Ginekologija i opstetricija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 7014

Broj poruka: 38455

Šakoronja Dejan, dr. med.

Dejan Šakoronja, dr. med.

Ginekološka ordinacija Šakoronja
Kralja Tomislava 29
Jastrebarsko


pravilna hipoehogena tvorba


Autor Poruka

xeenia

03.11.2010. 18:41

poštovani, 2004. učinjena mi je lpsc. dijagnoza: cystis dermoidalis ov. dex. myoma parvum subserosum. Odstranjen je desni jajnik. Na kontrolnom pregedu 2010. cistična tvorba pronađena je na lijevom jajniku. CA je uredan i nakon tri mjeseca praćenja UZV cista postoji. učinjen je color doppler; dijagnoza: lijevi jajnik mj. 41x23 mma u njemu neoštro ograničena cy. tvorba 11 mm, vide se još 10 cy. tvorbi promj. 3 mm, te jedna pravilna hipoehogena tvorba 34 mm promjera; volumen 15cm3. Zadnji ultrazvuk kaže: u lijevom jajniku na donjem polu cysta gušćeg sadržaja 40 mm promjera. Ginekolog pretpostavlja da se opet radi o dermoidu i preporuča laparoskopiju. U strahu sam budući da nisam rađala (2 spontana), a to mi je jedini jajnik... što preporučate?

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.11.2010. 22:31

Poštovana, svakako sam istog mišljenja kao i Vaš liječnik iz više razloga.
Cista pezistira, te raste, operirani ste prilikom čega Vam je odstranjen jedan jajnik.
Ako će se duže čekati onda cista može dalje rasti i uništiti zdravo tkivo jajnika, te postoji šansa da se ta cista teže izljušti.
Dakle moj je savjet također čim prije na LPSC.

xeenia

05.11.2010. 12:40

Poštovani, hvala najljepša na odgovoru. naručena sam na zahvat za 2 tjedna. problem je što osjećam bolove i neznam da li da čekam ili da se javim doktoru prije....

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.11.2010. 19:21

Poštovana, mislim da možete pričekati tih desetak dana.