Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


submukozni miom


Autor Poruka

jada

30.08.2008. 12:35

Imam 44 god.i dijagnosticiran mi je submukozni miom koji mi uzrokuje velike bolove te vrlo obilne menstruacije popraćene velikim ugrušcima.Miom je 2,39x2,14cm i smješten je unutar cav.uterusa.Preporučena mi je hospitalizacija zbog istog i operacija. Muči me da li je s obzirom na moje godine moguće to napraviti histeroskopski uz poštedu maternice iako sam rodila što sam mislila happy ? I da li se histeroskopska operacija radi u Rijeci?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

31.08.2008. 15:35

Poštovana,
u Vašem slučaju postoji indikacija za histeroskopsku miomektomiju. To je zahvat koji se izvodi postupnom resekcijom miomskog čvora uz pomoć monopolarne omče. Veličina mioma koji se odstranjuje histeroskopski nije precizno utvrđena( u literaturi se kao gornja granica najčešće spominje dimenzija 5 cm). Osim veličine bitan je i smještaj mioma.

ankica1982

24.08.2014. 19:50

Prije nekoliko dana mi je ultrazvukom otkriven submukozni miom promjera 9 mm. Nalazi se straga desno ispod fundusa. Inače nisam imala nekih drugih zdravstvenih problema. Imam 32 godine i htjela bih zatrudnjeti prvi put. Međutim doktor nije spominjao uklanjanje mioma prije trudnoće. Rekao mi je samo da je na nezgodnom mjestu i da može uzrokovati spontani pobačaj. Jel taj miom može biti razlog što još nisam ostala u drugom stanju (već duže vrijeme suprug i ja imamo nezaštićene odnose).
Bi li mi Vi savjetovali uklanjanje mioma prije trudnoće?
Molim Vaše mišljenje!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.08.2014. 21:55

Te veličine se ne uklanja. To sigurno nije uzrok što ne ostajete trudna.

atena27

10.12.2014. 20:35

Poštovani !
Imam 38 godina, već 15-tak godina imam intramuralni miom u stražnjoj stijenci maternice i uvijek je bio do 23 mm veličine (svake godine obavim ultrazvučni pregled).
Od simptoma imam dosta pojačeno menstrualno krvarenje, bez bolova koje traje i do 8 dana. Drugih karakterističnih simptoma za miome nemam (bolove u križima, probleme sa mokrenjem i stolicom, željezo mi je u redu, ali UIBC i TIBC su mi povećani)
Na zadnjem sistematskom pregledu miom mi je narastao na 45 mm (znači u razdoblju od 14 mjeseci)
Ultrazvuk sam radila dva dana prije očekivane menstruacije, dok sam prethodnih godina radila 14-15-dan ciklusa.
Može li to biti razlog što je povećan, odnosno ima li razdoblje ciklusa veze sa povećanjem?
Što mi je dalje činiti, dr. spominjala i odstranjivanje ?
zahvaljujem

Lp

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.12.2014. 02:45

Nema veze s tim u kojem dijelu ciklusa je pregled obavljen.
S obzirom na smetnje i porast istog sugeriram operativni zahvat.