Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Spontani pobacaj


Autor Poruka

benica

29.09.2017. 11:40

Postovani,
nakon spontanog pobacaja u 5 mj podvrgla sam se svim pretragama, a isto tako i suprug.
Njemu je u brisu uretre izolirana bakterija haemophilus influanzae. Urinokultura uredna. Jeli to opasno?
Meni je u cerviksu prvotno izoliran enteroccocus, a nakon kure s antibioticima mi je izolirana esherihija koju lijecim sad s probioticima jer samu zadnja 2 mjeseca popila 4 kure antibiotika. Jel to ispravno?
Sto se tice menstrualnih ciklusa sve mi se poremetilo, a progesteron mi iznosi 10,12 u lutealnoj fazi. Molim Vas misljenje.
Zahvaljujem unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

01.10.2017. 11:10

Poštovana, baketrije u urinarnom traktu trebate liječiti prema antibiogramu i neće biti nikakvih problema. Razina progesterona je preniska što govori u prilog anovulacijskog ciklusa.

Arlina

17.01.2018. 21:10

Poštovani,
Zanima me vaše mišljenje.
Imala sam dva spontana pobačaja jedan u 6. Jedan u 18 . tj.trudnoće. Hematomi u drugoj trudnoći. Rađene su pretrage u cilju otkrivanja uzroka. Uključuju:trombofiliju,antifosfolipidni sindrom,hormone......sve je u granicama normale. Na 3d uz primećeno je da imam uterus arcuatus. Rečeno je da se ne operira i da prije sledeće trudnoće ispijem terapiju , aspirine mjesec dana 1 dnevno i dexazon 7 dana . I da uđem u sledeću trudnoću. Malo me plaši dexazon. Kakvog ste mišljenja?

Ivo Balenović, dr. med.

19.01.2018. 09:40

Poštovana, uterus arcuatus se ne operira, a kortikosteroidi se u malim dozama mogu koristiti za poticanje ovulacije. Nema razloga za brigu.

Arlina

19.01.2018. 11:35

Hvala Vam puno!

Ivo Balenović, dr. med.

20.01.2018. 16:35

Nema na čemu.

yvoone

03.02.2018. 12:30

Postovani, imam 29 godina i ovo mi je druga trudnoca. 31.1. pocela sam krvarit i odem doktoru i kaze da trudnoca traje 8 tjedana a plod 4 tjedna i da ta trudnoca nemoze ostat... napon pregleda i nalaza nemoram na kiretrazu... zanima ne zasto se plod nije razvio? posto radim posao gdje se dosta krece i treba malo fizicki upet koliko bi trebala odmarat prije nego se vratim na posao? koliko bi trebalo trajat krvarenje i nakon kojeg vremena mozemo planirat sljedecu trudnocu?

Ivo Balenović, dr. med.

03.02.2018. 18:25

Poštovana, prema navedenom pretpostavljam da je došlo do spontanog pobačaja uslijed blighted ovuuma (odumrlog jajašca). Najčešći uzrok tome je genetski i to se ne može spriječiti. To ne znači da će se to ponavljati u idućim trudnoćama. Možete odmah krenuti na drugu trudnoću.

Brinetaaa123

17.04.2018. 13:35

Dobar dan. U 9.mjesecu imala sam blighted ovum u 6 tjednu trudnoce. 6 mjeseci kasnije pokusala sam ponovno zatrudnijeti. Poslijednji menstruaciju imal sam 1.3.2018. Kada mi je mjesecnica kasnila uradila sam test i bio je pozitivan. Bila sam na pregledu kad mi je bilo 5 tjedana i ginekolog je rekao da se vidi tockica u maternico,ali da ne moze sa sigurnoscu potvrditi trudnocu. Jucer navecer primjetila
sam krv te danas ujutro otisla ginekologu. Rekao mi je da trdnoca nece opstati, i kasnije sam pocela bolje krvariti. Narucena sam na kontrolu 26.4, za 9 dana. Do onda cemo pricekati da se mozda samo sve ocisti, bez kiretraze..
Zanima me koliko dugo je normalno da traje to krvarenje?
i jeli ovo ponovno bio bilghted ovum?
na prvo nalazu mi pise “u uterusu tek naznacena inicijalna GV”, a na danasnjem nalazu pise “i dalje se vidi inic.GV bez odjeka ploda”
pa pretpostavljam da to znaci opet da je u pitanju blighted ovum..

i zanima me zbog cega dolazi do blighted ovuma? bila
sam na brisevima prije mjesec i pol..
ureaplasma urealyticum,mycoplasma hominis i chlamydia trachomatis su mi negativni.
polimorfonuklearni leukociti +, gram pozitivni stapici
saproftine bakterije

moze li to utjecati na trudnocu s obzirom da je pozitivno bilo? i ne razumijem sto znaci to da je pozitivno i da su nadene saprofitne bakterije..

ispricavam se na poduzem tekstu i hvala unaprijed na odgovorima..

Ivo Balenović, dr. med.

17.04.2018. 16:15

Poštovana, prema svemu navedenom vjerojatno se opet radilo o blighted ovuumu. Saprofitne bakterije su normalni stanovnici ljudskog organizma. Uzrok blighted ovuuma je najčešće genetska pogreška zbog koje ne dolazi do razvoja ploda (anembrionalna trudnoća). Ukoliko se materijal pošalje na genetsku analizu u velikom broju se dijagnosticira neka od aneuploidija (poremećaj broja i izgleda kromosoma). Pošto se kod Vas to ponovilo savjetujem da Vi i partner učinite kariogram (analiza kromosoma). Ponekad zdravi ljudi mogu biti nosioci balansiranog poremećaja kromosoma.

Brinetaaa123

19.04.2018. 01:15

Puno vam hvala na odgovoru. Zanima me samo jos krvaremje? Koliko sam procital, krvari se oko 7 dana? i grcevi su mi kao menstrualni, ponekad malo jaci i osjetim probadanje,ali ubrzo prode.
zanima i koliko je potrebno pricekati za sekusalne odnose i planiranje trudnoce,s obzirom da nije radena kiretraza? ukoliko sve na kontroli bude uredu?
i moze li doci do kakvih komplikacija,s obzirom na to da nisam bila na kiretrazi,nego prirodno ciscenje? ukoliko se ne ocisti sve, onda cu morati na kiretrazu?

Brinetaaa123

19.04.2018. 09:20

Zaboravila sam jos samo jedno pitanje. U9mjesecu kad sam imala taj pobacaj dobila sam nekakvu injekciju,ne mogu se sjetiti kako se zvala. mislim da sam ju dobila zbog krvne grupe..A+ sam krvna grupa,pa mislim da sam ju dobila zbog rh pozitivnog faktora..
trebam li i sad tu injekciju?

Ivo Balenović, dr. med.

20.04.2018. 10:15

Za trajanje krvarenje nema pravila. Traje dok se maternica ne 'isprazni'. Obzirom da nije bila kiretaža ne može doći ni do kakvih komplikacija. Na trudnoći možete početi raditi već od idućeg ciklusa. Pošto ste pozitivna krvna grupa nikakva zaštita zbog Rh faktora nije potrebna, tako da ne znam kakvu ste injekciju dobili.