Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


test senzibilizacije


Autor Poruka

cybermum

19.11.2010. 11:15

Poštovani, posljednji test senzibilizacije bih trebala obaviti u 8. mjesecu trudnoće (a s obzirom da uopće ne znam računati trudnoću po mjesecima, meni su mjerodavni tjedni) recite mi molim Vas, do kojeg točno tjedna mogu obaviti tu pretragu. Trenutno sam u 33. tjednu trudnoće i zanima me je li kasno za treći test senzibilizacije?

Unaprijed hvala!








Dejan Šakoronja, dr. med.

19.11.2010. 13:35

Nije kasno učiniti testove trudnoće.
Možete sada u 33-tjednu napraviti iste, svakako moraju biti negativni.

zelimznati

15.05.2017. 11:20

Poštovani.
Javlja Vam se jedna zabrinuta trudnica.
Naime, ja sam A neg, a suprug A poz.
Ginekolog me tek sada u 32.tjednu 1.put salje na test senzibilizacije. 1. je trudnoća.
Zanima me da li imam razloga za zabrinutost s obzirom da tek sada idem na taj test te ukoliko je on pozitivan da li ce to negativno utjecati na moju bebu.

Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

15.05.2017. 16:30

Poštovana,
mogućnost senzibilizacije postoji ako je dijete pozitivno, a majka negativna. To što je otac Rh pozitivan ne znači da će biti i dijete, iako su šanse velike. Nemate razloga za brigu jer i u slučaju da je dijete Rh pozitivno male su šanse da je došlo do senzibilizacije u ovoj fazi trudnoće. Do senzibilizacije može doći prilikom samog poroda ako djetetova krvna zrnca dospiju u majčin krvotok. Tada majčin organizam stvara protutijela na djetetove Rh pozitivne stanice zbog čega postoji opasnost u idućoj trudnoći jer majka već ima stvorena protutijela. Nakon poroda odredit će se krvna grupa djeteta i ukoliko je pozitivno Vi ćete dobiti injekciju koja će uništiti sve stanice koje bi mogle izazvati senzibilizaciju.