Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Slobodna tekućina


Autor Poruka

TheLousica

08.05.2011. 01:30

Pozdrav

Jucer na ginekoloskom pregledu , ginekologica mi je ultrazvukom (onim unutrasnjim) otkrila da imam slobodne tekućine. Rekla je da je moguce da sam prebolila nekakvu upalu. Sad pijem antibiotike (Sumamed), terapiju cu ponovit i za tjedan dana (propisane su mi 2 kutije).
Imam li razloga za brigu?

Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.05.2011. 13:50

Poštovana, imam premalo detalja. Važno mi je datum zadnje menstruacije, da li imate bolove, temperaturu.
Dakle sredinom ciklusa dolazi do ovulacije , tada se može vidjeti malo slobodne tekućine u maloj zdjelici, prilikom upale svakako, zatim kod prsnuća folikularnih cista, prilikom stimulacije jajnika, vanmaternične trudnoće,itd.
Dakle uzroci su razni. Odgovorio sam Vam samo hipotetski o mogućim uzrocima. Svakako je najvažnije isključiti vanmaterničnu trudnoću. Kontrolni UZV pregled nakon završene menstruacije.

TheLousica

09.05.2011. 20:10

Zadnja menstruacija mi je 10.4. - sad iscekujem novu (dlazi svako 30- 32 dana). Inace osjecam ovulacije i cest moe znaju boliti, ponekad i nakon odnosa osjecam bolove koji prestanu nakon desetak minuta. Ginekologica mi je rekla da sam vjerojatno prebolila upalu i propisala mi antibiotike. to je sve szto znam.
Trenutno imam uobicajeni bijeli , gusti ljepljivi iscjedak koji mi je tipican u neplodnim danima.

Pijem antibiotike, sumamed

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.05.2011. 10:15

Poštovana, odgovorio sam Vam u prijašnjem postu.
Ako ništa drugo, javite se nakon menstruacije da se uvidi da li je još prisutna slobodna tekućina.

Noelle25

05.08.2015. 22:30

Poštovani,

Imam jednu situaciju koja me malo brine.

Imam 25 godina i uredne menstruacijske cikluse (29-32 dana). Spolno sam aktivna, s deckom sam 4 godine.
Nekoliko puta u zivotu mi se dogodilo smedje krvarenje sredinom ciklusa, ali nista strasno.
Jedna bitna cinjenica da od menarhe imam jako bolne menstruacije. Bol varira, ali je uvijek tu; dakle SVE menstruacije mog zivota su prvi dan bolne (a ponekad i posljednji dan menstruacije bude bolan) tako da zivim na ibuprofenima taj prvi dan menstruacije.

Nikada nisam imala vecih problema osim jednom gljivice i par puta upalu mjehura.

Pocela sam se brinuti jer mi je ginekologice na skoro svim ultrazvucnim pregledima do sad vidjela slobodnu tekucinu. Nekad je bilo manje, nekad vise. Jednom se desilo da te tekucine nije bilo ito jer sam se narucila za pregled odmah nakon menstruacije pa mi je ginekologica objasnila da ta tekucina ocito nastaje tijekom ovulacije.
radila sam i briseve te CA 125 marker te je sve uvijek bilo u redu.

Medutim, brine me jer cesto iznenada osjetim bolove s donje lijeve strane trbuha. Bol je jaka i osjecam je vise kao nekakav jaki pritisak. Imam ju ucestalo vec godinama , ali u vecim vremenskim razmacima, taman dovoljno da zaboravim na nju dok se ponovno ne pojavi. Ponekad se pojavljuje i tijekom spolnog odnosa. Ostra pritiskajuca bol koja nastaje samo prilikom odnosa, dakle ne nakon odnosa.

Također imam i sindrom iritabilnog kolona te GERB ,a time ponekad i probavne smetnje povezane sa stresom. To reguliram zdravom prehranom i kretanjem.

Mene zaima odakle dolazi ta slobodna tekucina?? Moze li to biti povezano s endometriozom? Cula sam da ucestali zdjelicni bolovi kod zena budu povezani s endometriozom, te da endometrij cesto zahvaca douglosov prostor ili u nekim slucajevime i crijeva?

Smatrate li da bih trebala pitati ginekologice za daljne preglede ?

Nadam se da mi mozete malo pojasniti ovu pojavu jer dosad mi nitko nije znao zasto je ta tekucina skoro uvijek prisutna.

Puno vam hvala unaprijed,
Srdačan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.08.2015. 22:30

Prema opisanom teško mi je točnije reći koji je uzrok vaše boli. Ako je tijekom odnosa nije povezana sa slobodnom tekućinom, več možda položajem maternice jajnica, možda i anatomski kratkom rodnicom.
Uzrok slobodne tekućine je vjerovatno ovulacija. Ako ste bili na pregledu i radili bvriseve i ca 125, mislimda za sada ne trebate daljnju ginekološku obradu.
Da se radi o endometriozi ca 125 bi bio povišen, nešto bi na UZV ukazivalo na istu.
Važno je vidjeti i probavni i mokraćni sustav možda kao uzrok boli.

Noelle25

09.08.2015. 16:55

Zahvaljujem na odgovoru. Pomogli ste mi!
Srdačan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.08.2015. 23:45

Molim.

Malenavk

11.02.2016. 17:50

Poštovani!
Zbog izostanka menstruacije (od 10 dana) i smeđeg iscjetka kojeg sam imala par dana prije nego li sam trebala dobiti menstruaciju, otisla sam ginekologu. Iako imam policisticne jajnike ciklus mi je bio uredan (31. dan), smeđeg iscjetka nije bilo dosada nikad, i ne pijem kontracepciju. Test na trudnoću sam pravila jer sam spolno aktivna, i je pokazao negativno, a na uzv-u se nije vidjela trudnoća. Ono sto bih vas ja zamolila, da mi kazete sto znaci slobodna tekucina, jer mi je ginekologinja rekla da vidi slobodne tekucine malo. Ciste mi nije spominjala da vidi, rekla je da je sve uredu, da su jajnici takvi kakvi jesu, i papa je bio uredan prije par mjeseci, ali mene zanima ta tekucina? Dali je to nesto opasno? Dosad nikakve bolove nisam imala, ni prilikom odnosa, ni prilikom menstruacije. Rekla je da ce mi prepisati Dupstone za izazivanje menstruacije ako ne dode za par dana. I također me je poslala na vađenje Beta-Hcg, da isključi potpuno trudnoću.
Hvala unaprijed!

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.02.2016. 19:30

Napravite beta HCG čim prije da se isključi vanmaternična trudnoća. Od ostalih razloga moguće je da se prsnula cista , ili vrijeme ovulacije kad se prikaže malo slobodne tekućine.
Koji je uzrok kod vas, ne znam.