Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Spontani pobacaj


Autor Poruka

Salatica86

27.09.2016. 19:45

Postovani, da li moze problem biti u muskarcu da zena ima spontani pobacaj? Imala sam spontani pobacaj u 22 sedmici trudnoce, nije radjena obdukcija ili biopsija posteljice (nazalost nisam znala traziti a niko mi nije "ponudio"blunk i moj spontani je ostao misterija. CRP mi je prelazio 100 i tada je krenula plodna voda i "porod" koji je protekao "uredno" kao i oporavak (CRP je odmah padao). Krvarila od pocetka trudnoce skoro, da bi u 18 sedmici skoro odliv dobila i tako postepeno krvarila do gubitka trudnoce. Radila sam skoro nalaze na lupus, stecenu trombofiliju i stitnu i Vi ste mi rekli da su nalazi uredni, trebam jos uraditi na urodjenu trombofiliju . Ali ja mislim da je prije bilo u pitanju neka infekcija, jer od samog pocetka sam imala uzasne iscjedke, CRP povisen, kako istrazujem sve mi vuce na upalu, infekciju koja je izazvala rupturu "vene" koja povezuje mene i posteljicu , to izazivalo krvarenje a ono dalje pucanje vodenjaka i porod .
Znam da ne treba puno da istrazujem, doktori se ljute na to, vjerovatno i Vi, ali niko da mi kaze nesto konkretno, samo brisevi da se rade, muza niko nije ni pogledao. Otac mi je radio nalaz na trombofiliju zbog mozdanog udara, i nema urodjeno, a majka je imala dvije normalne trudnoce, tako da ne vjerujem da imam to, nisam imala od koga naslijediti.
Moje pitanje je sta bih ja mogla raditi osim TORCH-a (radila - uredan), da se vidi da li imam neku infekciju, virus i sta bi muz mogao uraditi? Da li je nesto sto on ima moglo izazvati pobacaj? Jednostavno ne mogu vise da prolazim kroz sta sam prosla (psihicki imam traumu od krvi i bolnice), hocu da sve istrazim , prvenstveno muza jer na njega niko obratio nije paznju, da ima neku infekciju, koju meni prenosi, i dzaba sto se ja lijecim, ako ne i on. Papa test 3 stepen cistoce i gljivice. I da li bi ako je trombofilija izazvala pobacaj CRP bio toliko povisen?

Izvinite na dugom postu i hvala unaprijed!

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.09.2016. 10:25

Prema inkoherentnom opisu prijašnje situacije teško mi je zaključiti koji je uzrok bio.
Vjerovatno infekcija plodovih ovoja, posteljice i plodne vode s obzirom na povišeni crp.
Ako nije napravljena obdukcija ploda i posteljice i phd teško je govoriti o uzrocima.
Trombofilija svakako nije uzrok.