Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoća?


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

07.07.2018. 20:40

Poštovana, nema razloga za brigu. Životni vijek spermija je do 72 sata, a do ovulacije dolazi 14. dana ciklusa.

Lana24

09.07.2018. 12:25

Poštovani doktore,
zadnju M imala sam 6.06.2018 i trajala je 5 dana, ciklus mi je zadnje 2 godine veoma neredovit, između čak 19 dana do 42 dana..Zadnja 2 ciklusa bila su točna u dan, tj. 24 dana. Spolni odnos s ciljem za bebicom imali smo 22.06, prvi put, pa ponovno 26.06. Nažalost po kalendaru kojem pratim M plodni dani bili su od 14.-20.6 (ovulacija 19); ali ja se uopće ne sjećam da li je bila ovulacija (inače uvijek zapišem, ali ovog puta nisam). tako da ne mogu sa sigurnošću reći kada je bila (u zadnjih 5 godina dogodilo mi se par ciklusa bez ovulacije pa sam koristila duphaston po nalogu ginekologa).. Test urađen 4.07. - negativan (crta se odmah pokazala). Tjedan iza prvog odnosa (od 24.6-30.06) osjetila sam pretjerane odlaske na wc, natečena prsa, glavobolje, i bol u jajnicima i donjem dijelu leđa,i mučninu, no međutim sad ovaj tjedan 1.07-danas više ne osjećam ništa... malo su mi prsa otečena, i jedino mi je samo u jutarnjim satima stalno potreba za ić na wc.
Problem je što ja baš nemam neke PMS simptome, nemam problema s prištićima, ne bole me prsa, nije mi sila na wc, osim što osjećam veliku potrebu za slatkim i po tome jedino znam da je M blizu. Sad baš i nemam neke volje da uopće jedem. A pri samopregledu grlić maternice mi je cijelo vrijeme gore, zatvoren i ne bih rekla da je tvrd a opet niti jako mekan, nešto između. Ginekologica me naručila tek krajem 8 mjeseca jer sad imaju gužve, godišnje i njena zamjena prima samo hitne slučajeve, i rekla mi je da ovo nije hitan slučaj.
32 su mi godine i želim dijete, znači pitanje nije hoću li dobiti M već ima li ikakve šanse da neću? Da li je test možda prerano urađen, koristila sam Clearblue 2 dan od izostanka M, odmah na prvi urin. S obzirom da ne mogu pogoditi točno plodne dane zbog takvog neredovitog ciklusa, postoji li šansa za trudnoćom?

Hvala unaprijed na odgovoru,
LP Lana

Ivo Balenović, dr. med.

09.07.2018. 16:40

Poštovana, test može detektirati trudnoću tek nakon implantacije zametka koja se dešava 7 do 12 dana nakon odnosa (oplodnje). Preporučam da ponovite test s prvim jutarnjim urinom.

Hana094

10.07.2018. 19:30

Poštovani,da li je moguće ostati trudna bez spolnog odnosa u smislu da partnerov spolni organ nikako nije ušao u mene? Trljali smo se spolovilima preko veša. Partner je svršio. Sperma je bila po meni. Ukoliko je dio sperme došao u rodnicu,postoji li mogućnost trudnoće??bez obzira što nije bilo doslovnog spolnog odnosa-partner nije ušao u mene

Ivo Balenović, dr. med.

11.07.2018. 10:40

Poštovana, ukoliko je ejakulat dospio u rodnicu trudnoća je moguća bez obzira što nije došlo do penetracije.

Hana094

11.07.2018. 11:55

Poštovani,a da li je moguće da je sperma na taj način dospijela u rodnicu aa da ja nikako nisam osjetila njen ulazak? Dakle da ništa vlažno unutar sebe nisam osjetila (osim malo vlažnosti kada se napalim ii kapljica prozirne sluzi koja mi bude nakon osjećaja napaljenosti)?
Drugo pitanje je,kolika je šansa za trudnoćom ako je trljanje bilo 23i dan nakon abortusa?
3. Kada mogu uraditi test koji će mi točno pokazati?
4.pitanje : nakon tog dana idući dan sam također imala tu kapljicu prozirne sluzi aa nekoliko dana iza toga sam imala kao bijelo iscjedak koji je bio vidljiv i na vešu - onako rastezljiv je. Da li to potvrđuje trudnoću? Ili sam pak točno tih dana imala ovulaciju?
5. Ciklusi su mi inače neredovni. Pa ne znam kada mi je točno ovulacija mogla nastupiti. Kažu da nakon ab.menstruacija uslijedi nakon 4 tjedna. Meni su 4 tjedna sutra. Da li menstruacija nakon ab može kasniti i koliko je normalno da kasni?

Skladna

11.07.2018. 15:10

Postovani.
Dobar dan u 10. Tjednu sam trudnoce tacnije 9tj i 4dana sa 7tj i 4 dana sam bila na uzv jer sam imala smedji iscjedak dobila sam duphaston s tim sto doktor nije radio vaginalni pregled samo uzv vaginalnom sondom ispostavilo se da je sve u redu. Medjutim otkako sam pocela piti te duphastone i dalje kada se malo vise krecem osjetim male bolove u donjem dijelu stomaka vise kao nadutost mnogo se plasim jer sam prosle godine 9 maja imala abortus da li bi taj abortus moga nesto naskoditi ovom plodu simptomi trudnoce nisu nestali msm one koje sam imala to jeste previse bolne grudi koje sa prve dvije trudnoce nisam toliko imala. Sada u ovoj trudnoci svakog dana osjecam kao da ce puci nesmijem ih ni dodirnuti. Cak se bojim i sexualnih odnosa bojim se da nece naskoditi plodu sada neznam kod treceg poroda kako grlic kod zena
treba da bude ali slucajno kao primjetim da je omeksaniji da li je to u redu s tim sto je u pitanju tek 10 tjedan trudnoce a doktor mi nije rekao da moram nirovati nego da je taj smedji iscjedak moguca zaostala krv u maternici ili cak da sam zatrudnila pred menstruaciju pa se krv izbacila u vidu smedjeg iscjedka. Oprostite sto je pitanje malo poduze nadam se da ce te mi uskoro odgovoriti unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

11.07.2018. 23:55

Poštovana Hana, nakon abortusa menstruacija u pravilu uslijedi za 4 tjedna, ali kod žena koje nemaju redovite cikluse to nije pravilo. Prema svemu što ste naveli teško da je moglo doći do trudnoće.

Ivo Balenović, dr. med.

11.07.2018. 23:55

Poštovana Skladna, nema razloga za brigu. Kada se radi o urednoj trudnoći nema opasnosti od pobačaja bez obzira na odnose i prethodni abortus. Do spontanog pobačaja dolazi samo u patološkim trudnoćama.

Lana24

13.07.2018. 01:35

Poštovani doktore,
po vašem nalogu test sam ponovila jutros, 8 dana nakon prošlog testa, i opet je test negativan. Da se radi o trudnoći mislim da bi dosad test već potvrdio sumnju. Ne vjerujem da 2 urađena testa u razmaku tjedan dana mogu biti lažno negativna.
S obzirom da me moj ginekolog ne može primiti iz već navedenih prijašnjih razloga u zadnjem postu, da li se mogu obratiti u bolnicu na hitan prijem?

Hvala unaprijed na vašem odgovoru,
LP Lana

Ivo Balenović, dr. med.

13.07.2018. 10:00

Poštovana, ponovljeni test na trudnoću nakon 8 dana pokazuje rezultat sa gotovo 100% sigurnošću. Što se tiče problema izostale menstruacije trebali bi se javiti liječniku radi pregleda i terapije kojom bi se potaknula menstruacija. Trebalo bi napraviti i hormonsku analizu. Smatram da je to slučaj za vašeg primarnog ginekologa, a ne za hitnu službu. Ionako Vam jedino on može napisati recept i dati uputnice za analizu hormona.

Tinna2712

22.07.2018. 20:50

Postovani..
27.6. Imala sam zadnju m.. suprug I ja planiramo trudnocu.. danas 22.7.pojavilo mi se svjetlo krvarenje oskudnko,te bolovi kao kod m... Jel moguce da je implantacijsko,napominjem ovo mi je treca trudnoca,u prve dvije nisam imala implantacijsko krv.!?

Ivo Balenović, dr. med.

23.07.2018. 09:25

Poštovana, uradite test na trudnoću, moguće je da se radi o implantacijskom krvarenju.