Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


septum uterus


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.12.2015. 11:55

Sa 18.tjedana sumnjam da se može vidjeti septum maternice.
Ako ste jednom rodili u terminu vjerujem da ni sada neće biti problema.

Djosal

07.12.2015. 01:25

Postovanje, imam problem sa ajmo da kazem odrzavanjem trudnoce! Imam policisticne jajnike, na svakom jajniku 15-20folikula i uterus subseptum (niko od doktora mi ovo mije rekao do zadnjeg pregleda).promjenila sam tri doktora nakon prvog spontanog da bi mi prije 15dana dr.rekla za septum.
Prvu trudnocu sam izgubila 19.02 u 10nedelj, a drugu 13.11 u 7 nedelj! Zelim da cujem vase misljenje! Sta i kako? Da li mogu da se uzdam u misljenje ove dr ili da trazim jos misljenja? Kako to niko da sada nije vidio?
Srdacan pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.12.2015. 18:50

Neki put se ne vidi uz pomoć 2d UZVa. Ako se sumnja na septum uterusa sugeriram da napraviti 3d UZV.
Ako ste iz Hrvatske sugeriram s obzirom na spontane pobačaje obradu u Klinici za ženske bolesti i porode Petrova 3.

rency1989

11.04.2017. 21:05

Poštovani!
Pišem Vam iz razloga što više i sama neznam šta da radim. Imam 28 god.i u braku sam 4 godine. Iza mene su 5 spontanih pobačaja,u ranim tjednima trudnoće. 6,7,8.tj.
Nakon svih pretraga koje su mi radili ustanovili su kako je moguce da je do spontanih pobacaja dolazilo zbog Mthfr 677 T, PAI -hete, F II. Nakon tih pretraga pocela sam uzimati po savjetu ginekologa Clexane od 0.6. prije trudnoce i za vrijeme trudnoće,duphaston tablete i ponovno u 8.tj. imala spontani pobačaj. Moram napomenuti da su mi u 5.trudnoći tek ustanovili da imam dvorogu maternicu. Tada su mi rekli da misle da to nebi trebalo predstavljati problem u trudnoći. Kada sam otišla privat do jedne poliklinike rekli su mi da bi trebala odstranit tu pregradu. Da je vrlo lako moguće da je zbog toga dolazilo do spontanih pobačaja . U nalazu mi piše ovako: UZV-VS: endometrij trolijski uk debljine 11 mm. U desnom rogu prikaže se hiperreflektrono uključenje 15x10mm za endometrani polip. Na desnom jajniku folikul 28x23mm. Lijevi jajnik mijeri 33x19mm b.o. Douglas slobodan.
Kontrola s nalazima briseva Cx te PAPA test i dogovor za HSC ablaciju opolipa endometrija.
Poštovani zanima me što kažete na ovaj nalaz UZV? I koliko traje oporavak od ovog zahvata? Mislite li Vi da bi nakon toga zahvata mogla slijedeća trudnoća proći u redu?
Unaprijed zahvaljujem! Pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

12.04.2017. 09:50

Poštovana,
ukoliko se radi o polipu (ili septumu) trebali bi ga odstraniti. Što se ostalog tiče ultrazvučni nalaz je u redu. Preporučio bi da odredite kariograme Vas i supruga, antikardiolipinska antitijela i kompletni hormonski status.

hrcak

13.04.2017. 09:15

Postovani, poslednju m sam imala 20.02. Na prvi uz sam otisla 6+3 po kalendaru gde se videlo samo zadebljanje materice od 17mm. Sutradan mi je radjena beta hcg - 650 i zadrzana sam u bolnici. Nakon 2 dana beta je bila 950, a juce 1800 i nesto (tako mi je sestra prenela). Imam blago krvarenje, ali plod se i dalje ne vidi, vanmatericnu trudnocu su iskljucili jer nema slobodne tecnosti. Juce mi je jedan dr spomenuo da imam pregradu u materici. Imala sam missed ab. u junu u 8. ned.
Sta mi je dalje ciniti? U oba slucaja su zeljene trudnoce. Hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

14.04.2017. 17:40

Poštovana,
prema nalazima beta hcg-a ne može se još isključiti vanmaternična trudnoća. To što nema slobodne tekućine ništa ne znači. Ona se javlja tek ako dođe do krvarenja u trbušnu šupljinu. Ukoliko postoji pregrada u maternici ona se može kasnije odstraniti kirurškim putem.

Arlina

15.07.2017. 18:25

Poštovani,
imam 36 g.Dva spontana pobačaja, prvi u 6. oj ,drugi u 18 .toj nedelji trudnoće (usled krvarenja hematoma).
Obzirom da su sve analize dale rezultate koji su u granicama normalnih vrednosti, na poslednjem pregledu,
lekar je posumnjao na subseptum 10 mm i predložio histeroskopiju i laparoskopiju.
Drugi lekar na 3d i 4 d UZ nije uspeo da uoči subseptum.
Pitanje je: koja je najmerodavnija metoda za definitivnu dijagnozu subseptuma Uterusa?

Ivo Balenović, dr. med.

15.07.2017. 20:20

Poštovana, histeroskopijom se najtočnije može potvrditi radi li se zaista o septumu i odmah ga kirurški odstraniti.

Nektar

18.08.2017. 19:05

Postovani,

27 godina, prva trudnoca, 17 tjedan. Dosad uredna trudnoca bez ikakvih tegoba. Par mjeseci prije trudnoce ginekolog mi je slucajnim ultrazvukom vidio septum mali na 2D ultrazvuku s tim da nije materica potpuno pregradjena, rekavsi mi tada da nece biti problem za trudnocu jer je zaista mali. Nakon toga sam planirala odraditi histeroskopiju cisto zbog sebe, ali se desila trudnoca, iznenada. Na pregledu sam bila danas, fizikalni nalaz pokazuje uredan cerviks, cvrst i zatvoren, knjiski primjer. Medjutim nakon toga, na vaginalnom ultrazvuku, doktor je primjetio kao da je malo prosiren. Duzina je 4 cm. Rekao je da on to smatra urednim nalazom, ali zbog anamnestickog podatka o septumu (on ga nije uspio vidjeti bas sigurno, zbog selidbe sam promijenila ginekologa) preporucuje mi odmaranje, nikako duge setnje i obilaske, a normalne dnevne aktivnosti mogu. Preporucio mi je i progesteron meke kapsule koje se uzimaju per os da koristim kao vaginalete posto nemaju toliko nezeljenih efekata (nerijetka praksa ovdje u inostranstvu kako su mi rekli, meni licno cudno). Kontrola za dvije sedmice.

Koliko se zapravo trebam brinuti, koliki je moj rizik za prijevremeni porodjaj i kako bih se trebala ponasati. Moram li lezati?

Ivo Balenović, dr. med.

18.08.2017. 21:20

Poštovana, prema navedenom radi se o urednoj trudnoći. Važno je da ste zatvoreni. Septum neće utjecati na trudnoću. Izbjegavajte teže fizičke napore, ai ne morate strogo mirovati.

Nektar

20.08.2017. 11:55

Hvala Vam na odgovoru

Nektar

20.08.2017. 22:25

Zaboravih pitati. Kad je rijec o progesteronu, radi se o tabletama Famenita 200 mg per os koje bih ja trebala ujutro i navecer vaginalno koristiti, dakle 2x1. I sama sam lijecnica, ali sa jako skromnim znanjem iz ginekologije, nesto malo mi je ostalo iz vremena studiranja. Citala sam novija istrazivanja i podijeljena su. U uputi za lijek cak pise da se ne koriste u trudnoci, i samo je objasnjeno per os koristenje i doziranje. Slabo se cak i spominje drugi trimestar. U principu ne brine mene toliko da li ce to meni pomoci ili ne, bit ce kako bude, ali da li mi takvo koristenje moze naskoditi, meni ili bebi. Posebno ako uzmemo u obzir cinjenicu da je moj cervix trenutno 4 cm, a u studijama nisu ni uzimane u obzir takve zene. Moj lijecnik smatra da bih to trebala da koristim jer mi ne moze naskoditi, a mozda moze pomoci. Licno, nisam prevelik ljubitelj lijekova, ali otkako sam trudna, dosta sam hipohondricna, u ime svoje bebe happy

Ivo Balenović, dr. med.

21.08.2017. 19:55

Poštovana, progesteron sigurno neće štetiti trudnoći. Pitanje je koliko ima koristi u ovoj fazi trudnoće kad posteljica luči sve potrebne hormone u dovoljnoj količini, ali naškoditi sigurno neće.

Latica33

21.08.2017. 19:55

Poštovani!
Krenula sam s planiranjem trudnoće i ultrazvuk je pokazao da imam septum uteri sa indetacijom do 50% debljine stijenke uterusa (74x42x33 mm je veličina uterusa). Do sad nismo pokušavali i planirali trudnoću, ali zbog sigurnije trudnoće i poroda razmišljam o operativnom zahvatu. Smatrate da li je on nužan kada se radi o ovakvoj anomaliji maternice ili je on ipak zanemariv? Zanima me kakva je razlika ako se takav zahvat radi u državnim bolnicama ili kod privatnika (koji to skupo naplaćuju)? Da li je kod privatnika ipak manje invazivan, a oporavak puno brži budući da rade sa sofiticiranijom opremom? Kakve su posljedice histeroskopije na buduće začeće, da li taj ožiljak može štetiti prilikom začeća? Također, da li s navedenim operativnim zahvatom smanjujemo vjerojatnost čuvane trudnoće i okrenute bebe na zadak? Hvala Vam unaprijed na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

22.08.2017. 23:45

Poštovana, 'zlatni standard' u dijagnostici septuma maternice je histeroskopija prilikom koje se odmah može učiniti korekcija anomalije. Komplikacije u trudnoći ovise o stupnju anomalije, a mogu biti: prijevremeni porod, spontani pobačaj, intrauterini zastoj rasta ploda. Septum svakako treba operirati kod žena koje su imale neuspjele trudnoće ili septum zahvaća više od polovine materišta. Kod blagih.odstupanja su oprečna stajališta što se operacije tiče.

Nektar

01.09.2017. 22:15

Postovani,

Bila sam na kontroli. Cerviks je i dalje palpatorno uredan, zatvoren. Na UZ je i dalje i nakon dvije sedmice 4 cm, nije se nista mijenjalo ni u obliku ni u duzini, samo eto sto je kao dilatiran, prosiren, moglo bi to bolje da izgleda na UZ. Ne ide u smjeru poprimanja oblika lijevka, inkompetencije. Doktor je rekao nastaviti sa progesteron vaginaletama, ne hodati previse, ali sve normalno, uzimati i magnezij. Kaze i da smijem putovati na odmor iako se radi o putovanju preko 1000 km autom, samo da pravimo pauze cesto, ja inace ne vozim happy Nadam se da je moja trudnoca uredna i da ce podnijeti put do Hrvatske, psihicki bi godilo. Valjda to cerviks moze bez da pobudali happy

Ivo Balenović, dr. med.

02.09.2017. 14:00

Poštovana, važno je da ste zatvoreni. Slobodno putujete. Izbjegavajte veće fizičke napore, a sve ostalo možete najnormalnije raditi.

Nektar

10.09.2017. 23:45

Hvala, evo stigli smo i super se osjecamo. Poceli su da se osjecaju i bebini pokreti, ono sto mene brine je sto sam ih danas osjetila jako nisko, cudan osjecaj, kao da beba udara tacno u cerviks, prema rodnici, jako nisko. Da li trebam potraziti ovdje nekog ljekara?

Ivo Balenović, dr. med.

11.09.2017. 18:30

Nema potrebe, normalno je da osjećate pokrete djeteta. Simptomi koji upućuju na prijevremeno otvaranje su bolovi i krvarenje.