Ginekologija i opstetricija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 7014

Broj poruka: 38452

Šakoronja Dejan, dr. med.

Dejan Šakoronja, dr. med.

Ginekološka ordinacija Šakoronja
Kralja Tomislava 29
Jastrebarsko

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Prolaktin

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

SlatkaMala

05.11.2012. 00:55

S postovanjem! Imam 23 god. dobila sam menstruaciju sa 16 godina i imala sam dva normalna ciklusa, onda nisam dugo dobivala, tek nakon pola godine opet jednom i onda nikad vise.Otisla sam kod svoga ginekologa i on je uradio hormonski test i rekao je da je sve u redu, u to vrijeme (tada sam imala 19 godina) nismo ja i moj decko jos htjeli bebu, pa sam pitala doktora za pilule, on mi je propisao pilule i pila sam te pilule godinu dana. Nakon toga smo ja i moj decko htjeli bebu, ja sam prestala da pijem pilule i odem kod svog doktora, menstruaciju nisam dobivala nikako posle toga a i pre tih pilula sam imala za 3 godine samo 3 puta menstruaciju. Doktor mi rekao da je normalno da posle tih pilula zene nedobivaju 3 mjeseca menstruaciju, i on me naruci da dodjem opet posle tri mjeseca kod njega. Ja odem kod njega i on mi propise neke hormonske tablete za tri mjeseca i pila sam te tablete 3 mjeseca i dobivala menzis ali sam se ugojila 8 kg kroz to sve. Nakon ta tri mjeseca sam opet imala termin kod njega i on mi je rekao da sacekamo sada opet tri mjeseca da vidimo hoceli se sada nesta samo od sebe doci. Nakon tri mjeseca OPET sam otisla kod doktora i tek onda mi je uzeo krvi da uradimo hormonski test, pre toga nije. Cekala sam na nalaze 3 sedmice. Rezultat je bio da mi je Prolaktin povisen bio je tada 28, a normala je ja mislim do 23,5. I isla sam onda tri puta nakon toga svaka tri mjeseca na kontrolu prolaktina, drugi put mi je bio 37 a zadnji put opet 28. On mi propise onda DOSTINEX to sam uzmala 3 mjeseca i dobivala menzis, i Prolaktin mi se bio kruz to smanjio, i rekao mi je Dok da sada nepijem vise te tablete da vidimo. Posle 70 dana od prilike sam dobila Menzis, ali moram reci da sam pre nego sto cu dobiti, dve sedmice pre pila FEMI SAN KAPI one su na biljnoj bazi, i nakon tih 2 sedmica dobijem menzis.(Neznam dal sam dobila kruz pomoc tih kapi ili sto mi je prolaktin jos bio snizen) Ja neznam ni koliko mi traje ciklus nit znam kada su mi plodni dani. Ali onda sam kruz to nekako skontala da mozda bi trebala imati svaka 3 mjeseca. I bilo je od prilike tako, trebala sam sada dobiti oko 10 okt. i boli me stomak jajnici malo (kao sto je normalno pre menstruaciju). I ja dobijem ali samo mi jednom se pojavilo malo krvi i ono crno i posle toga samo nesta smedjkasto izlazilo to je od prilike samo trajalo 4 sata i onda nestalo sve, drugi dan nisam nista imala. Neznam sada zasto samo tako malo trajala ova moja zadnja menstruacija? I pitam se zasto nedobivam menzis normalno posto nije mi sada bas toliko visko moj prolaktin.

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.11.2012. 17:30

Poštovana, kao prvo niste mi naveli tj. proćitali nalaz UZV-a.
Zatim ne znam vrijednosti spolnih hormona, hormona štitnjače, OGTT.
Imate li smetnje u vidu glavobolja, iscjetka iz dojke, dlakavošću.
Na osnovu ovog što ste naveli mogu samo reći da vam je obrada deficitarna, te savjetujem da vas vaš liječnik uputi na odjel ginekološke endokrinologije da se temeljito obradite.

SlatkaMala

05.11.2012. 23:00

E ovako moji Hormoni.
FSH 7,6 mIU/ml
LH 20,4 mIU/ml
Östradiol 38 pg/ml
Prolactin 28,4 ng/ml
Testosteron 0,45 ng/ml
SHBG 30,1 nmol/l
Free Androgen Index 5,2
DHEAS 209

Rekao mi je doktor da su svi ostali hormoni uredu osim prolaktina, i on kaze da je valjda do toga. A ne razumijem tacno zasto mi je Menzis izostajala po 2 citave godine, kada mi prolaktin kao sto sam vec rekla nije toliko povisen. Imam cesto glavobolju,sada u zadnje vrijeme se smanjilo ali prije (u pupertetu) sam imala aman pa svaki dan, ako puno razmisljam ili od vremena. A zbog vida, nosim vec 5 godina sociva. A moram i reci da imam neku vrstu akne posto mi je lice totalno od nekih bobuljica (cibica) i to na obrazima imam nenormalno, to vec imam od 19-te godine, ni u pupertetu nisam imala takvo lice, imala sam po koju bubuljicu al ne ovako. Bilo mi se iscistilo lice kada sam uzmala pilule a kada sam prestala opet pocelo, i to se nikako ne smanjuje, uvijek isto i uvijek se nove pojave.

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.11.2012. 23:00

Poštovana, kratko i jasno vaši nalazi spolnih hormona ukazuju na policistične jajnike i nikako nisu urednih vrijednosti.
LH;FSH 3;1 inverzija ukazuje na anovulacijski ciklus i pcos. Dakle i akne koje imate i pretilost i povišen dheas ukazuju na isto.
Lijepo vas molim da pročitate naše postove vezane uz policistične jajnike, te potražite savjet nekog drugog kompetentnijeg ginekologa.

SlatkaMala

08.11.2012. 00:35

Iznasla sam jednog privatnog Doktora endokrinologije i bila sam danas kod njega. Oduzeo mi je krvi da uradi hormonski test za sve hormone. I slikao mi je stitnjacu. Nalaze cu tek dobiti. Kako bi se moglo izljeciti ili da se stabilizira ako je do Hipofiza?

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.11.2012. 09:55

Poštovana, terapija će vjerovatno biti oralni kontraceptivi. Pričekajte nalaze.

SlatkaMala

20.11.2012. 12:00

S'postovanjem. Dobila sam juce nalaze.
freies T4 15 pmol/l 9 - 28
freies T3 4.9 pmol/l 2 -8
TSH 1.91 μIU/ml 0.15-4.0
TPO-AK < 37 U/ml 0 - 60
TG-AK < 25 U/ml 0-60
LH 19.1 mIU/ml 0.5-76.3
FSH 6.0 mIU/ml 1.5-33.4
Östradiol 43 pg/ml 19-35
Testosteron 0.3 ng/ml 0.14-0.7
Prolactin 13.8 ng/ml 2.8-29.2
SHBG 36 nmol/l 27-146
Cortisol 265 ng/ml * 31-224
Erythrozyten 4.50 10^6/μl 3.80-5.20
Hämoglobin 13.5 g/dl 12.0-16.0
Färbeindex 0.94 0.90-1.10
MCV 89 fl 80-100
MCH 30 pg 27-33
MCHC 34 g/dl 32-36
Leukozyten 8700 /μl 4000-11000
Segmentierte 66 % 43 - 78
Stabkernige 3 % 1 - 5
Eosinophile 0 % 1 - 4
Basophile 0 % 0 - 2
Monozyten 6 % 2 - 9
Lymphozyten 25 % 25 - 40
GOT/ASAT 18 U/l bis 31
GPT/ALAT 13 U/l bis 34
GGT 14 U/l bis 38
Alk. Phosphatase 84 U/l 30-120
LDH 144 U/l bis 247
Cholesterin 189 mg/dl bis 200
Triglyceride 105 mg/dl bis 200
HDL-Cholesterin 51
unter 35 hohes Risiko, über 60 kein Risiko mg/dl über 35
LDL-Cholesterin 117
normal <130 , Risiko 130-160 , hohes Risiko >160 mg/dl bis 130
CHOL/HDL Quot. 3.7
normal <4, Risiko 4-5, hohes Risiko >5
C-reaktives Protein 1.80 mg/l bis 5.0
Kreatinin 0.93 mg/dl 0.55-1.02
GFR 75
Berechnet mit der MDRD-Formel, stellt eine grobe Schätzung dar. > 90 normal
oder gesteigert 60 - 89 normal, bzw. Grauzone 30 - 59 mittlere Einschränkung
der Nierenfunktion 15 - 29 Prä-Dialyse-Stadium ml/min
Natrium 141 mmol/l 135-150
Kalium 4.21 mmol/l 3.50-5.10
Kalzium 2.50 mmol/l 2.02-2.60
Magnesium 0.85 mmol/l 0.70-1.05
Phosphor anorg. 3.23 mg/dl 2.60-4.50
Gesamteiweiß 7.9 g/dl 6.4-8.3
CK-NAC 87 U/l bis 145
STABA 261 /μl 0-700
SEGAB 5742 /μl 1800-7700
LYAB 2175 /μl 1000-4800
MOAB 522 /μl 0-1400
EOAB 0 /μl 0-450
BAAB 0 /μl 0-400
Komplettes Blutbild
Thrombozyten 273.0 10^3/μl 140.0-440.0
Reflotron
Serumeisen 56 μg/dl 49-151
Ferritin 113 ng/ml 8-140
ACTH 22 (10-51)
HGH 0,38 (0-8)
IgF1 105 (100-400)

Pise da vjerovatno imam taj PCO-Syndrom pa moram ici na drugi test. (kao sto ste mi vi rekli) Htjela sam da vam se zahvalim, sto ste me vi da kazem sada preko interneta preporucili ENDOKRINOLOGIJI, a ne moj Ginekolog. Razocarana sam od svoga doktora, jer sam dve godine isla uporno kod njega zbog toga i on mi je cijelo vrijeme govorio da je do prolaktina, da se ja smirim malo da je to do stresa. A ja sam sama znala da to nemoze biti samo prolaktin jer nije toliko povisen.

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.11.2012. 13:55

Poštovana uvidom u nalaze svako se radi o anovulacijskom ciklusu i hormonskoj inverziji tipičnoj za pcos. Svakako savjetujem daljnju obradu i terapiju navedenog sindroma. Pozdrav.