Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9678

Broj poruka: 66660

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1

priraslice oko jajovoda

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dragana

10.07.2002. 16:01

Postovana,
Pre mesec dana uradjena mi je histerosalpingografija pri kojoj je utvrdjeno da je desni jajovod neprohodan a levi prohodan s tim sto se kontrastna tecnost nije slivala u trbusnu duplju vec se sadrzavala u priraslicama oko levog jajovoda.Moj ginekolog mi je objasnio do cega mogu dovesti pomenute priraslice (vanmatericna trudnoca kao posledica otezanih kontakcija jajovoda koje pomazu da se jajna celija spusti do materice).Pre 2 nedelje sam krenula sa terapijom Polyflamin ampulama i to dve kutije (Mite i Forte) intramuskularno svakog drugog dana.Nakon terapije mi je prepurucen odlazak u banju gde bi mi radili nekakva vaginalna ispiranja i ne znam sta jos.S obzirom da o pomenutim ampulama slabo znate (po nekom topicu pre mog), a u banje ni sama ne polazem mnogo nade, volela bih da mi kazete da li postoji neka metoda kojom se te priraslice otklanjaju ili bar odvajaju od jajovoda.Pretpostavljam da u obzir dolaze samo hirurske metode (laparoskopija ili nesto slicno) pa bih bila zahvalna ako biste mi vi, kao strucnjak, malo pojasnili ima li osnova da se nadam prirodnom zacecu ili da polako krenem sebe da psihicki spremam za neku od metoda vestacke oplodnje.Takodje trebam da naglasim da muz ima oligospermiju2 (6.500.000/cm3,72%pokretnih),koju trenutno leci.
Hvala unapred

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

13.07.2002. 10:56

Poštovana,
S obzirom na ovaj nalaz savjetovala bih da razmislite o ev. korektivnom mikrokirurškom zahvatu ukoliko ste mlađi od 30 -32 godine i ukoliko nalaz supruga ne pokazuje pogoršanje (oligozoospermija opisanog tipa zahtijeva ponovnu provjeru nalaza). U slučaju da će nalaz biti istovjetan ili slabiji savjetovala bih da razmislite o primjeni izvantjelesne oplodnje koja Vam daje veoma dobre izglede za zanošenje. Ukoliko se radi o starijoj reprodukcijksog dobi (npr 35 godina) ne bih bila pristaša operativnog zahvata, jer on ne mora uroditi dobrim rezultatom, a nakon provođenja operacije savjetuje se čekati približno dvije godine kako bi se procjenila uspješnost liječenja.

rinda

24.11.2010. 14:00

Postovani Bila sam na operaciji u kojoj su mi odstranjeni desni jajovod sa izvanmaternicnom trudnocom,obilno vezan rahlim priraslicama uz desni jajnik i zdjelicu.Na lijevom jajovodu nadje se omentum rahlim i cvrstim priraslicama prirastao citavom duzinom jajovoda te se odvojili od priraslica.Abdominalno usce lijevog jajovoda doima se zatvoreno.Doktor mi je rekao da bi trebala na jos jednu operaciju da mi taj lijevi prociste i uklone ostale priraslice.Zanima me dali i i vi savjetujete isto,postoji li koje drugo rijesenje za uklanjanje priraslica a da nije operacija,kako mogu sprijeciti novo nastajanje priraslica,dali bi mogla s drugom trudnocom imati problema. hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.11.2010. 22:25

Poštovana, ja ne bi ponovno na operativni zahvat. Nisam siguran da će te dugotrajno riješiti problem priraslica.
Ono što se moglo učinilo se u ovom operativnom zahvatu. Oslobađanje priraslica je kratkog vijeka jer će se opet stvoriti nakon izvjesnog vremena.
Moj savjet bih Vam bio da učinite prohodnost preostalog jajovoda, jer kažete da je abdominalno ušće bilo zatvoreno.
Stoga ako je i preostali jajovod neprohodan, onda se može ponovno učiniti laparoskopija uz kromopertubaciju( prohodnost jajovoda nakon puštanja metilenskog modrila kroz cervikalni kanal i praćenje istog da li kontrast prolazi ili ne )
Ako je i taj jajovod neprohodan i ne uspije se uspostaviti protok kontrasta isti treba operativno odstraniti.