Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problematicna bremenost


Autor Poruka

anetapp

28.06.2015. 21:55

Pocituvan doktore,
Bremena sum 16 nedela, mnogu cesto imam bolki vo dolniot del od stomakot. Vo 14 nedela imav malo krvarenje.
Imam miomatozna matka so 9 miomi so golemina od 1-2sm,
Na poslednata kontrola vo 16 nedela koga imav i silna bolka, ginekologot mi rece deka postelkata e postavena na zadniot zid od matkata, a plodot e postaven kako pritisnat vo desen del od matkata.
Kolku vakavata postavenost na plodot vo odnos na postelkata e rizicna, poradi sto ova mi e cetvrta bremenost po tri neuspesni za koi smetam deka glaven faktor bea bakteriite zatoa sto sekogas imav prskanje na vodenjakot.
Zasega vo ovaa bremenost brisevite mi se site negativni.
Ve molam za sovet dali postoi nesto so sto bi mozela da ja zgolemam elasticnosta na matkata poradi prisustvoto na miomite.
Ja koristam slednava terapija:utrogestan 3x200mg, na den, inekcija progesteron ednas nedelno 250ml, i magnezium.

Vi blagodaram

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.06.2015. 19:35

Ako sam dobro razumio vaše pitanje, mislim da vam trudnoća za sada protječe uredno te za sada ne trebate biti zabrinuta. Nažalost ne znam lokalizaciju vaših mioma što je više od važnosti. Imte napravljenu adekvatnu obradu, uz briseve bilo bi dobro napraviti urinokulturu, diferencijalnu krvnu sliku, CRP, te u terapiju eventualno uvesti diazepam od 2 mg. Trebate mirovati i češće se kontrolirati.