Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rekonizacija, trudnoca, povisen CRP


Autor Poruka

Mia85

12.11.2012. 15:10

Postovani,

Imam 28 godina. Prije 2 godine radjene su mi konizacija i rekonizacija, tako da grlic materice gotovo i nemam. Sada sam u 25. nedjelji trudnoce, ovo mi je 1. trudnoca. Od 14. nedelje mirujem, od 18. strogo, samo do wc-a i to je to...Koristim utrogestan 3x2 dnevno. Do sada nisam imala nikakvih tegoba, medjutim zadnjih nekoliko dana povremeno osjecam probadanje u vagini, slicno onom koje sam osjecala prije konizacije i rekonizacije, ali dosta blaze. To probadanje sam osjecala i poslije operacija, ali obicno kada je promjena vremena. Ovo sada me brine jer mi nalaz krvi pokazuje povisen CRP (10,51), a prije 2 mjeseca CRP mi je bio 8,1. Da li imam razloga za brigu? Sta mi savjetujete po ovom pitanju?
Hvala unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.11.2012. 22:35

Poštovana, vrijednosti crp- a su uredne. Sugeriram i dks i urinokulturu, tokolitike, Normabel i magnezij.
Možda je trebalo napraviti i serklažu. Svakako je potrebna i uzv cervikometrija i hospitalizacija ako je došlo do otvaranja.

Mia85

08.02.2013. 12:00

Postovani,
kako nigdje na internetu nisam pronasla nesto o trudnoci poslije rekonizacije, ovo pisem zbog drugih zena koje su mozda u istoj situaciji, kako bi im pruzila podrsku.
Naime, sad sam usla u 38. nedelju trudnoce, uspjela sam samo uz strogo mirovanje i utrogestan, serklaz mi nije uradjen, jer grlica nema i doktor je rekao da je gotovo nemoguce odraditi serklaz...Prije nedelju dana sam bila otvorena samo 0.5 cm...
Sada sam u iscekivanju porodjaja...
Zanima me Vase misljenje, da li je moje stanje indikacija za carski rez? S obzirom da mi je ovo prva trudnoca, voljela bih, ako sve bude u redu da rodim jos jedno dijete i ja licno smatram da je za mene bolja opcija cr. Inace, doktor koji mi vodi trudnocu nije za to, a ovaj koji mi je radio konizaciju i rekonizaciju mi je savjetovao cr. Ne znam sta da mislim, svaki ljekar ima svoje misljenje...

Hvala unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.02.2013. 20:25

Poštovana, kratko i jednostavno sugeriram vaginalni porod. Ne vidim razloga zašto bi se išlo na carski rez.