rezom, ili ovo saznanje ima drugi zanacaj?
Puno Vam hvala na odgovoru.

Doc.dr.sc. S. Kupešić

09.03.2002. 08:20

Poštovana,
Nema nikakve razlike nalazi li se posteljica sprijeda ili straga, te ako ste bili upućeni na vaginalni porođaj zacijelo posteljica nije prednjačila niti je izazivala krvarenje koje je moglo kompromitirati porod. Naime, rastom trudne maternice dolazi do povlačenja posteljice koja katkada tijekom rane trudnoće može izgledati nisko postavljena, da bi tijekom drugog i trećeg tomjesečja bila primjereno pozicionirana.

Ramijana

27.10.2009. 09:50

Poštovana,
U 16.tjednu sam imala lagano jednokratno krvrenje (tragovi krvi u sluzi), jutro nakon odnosa. Odmh sam posjetila doktora i nakon uzv pregleda rekao je da mi je posteljica nisko i da prestanemo s odnosima, da ne radim ništa teško i da se javim ako bude još krvarenja (rekao je da mogu raditi). Od tada nisam imala krvarenja.

U 19. tjednu sam išla na redovni UZV pregled (na Sv. duh) gdje je utvrđeno da je posteljica nisko - 20 mm.
Na kontrolnom UZV za 4 tjedna tj. u 23. tjednu je utvrđeno da je posteljica i dalje nisko i da je na 10 mm. Dr. koji je radio UZV (trudnoću vodim kod drugog ginekologa u studentskoj poliklinici) mi je rekao da sam njegov pacijent da bi me poslao na mirovanje. Što vi mislite?
Imam 32 g., ovo mi je druga trudnoća, s prvom je sve bilo u najboljem redu (radila sam do zadnjeg dana).
Inače, radim od početka trudnoće, posao nije fizički zahtjevan, veći dio vremena sjedim ili hodam (na sastanke).

Zahvaljujem na odgovoru uz srdačan pozdrav.