Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


toksoplazmoza


Autor Poruka

Suncica

27.01.2002. 14:50

Zivim u Splitu u kojem je zavladao stah o zivotinja i bolesti koje one prenose. Zanima ma koliko je kod nas cesta toksoplazmoza, za koju kazu da prenose macke, a koja ima strasne posljedice u trudnoci i gdja se moze testirati eventualna zaraza?

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.01.2002. 19:15

Poštovana,
Kao osnovnu sigurnosnu mjeru i zaštitu od toksoplazmoze u trudnoći treba suzbiti kontakt s fecesom mačaka (oprez u kontaktu s kućnim ljubimcima). Infekcija tijekom trudnoće može rezultirati spontanim pobačajem u prvom tromjesečju. Najčešće anomalije ploda koje se povezuju s ovakvom infekcijom su anomalije centralnog nervnog sustava, psihomotorne smetnje, kalcifikacije moždanih struktura, hidrocefalus (vodena glava) i dr.
Za potvrdu ove infekcije rade se serološke pretrage na toxoplasmozu, a preporučaju se i dodatni uobičajeni pregledi (Papa nalaz, ginekološki pregled i ultrazvuk). Serološke pretrage moguće je učiniti u Klinici za infektivne bolesti (Rockfellerova ul. u Zagrebu).

Suncica

29.01.2002. 07:54

Postovana doktorice,
hvala na odgovoru.
Da li ste mozda upoznati sa mogucnoscu da se ljubimac testira kao moguci nositelj toksoplazmoze?

Doc dr. sc. S. Kupešić

30.01.2002. 21:51

Poštovana,
Vjerujem da je tako nešto moguće, ali bi se radi informacija morali obratiti na Veterinarski fakultet.

ina9

04.06.2012. 17:50

Poštovani,prije dvije godine sam bila trudna i nalazi krvi su pokazali povišenu vrjednost IBM. Tokom te trudnoće su mi radili pretrage plodne vode koji su pokazali da je sve u redu.I na sreću ta trudnoća je prošla u redu bez posljedica na bebu. Međutim, sad nakon dvije godine sam ponovno u drugom stanju i krvna slika mi opet pokazuje povišeni IBM. Zanima me da li je moguće da opet postoji opasnost od toksoplazmoze?

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.06.2012. 23:00

Poštovana, svakako da postoji. Savjetujem dodatne pretrage i pregled infektologa.

Noelle25

24.08.2016. 13:10

Postovani,

Imam 26 godina i u 36. tjednu trudnoce sam. Kao i svaka trudnica cesto imam strahove od svega i svacega, ovaj put od toksoplazmoze.

Naime, u pocetku trudnoce muz i ja preselili smo se u predgradje u kucu njegovih roditelja. Njegovi roditelji imaju veliki vrt u koji sam povremeno i sama ulazila brati persin, rajcice, ponekad bi mi muz ubrao blitvu pa bih je ja prala itd.
Naime, moj strah se javio kad sam vidjela da u taj isti vrt povremeno ulaze susjedove macke koje su vanjske te tamo obave nuzdu. Takodjer sam par puta i sama pomazila te macke, naravno uz obavezno pranje ruku nakon. Nije se radilo o nekim dugotrajnim radnjama, moj boravak u vrtu nebi bio duzi od 10ak minuta, ali opet me strah zaraze toksoplazmozom.

Inace sam u djetinjstvu pa sve do 17.godine imala vanjske macke a i opcenito sam ljubitelj zivotinja i tijekom zivota nisam se libila pomaziti od kucne do ulicne macke. Ne znam znaci li to da sam mozda stvorila antitijela na toksoplazmozu??

Jako me strah jer sam procitala da se lakse zaraziti u zadnjem tromjesecju nego ranije. Inace, trudnoca napreduje uredno, beba je po mjerama i zivahna, nisam imala nikakve poteskoce.

Je li sada kasno da trazim testiranje na toksoplazmpzu i je li moja ginekologica do sada mogla vidjeti na ultrazvuku nekakve sumnjive promjene kod bebe ukoliko sam se zarazila toksoplazmozom?? Sto mi je ciniti?

Unaprijed hvala na razumijevanju za moj poduzi post,
Zeljno iscekujem vas odgovor.

Lp

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.08.2016. 21:20

Svakako da bi na UZV bi se vidjele možebitne promjene. Opasna je samo infekcija u prvom trimestru.
Sada morate pričekati porod i vjerovatno će sve proći u redu.

Noelle25

25.08.2016. 09:35

Hvala Vam na odgovoru.
Nadam se sa ce doista sve biti u redu i da cu prvenstveno prestati bjesomucno razmisljati o tome.

Lp

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.08.2016. 21:15

Molim.