Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


produzena menstruacija


Autor Poruka

gagulina

17.10.2017. 14:40

Postovani, imam 44 godine i moj ginekolog mi je rekao da sam u perimenopauzi. Menstruacije su pocele da mi setaju, da dolaze na 14,15,16 dana pa se vrate u normalu,a onda sam pocela da dobijam i produzen ciklus od 12,13 dana. Menstrualni ciklus mi nije obilan, cak oskudan ali traje duze od 7 dana. Zbog toga mi je ginekolog dao da pijem 10 dana 2x1 primolut noir, da mi stane ciklus a posle jos naredna dva ciklusa da pijem od 16.do 25.dana 1x1 primolut noir. Moje pitanje je sta da radim, ispostovala sam prvih 10 dana, posle toga sam dobila ciklus normalno i trajao je 6 dana, nakon toga sam pila opet 10 dana 1x1 tabletu, ciklus je dosao posle toga ali traje vec 8 dana (posle 6.dana je skoro stao ali je opet poceo malo da se intenzivira). Da li da nastaavim po semi da pijem od 16.-25.dana 1x1 tabletu bez obzira na ovo produzenje?
Unapred hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

17.10.2017. 15:40

Poštovana, nastavite uzimati terapiju kako Vam je doktor propisao. Perimenopauzalna krvarenja nastaju zbog hormonske neravnoteže i nisu neuobičajena. Terapijom gestagenima se pokušava imitirati normalan menstruacijski ciklus i tako regulirati krvarenja. Nakon završetka terapije preporučam uzv pregled da se izmjeri debljina sluznice maternice. Ne radi se o nikakvom organskom poremećaju, nego funkcionalnom poremećaju u radu jajnika. Kod upornijih slučajeva perimenopauzalnog krvarenja ponekad treba učiniti kiretažu.

gagulina

06.12.2017. 22:30

Postovani,
ispostovala sam terapiju koju mi je ginekolog prepisao. Prvi mesec posle toga sam dobila normalno, na 24. dan ali vec sledeci ciklus je bio na 17.dan. Menstruacije mi nisu obilne, cak su oskudnije nego ranije. Moje pitanje je ako se ovo bude nastavilo da dobijam ciklus na 16.-17. dan cesto, da li to mogu ostaviti tako jer mi licno ne smeta. Spominjali ste kiretazu kao mogucnost, ali bih ja volela da je izbegnem. Znaci da li bih mogla da nista ne radim po tom pitanju? Hoce li to uticati na mene zdravstveno, osim sto moze eventualno da izazove anemiju (ali ako je obilno krvarenje sto kod mene nije slucaj). Volela bih da probam mozda neki vid alternativnog lecenja, kakav je vas stav po tom pitanju?
Hvala unapred na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

07.12.2017. 12:45

Poštovana, krvarenja koja navodite su uobičajena u perimenopauzi. Ciklus se u početku skraćuje, kasnije se počinje produljivati i izostajati dok potpuno ne izostane.Terapija nije neophodna. Kiretaža se radi samo u slučaju obilnog krvarenja koje se ne može zaustaviti lijekovima.

Ynwa

22.08.2018. 20:45

Postovani, molim Vas za misljenje.Imam 22 godine. Prvi dan menstruacije sam pocela po prvi put u zivotu sa kontracepcijskim pilulama yaz ( ginekolog mi ih je predlozio vise zbog kontracepcije nego nekih poremecaja). Popila sam 4 tablete i osjecala sam non stop mucninu,povracala sam cesto( sto ne mora biti zbog yaz-a jer inace imam zeludcane probleme i ovakve stvari mi se cesto desavaju) medjutim ja sam prestala piti yaz tad jer nije bilo smisla da ih pijem ako stalno povracam i otezavam njima rad zeludca. Kad sam ih prestala piti menstruacija je bila 4 dan i vec je lagano stajala medjutim sad je 7i dan i ona je krenula opet obilnije kao da je pocetak. Da li je ovo zbog popijene 4 tablete i prekida i u kom slucaju treba da se javim na pregled ginekologu? Radila sam i papa nalaz i uzv u proteklih 2 mjeseca i sve je u redu.

Ivo Balenović, dr. med.

23.08.2018. 10:30

Poštovana, krvarenje je najvjerojatnije posljedica uzetih tableta i trebalo bi spontano prestati u roku dva do tri dana. Ukoliko bi trajalo duže ili postajalo obilnije javite se liječniku.