Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Povišen šećer u trudnoći


Autor Poruka

zp

21.03.2017. 11:35

Poštovani, još nemam nalaze ogtt testa, no telefonski sam saznala da mi je malo povišen, po riječima sestre ,mrvicu .. ja sam u 29 TT , imam 92 kg ( počela s 84 kg) treća trudnoća ( prve dvije uredne i sve ok),do sada nisam imala problema sa šećerom,sve bilo u redu, beba je po zadnjem uzv malo manjih mjera ( za par dana) , plodne vode dovoljno.. zanima me ,mora li se odmah raditi guk profil ,dali se zbog te pretrage mora ostati u bolnici i dali je nužno to uopće raditi ako je sve u redu s bebom i šećer nije jako povisen? Znam da ne možete puno reći i tome bez konkretnih rezultata ,ali molim za mišljenje .. hvala

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2017. 15:15

Poštovana,
treba pričekati nalaze OGTT-a i prema tome odlučiti treba li raditi GUK-profil. GUK profil se radi kroz dnevnu bolnicu, dakle niste hospitalizirani.

zp

24.03.2017. 09:20

Hvala na odgovoru. Evo dobila sam nalaz :
O h - 5.4 ( 4.4 -6.4)
1h - 9.5 ( 3.0 - 10.0 )
2 h - 7.9 ( 3.0-7.8)
- znači označili su da mi je visok ovaj nakon 1 h premda je do 10 normala, i ovaj nakon 2 h koji je samo za 0.1 viši nego dozvoljeni, što pretpostavljam ima veze s 5 min ranijim vađenjem krvi ,i stresom koji sam osjećala tad..
Zanima me vaše mišljenje o tom nalazu jer mi je moj gin ( Malo mi fali da javno napišem koji,jer ga sigurno dobro znate) dao uputnicu za guk profil u bolnici ,što nije toliko bitno kad bi od njega dobila kakav odgovor bar na ijedno od bar 10 pitanja koje sam postavila, znači njegov jedini odgovor je bio,sve će vam.reci i objasniti u bolnici .. to je bio odg na moje pitanje što sad,što da.jedem/ne jedem,što to znači za mene i bebu, kako izgleda ta pretraga i još neke stvari.. jako je ugodno kad čitam kako žene imaju povjerenje u svog doktora i da svaka pacijentica od svog ginekologa može dobiti sve odgovore sto kod mene nije slucaj..Dugo sam već razočarana svojim ,no nažalost nemam mogućnosti mijenjati ga , a stvarno žali bože potrošenog vremena na preglede kod njega ( da ne napominjem da sam 28 TT a on meni napravio samo jedan uzv do sad, s time da sam na tom jednom inzistirala ja jer sam u nekoliko navrata krvarila, a on nije reagirao na to, no to je već druga tema.. )
Oprostite na poduzem textu, i molim vas može mi nešto više reći o rezultatima ogtt-a , vaše mišljenje o guk profilu ,i kako to ide ako znate u Zaboku ( Bracak ) . Hvala Vam

Ivo Balenović, dr. med.

24.03.2017. 10:55

Poštovana,
nalazi su granični i svakako trebate učiniti GUK profil. Prema nalazima će se vidjeti vrijednosti šećera višekratnim određivanjem tijekom dana i prema tome će se odlučiti o daljnjem postupku. Liječenje trudnica s gestacijskim dijabetesom temelji se na zdravoj prehrani, kontroli tjelesne težine i tjelovježbi.