Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


streptokok


Autor Poruka

jasna

07.11.2005. 19:02

Poštovani,
molila bih Vas za savjet. Radila sam briseve cerviksa i izolira je streptokok gr. B. Kad sam došla po terapiju sestra mi je samo dala recept da mi je dr. propisala Sumamed. Dr. me nije mogla primiti i sad sam u nedoumici da li je lijek dobro propisan budući mi je i sestra dala nalaze da se konzulitiram. Za terapiju je pristupačan(3) amoksicilin, cefaleksin, eritromicin, azitromicin, nitrofuratoin, norfosacin i ciprofloksacin. Također me interesira da li je potrebna neka terapija i za supruga. Prije 3 g. kad sam isto imala streptoko u brisu i on je uzimao antibiotik. Uskoro bse spremam na drugu trudnoću pa bih se voljela riješiti bakterija. U prvoj sam trudnoći sam se dugo borila s E. Coli i jedno vrijeme sa streptokokom.
Molim vas za pomoć.
Puno vam hvala
Jasna

dr. Miro Šimun Alebić, spec.gin.

25.11.2005. 18:56

Poštovana,
generičko ima Sumameda je azitromicin, stoga je on jedna od terapijskih mogućnosti. Kod ovakvog nalaza u mojoj praksi liječim i partnera.
Pozdrav

Jelena1986

07.03.2012. 18:20

Postovani imam streptokok vec godinu dana i koristila sam razne vaginalete. Sve je u redu do sledece menstruacije, ali kako prestane menstruacija tako se bakterija vrati. Molim vas da mi pomognete. Na poslednjem brisu rezultati su streptococcus beta hemolyticus brupe b u masi. Na ampicilin, ceftriaxone, erythomycin sam osetljiva, na ofloxacin, clindamycin intermedijarna, na teracycline rezistentna. I zanima me jos koliko je opasna ova bakterija i sta moze proizvesti? Hvala unpared na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.03.2012. 23:59

Poštovana, kod beta hemolitičkog streptokoka važna je terapija na usta a ne samo lokalno vaginaletama. Ista radi upale u ginekološkom i urološkom sustavu, dakle upale vrata maternice, sluznice maternice,jajnika i jajovoda kao i mokraćnog sustava.
Svakako je nužna i terapija kod partnera.
Bakterija može raditi probleme u trudnoći i tijekom poroda, gdje se dijete prolaskom kroz porođajni kanal može zaraziti istom. Kod dijeteta se može razviti teška klinička slika, kao i septička stanja. Većina rodilišta zahtijeva kod svih trudnica od 34. do 36.tjedna trudnoće bris rodnice upravo na tu bakteriju, da se prije poroda provede antibiotska terapija a tijekom poroda i peripartalna profilaksa.
Dakle budite ustrajani i imajte strpljenja sa terapijom.

Jelena1986

08.03.2012. 10:25

Hvala na odgovoru. Radila sam urinokulturu koja je ok, bez bakterija. Sta bi ste mi vi preporucili da uzimam od lekova na osnovu mog antibiograma koji sam napisala? Hvala puno.

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.03.2012. 22:40

Poštovana, penicilin je lijeko izbora za streptokok. Pošto je ampicilin u obilku injekcija, probajte sa eritromicinom ili ceftriaksonom.

Jelena1986

09.03.2012. 10:45

Hvala puno na odgovorima. Izvinjavam se ako sam malo dosadna, ali vise ne znam ni sama sta da radim. Samo jos dva pitanja i necu vise uznemiravati. Prvo jeste lekove koje ste mi nabrojali se uzimaju oralno ili vaginalno? A drugo jeste, citajuci razne formu i clankove na forumu videla sam da dosta njih preporucuje beli luk da se stavalja vaginalno. Umota se u sterilnu gazu i tako stavi da odstoji preko noci o izvadi ujutru. Sta vi mislite o tome da li to nekako moze da steti? Hvala unapred i jos jednom se izvinjvam.

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.03.2012. 20:00

Poštovana navedene lijekove uzimajte na usta, a umjesto bijelog luka savjetujem lokalno vaginalete Dalacin V ili Klimicin kroz 7 večeri.

Zerzan

01.12.2015. 11:20

Poštovani,

prema Vašem savjetu sam napravila cervikalne briseve i briseve uretre na urea/mycoplazmu, klamidiju i aerobe/anaerobe. Dobila sam nalaze u kojima piše da mi je nađen hemolitički streptokok grupe B, ne piše u kojoj koncentraciji. Ginekolog mi je rekao da se to obično ne liječi, ukoliko žena nema probleme ili nije trudna - što nisam. S obzirom da imam probleme s iscjetkom i bolovima, prepisao je meni i partneru 10 dana 2x dnevno klavocin i geonistin vaginalete te mi je rekao da nema potrebe raditi kontrolni bris ukoliko neću imati smetnje nakon terapije.

Da li mi možete reći više o bakteriji i svoje mišljenje o navedenom. Neugodno mi je forsirati kontrolu, ukoliko nema potrebe, pomalo i zato što se radi o privatnom liječniku za kojeg ipak moram izdvojiti određeni novac.

Lp i unaprijed hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.12.2015. 16:05

Bakterija je svakako patogena i liječi se. Potrošite terapiju vi i partner pa ćete vidjeti da će vam biti bolje.

Zerzan

10.12.2015. 13:10

Poštovani,

puno Vam hvala na odgovoru. Možete li mi reći da li je ok ukoliko sam prema naputku ginekologa geonistin potrošila odmah (6 vaginaleta, zadnju sam potrošila u utorak), a klavocin mislimo i ja i partner početi piti tek sada? Da li preporučate da kupim još nekakve vaginalete s obzirom da često imam problema s gljivicama nakon uzimanja antibiotika?

Lp i još jednom hvala,
Zerzan

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.12.2015. 22:05

Linex lady comfort 2x na tjedan.

Zerzan

21.12.2015. 17:00

Poštovani, iskoristila sam antibiotik propisan od strane liječnika i geonistin vaginalete zbog streptokoka pronađenog tijekom brisa cerviksa, što sam spomenula u prethodnom postu. Druge bakterije nisu nađene ni u cerviksu ni u uretri. Prema vašem naputku sam počela koristiti linex comfort, te imam ljepljiv iscjedak zuckaste boje koji je rastezljiv pod prstima. Prije 4 dana mi je završila menstruacija te od dijagnoze nisam imala odnose, yaz uzimam vec godinama. Možete li mi reći da li je navedeni iscjedak normalan kod uzimanja linexa te što da poduzmem u vezi toga? Na pregledu sam bila prije 4 tj te su učinjene sve pretrage pa pretpostavljam da to nije razlog.

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.12.2015. 17:30

Napravite kontrolni cervikalni bris. Na osnovu iznesenog ne mogu znati.

magdalena_m

18.02.2017. 12:25

Poštovani,
U 6. tjednu trudnoće u urinokulturi mi je izolirana streptococcus agalactiae >100000 i propisan mi je antibiotik Zinnat 10 dana. Zanima me moram li također uraditi i vaginalni bris, kolika je vjerojatnost da ću i tu imati istu bakteriju? Nisam sigurna jesam li dobro postavila pitanje, niti razumijem li kako to funkcionira, ali prije svega me zanima treba li partner također provjeravati prisustvo te bakterije i koje preglede bi u tom slučaju trebao napraviti? I je li dozvoljen odnos tijekom antibiotske terapije (moje trenutne)? Koliko je opasna ova bakterija u ovako ranoj trudnoći i kako da se najbolje zaštitim od njezina vraćanja?
Unaprijed hvala an odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

18.02.2017. 17:55

Poštovana, za magdalena_m:
Iako je streptokok grupe B bezazlen u odraslih osoba, tijekom trudnoće može izazvati komplikacije stoga ga treba liječiti. Uobičajena je praksa u 35. tjednu trudnoće napraviti bris rodnice na streptokok jer postoji rizik infekcije prilikom prolaska novorođenčeta kroz porođajni kanal.

Baterflaj

20.03.2017. 12:05

Postovani,

Radila sam bris cerviksa i pronadjene su mi E. Coli u malom broju i streptococcus agalactiae u velikom broju. Ginekklog mi je prepisao terapiju, da pijem Pentrexyl i da koristim vaginalete Polygynax. Zanima me da li mogu u toku menstruacije koristiti vaginalete?

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2017. 01:20

Poštovana,
vaginalete nemojte koristiti za vrijeme menstruacije.

LanaA30

21.12.2018. 11:25

Poštovani,
Rađen mi je bakt. bris zbog pojačanog iscjetka. Ustanovljeno je da imam beta-hemolitički streptokok. Dobila sam terapiju Klavocin i Geonistin vaginalete.
Sada sam u 27. Tjednu trudnoće.
Zanima me je li Klavocin opasan u trudnoci te da li ova bakterija moze izazvati ozbiljnije komplikacije u ovoj fazi trudnoće?!
Hvala unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

21.12.2018. 12:20

Poštovana, Klavocin možete slobodno uzimati. Streptokok treba izliječiti, iako je mala mogućnost da će on uzrokovati bilo kakve komplikacije. Da niste trudni, ne bi ga niti trebali liječiti.