Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Savjet!!!


Autor Poruka

Maja

16.06.2002. 09:38

Stovana doktorice Kupesic!

Molim Vas za Vase misljenje i savjet.
Imam 40 godina, i do prije sest mjeseci imala sam uredne menstruacijske cikluse. Medjutim, poslednjih mjeseci postali su kraci (17 - 23 dana ) . U tom periodu, odnosno veljaci, obavila sam ginekoloski pregled sa ultrazvukom, nalaz mi je bio uredan.
U tom periodu pocela mi se javljati intezivna bol u desnoj dojci koja mi se siri u pazuh i ledja. Bol mi se javlja neovisno o menstruaciji, dakle tijekom cijelog ciklusa. Savjetovala sam se s Vama na ovaj nacin i napravila analizu hormona,prolaktin ( 4 dan ciklusa )- 14,1 ng/ml, FSH 15,13 mlU/ml, te LH 9,54mlU/ml, te progesteron ( 21 dan ciklusa) - 25 nmol/L.
Bol u dojci je i dalje konstantna te se odlucujem na ultrazvuk(7.06.) i nalaz je slijedeci: dojke su pretezno glandularnog tipa sa elementima bogate fibrozne mastopatije. Pronadjene su dvije ciste, jedna od 21 x 10 mm i druga do nje 10 mm, u desnoj dojci. Veca cista mi je punktirana, nalaz punkcije je: u razmazu nakupine percipitata i jedna nakupina degeneriranih stanica ( apokrine/duktalne). Kontrola za 3-4 mjeseca. Do kraja ove godine uciniti mamografiju.
Lijecnica mi je objasnila da je moguce da imam hormonske poremecaje, s obzirom na ciste i neuredne menstruacije)te da bi dobro bilo ispitati hormone te se ponovno ginekoloski pregledati, sa ultrazvukom.
Molim Vas da mi savjetujete, koje hormone i kada da ih ispitam? Brine me bol koju osjecam u desnom pazuhu, produzetku dojke a siri se visoko u ledjima. Da li mislite da je to povezano s dojkom ili bi bilo dobro da pregledam i kraljeznicu ili nesto drugo?
Najljepse Vam zahvaljujem na razumijevanju i pomoci.
Maja.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

16.06.2002. 16:40

Poštovana,
Bolnost u predjelu dojke može se donekle objasniti mastopatijom koja je t+otkrivena ultrazvukom. S obzirom na podataka da se bolnost širi u leđa ne bi bilo na odmet kontaktirati specijalistu fizijatra kako bi se otklonila sumnja na postojanje defetkta kralježnice ove regije, mialgije i sl. Što se tiče hormonskog nalaza, on govori u prilog odstupanja u razini folikulostimulirajućeg hormona i progesterona koji
su tipični za popuštanje ovarijske funkcije koja može biti privremena i anovulacijskog ciklusa. Preporučila bih ponoviti hormonski nalaz, ginekološki pregled i transvaginalni ultrazvuk kako bi se otklonila sumnja na postojanje ovarijske ciste koja također može uvjetovati neregularnost m. ciklusa.