Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Povlačenje Partusistena


Autor Poruka

mafi

22.11.2014. 16:05

Poštovani doktore,

iza mene je jedna trudnoća koja je zbog kontrakcija održana posljednja dva mjeseca zahvaljujući Partusistenu (prvo intravenozno pa nakon toga oralno). Svi nalazi su bili uredni pa uzrok kontrakcija nije poznat. Nakon što sam popila zadnju tabletu u 37 tt dobila sam trudove i rodila. Čitam da je taj lijek povučen i da se više ne propisuje i jako me to zabrinulo jer planiram još jednu trudnoću.
Iako znam da postoje negativne indikacije ovog lijeka moram reći da sam zgrožena jer je jako puno mama (uključujući i mene nekad) ovim lijekom produžilo trudnoću i sad im prijeti prijevremeni porod. Zar je moguće da su veći negativne posljedice Partusistena po dijete i majku nego nego rizici koji proizlaze iz prijevremenog poroda?
Znam da je svaka trudnoća idividualna ali ipak gledam onaj teži scenarij i zanima me što se koristi u zamjenu za Partus, dali se uopće išta koristi (osim magnezija)?

Zabrinuta


Dejan Šakoronja, dr. med.

22.11.2014. 17:00

Sve što ste napisali točno je. Postoje i drugi tokolitici uz manje neželjenih učinaka.
Npr. Nifedipin.