Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


septum uterus


Autor Poruka

Nektar

14.09.2017. 21:40

A bol u sjedalnoj i preponskoj kosti, vise desno od simfize, posebno nakon duzeg sjedenja ili ujutro? To imam vec par dana. Inace, sve super. Jos sam na odmoru.

Ivo Balenović, dr. med.

15.09.2017. 10:20

Teško je bez pregleda reći koji je uzrok te boli, ali kod prijetećeg prijevremenog poroda bolovi su grčeviti, javljaju se u određenim vremenskim razmacima, neovisno o aktivnostima i praćeni su sukrvicom.

Nektar

27.09.2017. 13:10

Postovani,

Na posljednjem pregledu, 23 sedmica, cerviks je 3 cm, mozda malo duzi. Prethodno pomenuta dilatacija iznosi 0.5 cm, sto se tice oblika jos je uredu, doktoru se samo ne svidja ta dilatacija i cinjenica da je prije mjesec dana cerviks bio 3.9 cm. Dao mi je uputnicu za kliniku da se tamo razmotri stavljanje pesara, serklaza ili eventualno kaze da je sve ok. Palpatorno je cerviks cvrsto zatvoren. Grceva, bolova i krvarenja nema. Koliko je ovo ozbiljan opstetricki nalaz i koje aktivnosti bih trebala neminovno izbjegavati?

Lijep pozdrav i sve pohvale

Ivo Balenović, dr. med.

27.09.2017. 22:10

Poštovana, ako je palpatorno cervik zatvoren, nema potrebe za nikakvim terapisko - kirurškim postupcima. To je uredan nalaz.

Nektar

28.09.2017. 10:45

Hvala mnogo na odgovoru. Zahvalna sam i svom ginekologu na brizi, ali ne znam granicu objektivnosti. I on i moj muz i ja smo kolege i radimo zajedno, pa stalno nesto radi preventivno, a ja sam sada ponajmanje lijecnica, a ponajvise jedna zabrinuta prvorotka. Cak je rekao da moji bolovi u simfizi mogu biti zbog pritiska na cerviks. Jedno prakticno pitanje vezano za njih, da li je bolje mirovati ili ih ignorisati? Nekako su mi ujutro najgori i kad se okrecem u krevetu, ali tokom dana kao da su laksi. Znam da je rano za njih, ali eto, poprilicno boli.

Ivo Balenović, dr. med.

28.09.2017. 12:10

Zanemarite bolove, bitno je da ne krvarite što znači da se ne otvarate (što je pokazao i posljednji nalaz).

Nektar

28.09.2017. 12:40

Hvala Vam mnogo, svako dobro

Ivo Balenović, dr. med.

29.09.2017. 10:30

Nema na čemu. Također.

Nektar

04.10.2017. 23:05

Postovani,

Na klinici su izmjerili cerviks od 4 cm, uzimajuci u obzir zakrivljenost, u sredini je doista prosiren, ali ne zabrinjavajuce, 0.5 mm. Sve je zatvoren, grlic palpatorno ne pokazuje znake opterecenja. U momentu pregleda bebina glava je bila okrenuta prema dole, ali ciljam da je to ok, i da se okrece, da ne moram nesto puno paziti. Na klinici ne smatraju neophodnim nikakve procedure izuzev nesto cescih kontrola zbog podatka o septumu uterusa (doktorica se trudila, ali nije ga mogla pronaci). Zahvaljujem vam se na podrsci i iscrpnim objasnjenjima,

Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

06.10.2017. 09:35

Nema razloga za brigu, to je sve u redu.

Nektar

22.10.2017. 01:45

Postovani,

Kako gledate na putovanje u trudnoci autom (12 sati, ali bi prenocili na pola puta i odmarali cesce), odlazak bi bio u 29/30 sedmici, a povratak 31/32 sedmica. Naravno ako je sve uredu, pregled imam u ponedjeljak, trenutno sam u 27-oj sedmici. Da li je to nesto sto se generalno zabranjuje i ne preporucuje ili pak zavisi od stanja trudnice. Druge trudnice, sadasnje i bivse kazu NE!!! jer je tad najveci rizik od prijevremenog porodjaja, a meni bi godila dva tjedna domace ishrane i tetosenja kod mame u Hrvatskoj, dakle bez nekih vecih izleta i obilazaka happy

Ivo Balenović, dr. med.

22.10.2017. 18:10

Poštovana, ukoliko će na pregledu biti sve u redu nema razloga da ne putujete.

Nektar

20.11.2017. 00:05

Lijep pozdrav,

Evo nas u 31-oj sedmici, cerviks i dalje isti 39 mm sa dilatacijom u sredini od 0.4 mm konstantno sa cvrsto zatvorenim vanjskim i unutrasnjim uscem, takav mi je cerviks u principu od pocetka pracenja. CTG je uredan (pregled prije tacno 7 dana), beba uredu, glava prema dolje, 1500 g. Uredno sam i uz dozvolu ljekara doputovala autom u Hrvatsku, kao suvozac happy Mozda od voznje cesce ili danasnje setnje, ne znam, osjetim kao neko lokalizovano stezanje uterusa, ali vise u gornjim dijelovima, nije bolno, nije cak ni neugodno, osim sto me psihicki prestrasi pa poremetim ionako los san. Krizobolja je tu, ali nije grcevita i u smislu da dodje i ode, nego konstantna i nije nista drugacija od one koju sam cesto imala i prije trudnoce kada duze sjedim, hodam ili se umorim i koja prodje nakon odmora, mada podsjeca na menstrualnu. Razmisljala sam da nisu Braxton-Hicks kontrakcije ili istezanje bebe- ako ovaj termin ima uopste smisla, posto mi najvise na to lici, kao da se beba istegne u uterusu par sekundi i onda promijeni polozaj. I dalje koristim progesteron 200 mg vaginalno 2 x1, ginekolog kaze da ne zna jel to pomaze, pokazivao mi je neke studije, ali eto bar zna da ne steti i uzimam magnezij 2-3 x 125 mg, uglavnom 2 puta iskreno.

Ne znam da li da sada trazim ginekologa ovdje da mi mjeri cerviks i pregleda, mirno zaspim, odmorim par dana, ili mozda da potrazim psihijatra big-smile Od pocetka trudnoce, a i otprije idem cesce na wc, tako da po tome slabo sta mogu ocijeniti, a stolicu uvijek imam kada se prestrasim.

Ivo Balenović, dr. med.

20.11.2017. 17:00

Poštovana, sve što navodite je uobičajeno u trudnoći. Važno je da se ne otvarate.

Nektar

21.11.2017. 01:10

Hvala najljepsa na odgovoru, sve najbolje.
Valjda cu i ja nesto da naucim iz ove trudnoce happy

Ivo Balenović, dr. med.

21.11.2017. 16:20

Nema na čemu. Sretno.

Nektar

29.11.2017. 21:00

Postovani,

Jedno kratko pitanje. Smije li se progesteron vaginalno naglo prekinuti? Uzimam 2x200 mg vaginalno od 18 sedmice na preporuku doktora, a zbog anamneze septuma i eventualne prevencije prijevremenog porodjaja, s tim da mi je tada objasnio da to i nije dokazano, ali posto ne steti preporucuje. Manje vise redovno sam uzimala, tada sam imala i ogroman strah, nije mi smetalo, ali u zadnje vrijeme mi je postalo tesko, a vec sam 32 sedmica. Grlic zatvoren, trudnoca uredna. Vec nekih 10 dana sam smanjila na 1x200 mg, imam jedno nekih desetak tableta od 100 mg pa sam mislila jednu sedmicu stavljati 1x100 mg i onda potpuno prestati.

Ginekolog je prije dvije sedmice rekao da nastavim, uz napomenu da ne zna da li to djeluje, ali eto, nije stetno, pa mozda je bolje. Meni je to nekako nedovoljan razlog da se patim sa aplikacijom i jos iscjetkom uz sve to. Preporucio mi je i neke tablete protiv zgaravice, ni to ne bih, nije nesto sto se ne moze trpiti, a i znam od cega dolazi. Jedino uzimam magnezij jer mi pomaze dosta sa stolicom big-smile Ne uzimam cak ni vitamine koje je preporucio, ali pazim na ishranu. Nekad sam paranoicna u smjeru da cu nastetiti bebi neuzimanjem, a nekad opet kad pogledam saku tableta koja se propise zdravoj trudnici.

Dakle, mogu li nastetiti bebi ako prekinem ovako kako sam rekla, znaci od 18 sedmice sam stavljala 2x200, ima 10 dana stavljam 1x200 i jos jednu sedmicu planiram 1x100, a onda prestati? Sljedeci pregled je za dvije sedmice, dakle 34. sedmica.

Ivo Balenović, dr. med.

30.11.2017. 00:15

Poštovana, prestanak uzimanja progesterona sigurno neće naštetiti. Pitanje je koliko je uopće indiciran u ovoj fazi trudnoće, iako niti njegovo uzimanje sigurno ne može štetiti. To je samo 'kap u moru' obzirom na količinu hormona koje luči posteljica.

buroda

07.02.2018. 19:15

Poštovani,

imam 33 godine, prije 5 mjeseci imala sam izvanmateričnu trudnoću u desnom jajovodu. Operirana sam laparoskopski, jajovod je prsnuo i odstranjen je.
Nakon kontrole u bolnici, jučer sam bila kod svojeg (novog) ginekologa kako bi napravila papa test i briseve jer suprug i ja želimo ponovo pokušati.

Ono što me iznenadilo je to da mi je doktor rekao kako imam septum maternice i da se nalazi na dijelu na kojem se jajna stanica rijetko kada ugnježđuje (gornji dio), ali ako se smjesti tamo, doći će do pobačaja. Uvijek sam išla na redovite kontrole, nikada nisam imala problema sve do izvanmaterične trudnoće i nije mi jasno kako do sada nije uočen septum?

Preporuka mojeg doktora je da pokušamo još nekoliko mjeseci prirodno i ukoliko ne dođe do trudnoće, trebat ću ići na histeroskopiju.
Ima li smisla čekati nekoliko mjeseci za histeroskopiju, obzirom kako imam jedan jajovod i sad se pojavio još jedan problem, koje su onda i mogućnosti začeća iako do začeća dođe, postoji li rizik od pobačaja? Pitam jer ne bi voljela gubiti vrijeme, koliko sam pročitala, nakon histeroskopije treba pričekati do 5 mjeseci kako bi se ponovo pokušalo s trudnoćom, a obzirom na sve, bojim se kako će biti teško ostvariti trudnoću u narednih nekoliko mjeseci.

Vezano za maternicu, u nalazu je doktor napisao: uterus u aVF, 70x40 mm endometrij sekrecijski 9mm odjeci se razdvajaju prema fundusu, retrouterino nema slobodne tekućine. Također je u dijagnozu napisao ginekološki pregled (opći) (rutinski), dok je pod dodatna dijagnoza napisao N97 ženska neplodnost.

Molim Vas, ako mi možete objasniti da li se šifra N97 odnosi na nedostatak jajovoda ili na septum i ako mi možete dodatno pojasniti nalaz. Što bi Vi preporučili?
Razmišljam kako bi otišla na 3d ultrazvuk, da li bi pomoglo u dodatnoj dijagnozi, odnosno preporuci što dalje i kada ga je nabolje napraviti, odnosno u kojem dijelu ciklusa?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Zahvalna

Ivo Balenović, dr. med.

08.02.2018. 12:05

Poštovana, dijagnoza N97 se odnosi na žensku neplodnost i nema veze sa septumom niti odstranjenim jajovodom. Ona se postavlja ukoliko unutar godine dana. uz redovite odnose nije došlo do trudnoće. Kod Vas to nije slučaj, nego je na žalost došlo do izvanmaternične trudnoće. Moguće da je dijagnoza napisana radi dodatnih pretraga koje su preporučene uz takvu dijagnozu. Komplikacije septuma uterusa ovise o stupnju anomalije (veličini septuma). Za potvrdu dijagnoze možete učiniti 3d ultrazvuk ili ultrazvučnu histerosonografiju (uzv pregled uz kontrast). Histeroskopija je 'zlatni standard' dijagnostike jer pruža mogućnost korekcije anomalije ukoliko je potrebno. Sve pretrage se rade u prvoj fazi ciklusa, neposredno nakon menstruacije.