Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


svrbež


Autor Poruka

ivana199015

29.03.2010. 09:55

Prije otprilike dva tjedna, nakon spolnog odnosa uočila sam da su mi stidne usne bile natečene, a nedugo nakon toga se javio i svrbež. To je trajalo svega jedan dan. No, sada, nakon dva tjedna opet isto, nakon spolnog odnosa stidne usnice su mi bile natečene, ali je oteklina prošla za nekoliko sati, ali svrbež je i dalje tu...Probala sam oprati to područje nekoliko puta, i s šamponom za intimnju njegu, no ništa nije pomoglo. Imam jednog partnera već jako dugo, i ovo mi je prvi put da se dogodilo. Trebam li što prije otići ginekologu?

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.04.2010. 20:14

Poštovana!
Preporučam Cenesten ili Plymicol cremu 2-3x dnevno izvana mazati te Canesten vag 1x1 kroz tri večeri.

tatjana84

12.07.2010. 17:05

POstovani,
imam pitanje na ovu temu,imam slicne simptome,radila sam razne nalaze,testove gljivice i bakterije nisu izolovane,ali me muci s vremena na vrijeme ucestalo mokrenje,bol pri mokrenju,peckanje,i takodje ponekad na kraju odnosa natekle usnice,jedan dan traje ali svrabez ostaje...o svemu vodim racuna,higijeni,pijem razne cajeve dosta tecnosti ali se opet javlja....da napomenem da imam i jako bolne mestruacije...molim za pomoc...hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.07.2010. 18:00

Poštovana, teško mi je odgovororiti ovako na neviđeno.
Preporučio bih Vam da učinite briseve mokraćne cijevi (uretre), zatim urinokulturu.
Možda se radi i o alergijskoj reakciji?
Bolne menstruacije ili dismenoreja su odraz lokalnog nakupljanja prostaglandina( tkivnih hormona) u maternici koji tijekom menstrualnog ciklusa izazivaju kontrakcije i grčeve u maternici te bolnu menstruaciju.
Ukratko najbolje liječenje postiže se upotrebom kontraceptivnih pilula ili ako pacijentica ne žei uzimati pilule onda uz primjenu nesteroidnih antireumatika( Ibuprofen , ketofen, diklofenak, itd)
Vidite postove na našoj stranici vezane uz dismenoreju i bolne menstruacije.
Pozdrav.

tatjana84

13.07.2010. 19:50

hvala puno na odgovoru,radila sam urinokulturu dva puta do sada,u bas kratkom vremenskom periodu,nikad ni jedna bakterija nije postojala,to me i muci,ako vec nema bakterija sta onda moze biti,zasto mi se to stano vraca,nagadjaju doktori da je mozda pijesak u besici,pijem dosta tecnosti,raznih cajeva,ali se poslije odredjenog vremena to ponovo javi...radila sam i papa test bila je ||| grupa sekreta i to je sve...

Lady7

09.03.2011. 00:30

Poštovani doktore,
Pojavio mi se svrab i peckanje u vaginalnom predelu. Medjutim to nije konstantno i bolno, ponekad me zasvrbi i pecka. Pri mokrenju nemam nikakve bolove ili peckanje. To sam primetila pre 5-6 dana kada sam dobila menstruaciju, koja je inace neuobicajno kasnila kao i proslog meseca 4-5 dana. Menstruacija je bila normalna, bilo je sluzi, ali smedji sekret koji se javlja u poslednjim danima bio je jako izrazen. Na kozi nisam primetila nista neobicno, mozda je malo crveno, ali to je i normalno. Nikad mi se ovo pre nije desavalo, pa me interesuje da li moze da bude neko gljivicno oboljenje, posto sam citala o tome ili sta vec moze da bude uzrok svemu tome? Moguce da je izazvano pretzranom higijenom tog predela, jer sam koristila kupku koja je mozda to izazvala. Inace sam nevina. Danas sam kupila u apoteci mast Nistidin i namazala, mislite li da ce mi to pomoci?
Unapred zahvalna.

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.03.2011. 20:26

Poštovana, svakako mislim da ste ispravno postupili i uzeli adekvatnu kremu. Može biti da se radi o gljivičnoj upali vanjskog spolovila.
Savjetujem preparate koji obnavljaju floru rodnice i vanjskog spolovila.
Ako se stvar ne smiri može se radi o alergijskoj reakciji ili kontaktnom dermatittisu vanjskog spolovila. Terapija je tada nešto drukčija.

zp

06.10.2011. 11:35

postovani doktore,

trudna sam 16+6, dakle skoro 17 tj, i prije desetak dana mi se pojavio svrbez u predjelu stidnih usana ( rodnica i ulaz u rodnicu ne ) iscjedak mi je normalan , proziran do bjele boje bez ikakvog mirisa, s mokrenjem nemam problema, dakle sve je drugo u redu osim svrbez s rubne i unutarnje strane stidnih usana.. zanima me mozete li mi preporuciti nekku kremu ili bilo sto sto mogu kupiti u ljekarni a da ne steti trudnoci i plodu te koliko dugo i kako primjenjivati istu.. Molim Vas !!

puno Vam hvala ..

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.10.2011. 16:50

Poštovana Canesten, Rojazol, Plimycol krema izvana 2-3 x dnevno.

enida19

17.10.2011. 21:55

postovani doktore vec duze vrijeme se borim protim svrbeza ponekad se pojaca da imam rane na stidnim usnama,a nekad nestane samo...imala sam urednu menstruaciju i zavrsila je prije dva dana ali jutros kada sam ustala primjetila sam da sam mokra i da me boli vagina i vidjela sam da su mi stidne usne jaaaaaaaako natece da nisam mogli ni lezat a kamoli da sjedim il hodam.Molim vas da mi pomognete.Hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.10.2011. 22:30

Poštovana, radi se o gljivičnom vulvovaginitisu, točnije upali vanjskog spolovila i rodnice.
Savjetujem korištenje antimikotika (vaginalete i kremu), kao i terapiju partnera.( Canesten npr)

pjegica26

18.01.2015. 22:40

Prije par mjeseci sam primjetila ranice na stidnim usnama nalik na opekline, uzasno je svrbilo. Samo se povuklo, međutim , sad se opet pojavilo, ranice,uzasan svrbež, i primjetila sam da mi je jedna mala stidna usnica natecena, i uzasno boli, ne mogu normalno ni hodat ni sjedit,iscjedak je zelatinast,neugodna mirisa, mislim da nije upala Bartholinijeve žlijezde jer je doslovno cijela usnica deformirana. Prilikom mokrenja osjecam peckanje. Na spolni odnos niti ne pomisljam jer je zadnji put penetracija bila neizdrzivo bolna. Zadnji put sam radila papa test prije godinu dana, nakon poroda, rodila sam na carski rez, papa je bio uredan. Imala sam i imam samo jednog spolnog partnera,supruga. Na pregled sam narucena tek za dva tjedna., molim vas misljenje, jer me uzasno strah?

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.01.2015. 22:55

Radi se o gljivičnoj upali rodnice i vanjskog spolovila. Mažite Canestenom izvana i koristite vaginalete kroz par večeri.

kriksica

11.10.2015. 11:25

Prije otprilike tjedan dana osjetila sam jak svrbež na desnoj maloj usni koji se nakon 4 dana smirio, a jučer sam primijetila na tom mjestu malu ranicu. Svrbež se još samo na mahove od nekoliko sekundi javi, a ranica nije tvrda niti bolna. Na primjenu Octenisepta samo malo zapeče. Spolno sam aktivna. Što bi to moglo biti?

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.10.2015. 18:40

Gljivična infekcija vanjskog spolovila. Mažite sa Canesten kremom par puta dnevno kroz nekoliko dana.

Niksiiii

17.10.2015. 12:35

Postovani, jucer mi je nakon zasticenog spolnog odnosa naglo natekla desna stidna usna. Citala sam nesto o alergiji na kondom, ali te smo i do sada koristili. Imala sam slabu bol, te svrbez i peckanje. Namazala sam to podrucje Plimycol kremom i danas me samo lagano svrbi, ali natecenost i dalje nije splasnula. Trebam li koristiti mozda neku drugu kremu ili ce to proci samo?

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.10.2015. 21:20

Koristite dalje navedenu kremu nekoliko dana.

ankica944

10.01.2016. 03:40

Postovani,

Vec neko vrijeme ponekad osjećam svrbež na rodnici i stidnim ustama. Imam nadut trbuh i zadnjih par dana me bole noge kad sam u mirnom položaju, jedan dan sam se probudila s bolovima u nogama a prethodni dan nisam ništa naporno radila.
Zadnju menstruaciju sam 26.12. U trajanju od recimo 4 dana. Prva dva je curilo iz mene nekim slabijim intenzitetim ali cinilo mi se normalno, osim sto nisam morala mijenjati ulozak cesto,dok druga dva dana jako slabo,jedva.
Prethodna 3.12.-6.12., 6.11-9.11., 12.-14.10., 17.09.-20.09., 26.-29.08., 3.- 7.8, 11.-15.07., 18.06.-21.06., 24.05.-27.05., 30.04-3.05.
Od 8mjeseca me prati jaki stres, tj od 8mjeseca su mi tako malo slabije menstruacije
pa me zanima neki stručan savjet da se malo smirim od svakakvih misli, od misli da trudna makar mi je i dalje uredan ciklus i surfanja po webu o nekim svakakvim infekcijama kojima je uzrok sve ovo.
unaprijed se zahvaljujem na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.01.2016. 13:00

Ne vidim problem kod vas. Ne radi se o trudnoći dakako.

Amna22

14.01.2016. 10:25

Otisla sam ginekologu nakon sto sam primjetila gust, bijeli iscjedak i svrbez. Nakon pregleda mi je propisao macmirror kroz 6 noci i lactogyn kapsule. Vec dva dana nakon koristenja vaginalete primjetila sam da mi nisu pomogle jer sam i dalje imala iscjedak i svrbez. Planirala sam nastavit sa ostalih 6 ali sam u medjuvremenu dobila menstruaciju i pila antibiotike zbog drugih problema pa sam odlucila pricekat. Opet sam pocela koristiti te iste vaginalete ali sam ukljucila i canesten kremu te ispiranje kamilicom i sodom. Danas je drugi dan otkako sam zavrsila s terapijom a ja i dalje imam sve simptome (sigurna sam) gljivicne infekcije, uz to sam imala nesnosljivo peckanje prilikom i poslije odnosa. Sad me zanima da li bi mi vi mogli preporuciti nesta djelotvornije od predhodnih vaginalete bez da posjecujem svog ginekologa? I ako da, da li mi te vaginalete ili kremu moze propisati doktor porodicne medicine na recept jer su me prosle kostale dosta skupo bez recepta?