Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


postmenopauza?


Autor Poruka

borbazazivot

08.10.2011. 15:45

Nisam dobivala menstruaciju 2 mjeseca, pa mi je data terapija duphastonom: dvije tablete dnevno - prvo od 7.-14. dana ciklusa i zatim još dva ciklusa od 16.-25. dana.
nakon prva dva uzimanja sam dobila krvarenje, ali nakon trećeg uzimanja nisam. 15 dana je prošlo od zadnjeg uzimanja. bila sam na uzv i endometrij je toliko tanak, da mi je rečeno da možda za mjesec dana dobijem menstruaciju. jesam li stvarno u postmenopauzi? može li uzimanje matične mliječi pomoći? valunge nemam i nikakve druge simptome nemam. 47 godina mi je. (majka je imala menstruaciju do 57.) ja se još nadam trudnoći...

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.10.2011. 19:20

Poštovana kod Vas je napravljen tzv. progesteronski test, dakle pokušalo se izazvati prijelomno krvarenje, no međutim izgleda da je razina spolnih hormona u Vašem tijelu mala te da do krvarenja nije došlo. Savjetujem da napravite spolne hormone, FSH, LH; E2, AMH.
Nažalost bez UZV pregleda Vam ne mogu reći više detalja. Važno je ultrazvukom pogledati jajnike, veličinu i morfologiju te da se ustvdi da li na njima ima uopće više folikula(jajnih stanica). Ukoliko ih nema te su jajnici atrofični , a hormonski status je poremećen mislim da tada šansa za trudnoćom ne postoji.
Nažalost od podataka koje ste mi dali vrlo tanak endometrij ukazuje na to.