Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Senzibilizacija krvi u trudnoci


Autor Poruka

marina12345

10.08.2013. 19:50

Trudna sam 19tj. u 12om tj. ustanovili su da je doslo do senzibilizacije u krvi (krvna grupa A-). Ovo mi je 4trudnoca i do sad nije bilo nikakvih komplikacija . Bila sam u ZG u Petrovoj na pretragama i ovako pise u nalazu;
indirektni antiglobulinski test:poz
antitijela:Anti-JKa
antigen:C-,D-,E-,c+,e+,JKa-
U serumu su pronadena antieritnocitna protutijela iz Kidd sustava krvnih grupa anti-Jka specificnosti,koja uzrokuju hemoliticku bolest fetusa i novorođenčeta(HBFN) i poslijetransfuzijsku reakciju. Semikvantitivan titar anti-Jka protutijela u IAT-: NEGATIVAN
Transfuzijsko lijecenje: tipirani Jkanegativni i ccdee koncentrati eritrocita s kriznom probom.
Molim vas da mi prevedete ovaj nalaz što točno to znaci, jer ja sam samo upucena da nije dobro i da bi moglo doci do abortusa. Trudnoca je za sad u redu i nemam nikakvih problema . Sljedeci nalaz bi trebao biti gotov za nekoliko dana pa da znam na cemu sam. Postoji li neko lijecenje ili injekcija koja bi zaustavila razvijanje bolesti? Molim Vas za odgovor i unaprijed zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.08.2013. 00:05

Poštovana, senzibilizacija iz sustava kidd ne bi trebala biti toliko opasna po fetus.
Naime važno vas je nadzirati i vas i fetus. Naime protutijela koja se stvore još uvijek ne mogu uči u djetetovu cirkulaciju jer su prevelika.
Tek kasnije nakon 24. tjedna razvijaju se protutijela ig g klase koja dolaze u cirkulaciju fetusa i uništavaju mu eritrocite.
Tada se javlja anemija, ascites, hepatomegalija itd.
Ono što je važno je da ukoliko se ukaže potreba za tim odredi količina bilirubina u plodnoj vodi i ukoliko treba ordinira supresivna terapija da se spriječi propadanje
Djetetovih eritrocita.
Ali kao što sam rekao ne vjerujem da će do toga doći jer se radi o anti kidd protutijelima a ne o pravoj rh senzibilizaciji.

marina12345

13.08.2013. 20:20

Poštovani!
Procitala sam vas odgovor i prava je utjeha , no evo stigao je i novi nalaz koji i nije bas obecavajuci .
Trazili su od oca dijeteta Kidd i rh fenotip , Nalaz je sljedeci;
Antigen: C+,D+,,E-,c+,e+,JKa+,JKb-
Postoji opasnost od razvoja hemoliticke bolest fetusa i novorođenčeta(HBFN) jer je otac dijeteta (imunizacija anti-Jka) CcDee i Jk(a+b-)fenotipa.
Moj nalaz je isti kao i predhodni samo je dopisano upzorenje da postoji opasnost te kontrola za 4 tj.
Molim vas za odgovor i nadam se da i dalje imate isto misljenje !
Unaprijed Zahvaljujem !

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.08.2013. 00:45

Postoji šansa i to niko ne osporava ali takve senzibilizacije nisu jake i razvijaju se puno kasnije.
Kontrolirajte se i sve će biti u redu.

Tina0309

08.10.2013. 18:25

Lijep pozdrav! Trudna sam 27 tjedana, to mi je prva trudnoća. U serumu mi je identificirano anti D protutijelo, IgM 1:4, IgG 1:16 . Na nalazu još piše: Indirektni antiglobulinski test pozitivan, antitijela Anti D, Direktni antiglobulinski test negativan, Antigen C+, E-, c+, e+ . Možete li mi, molim Vas pojasniti ovaj nalaz, svome ginekologu idem za 2 dana... Ne znam što da očekujem, je li to opasno i kako se postupa dalje? Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.10.2013. 22:05

Imam premalo detalja da bih vam rekao nešto više.
Stvar je više za transfuziologa.

Tina0309

13.02.2015. 15:35

pozdrav! u prvoj trudnoći sam razvila antitijela, znači senzibilizirana sam... porod prošao u redu, dijete imalo jaču žuticu zbog koje je 5 dana bio na fototerapiji te je primao infuziju... nisam dobila nikakvu injekciju! sada sam saznala da sam ponovno trudna. koliko je to opasno pošto ta antitijela postoje? trebam li brinuti ili bi trebalo sve dobro proći s obzirom na senzibilizaciju? Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.02.2015. 19:25

O kojoj senzibilizaciji govorite ? RH ili o nekoj drugoj? Morate biti precizni.

Tina0309

13.02.2015. 22:10

Rh...anti D imunizacija

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.02.2015. 13:45

Za sada nije opasno no u kasnijoj trudnoći može biti. Savjetujem da se konzultirate kod idućeg vađenja krvi s transfuziologom.

Tajuska

18.06.2015. 19:10

Postovani,
nalaz zavoda za transfuzijsku medicinu je slijedeci:
Indirektni antiglobulinski test: pozitivan
Napomene: Nespecofočni pozitiviteti u 3 od 15 testnih stanica ne ukazuju na klinički značajna antieritrocitna protutijela.
Transfuzijsko liječenje: fenotipirani ccdee koncentrati eritrocita s križnom probom.

Ja sam 0, -.
Ovo je treća trudnoća, prva uredna, druga završila spontanim. Nakon spontanog primila rogham. Ova trudnoca s izuzetkom ovoga u potpunosti uredna.
Takoder ovo mi je treće testriranje. IAT mi je prvi puta bio pozitivan, pa negativan pa sad opet pozitivan.

Zanima me o čemu se točno radi kod ovog transfuzijskog liječenja? Kako ono izgleda? I generalno koliko je ovaj nalaz problematičan.

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.06.2015. 22:15

Savjetujem da konzultirate hematologa ili transfuziologa.

anapd

28.07.2015. 10:15

Tajuska, buduci da u nalazu pise da nisu nasli klinicki znacajna antitijela, trebalo bi sve biti u redu. Moj savjet svakoj trudnici s dijagnozom Rh imunizacije jest da se naruci na Sv.Duh kod dr. Miškovića ili dr.Hafnera. Na Sv. Duhu se vec 20 godina uspjesno provodi dijagnostika i ukoliko je potrebno i lijecenje Rh imunizacije. Nazalost, i nakon 20 godina mnogi nisu upoznati s cinjenicom da na Sv.Duhu postoji uvjezbani tim lijecnika specijaliziran za Rh imunizaciju koji postize rezultate na razini zapadnoeuropskih zemalja. Tamo cete zasigurno dobiti adekvatne odgovore na sva Vasa pitanja.

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.07.2015. 22:10

Molim.

marina12345

26.11.2017. 11:55

Dobar dan!! Molim vas za mišljenje ?? Već sam pisala na vas blog prije 4 god. ...Bila sam senzibilizirana ,ali na kraju je sve prošlo u redu beba rođena zdrava i sve ok... Nisam dobila rogham .. Sad sam ponovno trudna pa me zanima kakve su posljedice i komplikacije , postoji li kakva injekcija koja bi se sad mogla dobiti ili nešto slično, u kojem tijednu trudnoce se može otkriti senzibilizacija , i postoji li mogućnost da do nje ipak ne dođe??? Sadasnja trudnoca je tek oko 3tj. pa ako postoji nešto što bi se moglo naraviti molim vas za savjet ??!! Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

26.11.2017. 15:35

Poštovana, učinite testove sezibilizacije. Do senzibilizacije može doći (ali ne mora uvijek) kod Rh negativnih majki čije je dijete Rh pozitivno. Zbog toga nakon poroda, ukoliko je dijete Rh +, majka dobiva zaštitu (Rhogam). Ukoliko je i dijete Rh -, nikakva zaštita nije potrebna.

lota_123

04.07.2018. 15:10

Poštovani,

pišem vezano uz rh senzibilizaciju. Naime, iza sebe imam 4 trudnoće, od koje su 2 završile kiretažom u 9 tjednu zbog hematoma.
Ja sam B-, dok je suprug B+, oba rođena djeteta su mi B+.
Prva trudnoća bila je uredna, nakon poroda dobivam rhogam.
Druga trudnoća završava kiretažom, također dobivam rhogam.
Treća trudnoća na početku s hematomom koji se povukao, dalje sve uredno. Na početku trudnoće IAt testovi pozitivni, navodno zbog zadnjeg rhogama, dalje negativni. Posljednji rađen u 36 tjednu, negativan. No, nakon poroda javljaju mi da je došlo do stvaranja antitijela i ne dobivam injekciju.
Četvrta trudnoća, završava kiretažom. IAt cijelo vrjeme pozitivan, tako da nisam dobila injekciju.

Imamo jaku želju za još jednim djetetom, no strah me posljedica. Na nalazima od posljednje kiretaže nije pronađeno ništa. Da li mislite da je jako rizično ulaziti u još jednu trudnoću uz sve ove probleme sa senzibilizacijom?

Hvala,

Ivo Balenović, dr. med.

04.07.2018. 22:15

Poštovana, možete ući u trudnoću uz redovite kontrole i praćenje titra antitijela.

dada89

07.08.2018. 14:40

Poštovani,
Samo bih htjela provjeriti je li moj nalaz uredan. Trudna sam 10 tjedana i to mi je prva trudnoća. Išla sam na transfuziju te sam dobila sljedeći nalaz, krvna grupa AB+,antigeni C+,E-,c-,e+, indirektni antiglobulinski test negativan, u krvi pacijenta nisu pronađena klinički znacajnija antieritrocitna antitijela.
Zanima me dal je taj nalaz uredan ili postoji neki rizik za plod?
Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

07.08.2018. 16:50

Poštovana, nalaz je uredan. Nema rizika za plod.