Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ultrazvuk


Autor Poruka

sanja

11.03.2002. 23:16

Poštovana doktorice!
Molim Vas da mi odgovorite što je sve moguće otkriti vaginalnim ultrazvukom? Unaprijed Vam zahvaljujem!

Doc. dr. sc. S. Kupešić

12.03.2002. 12:31

Poštovana,
Osim normalne građe (jajnik, jajovod, maternica) i funkcije (mjerenjem prokrvljenosti) organa male zdjelice, moguće je odrediti i patološke promjene kao što su ciste, tumori jajnika, upalne promjene jajovoda i ustvrditi njegovu prohodnost (metodom HSG-a), miomi maternice, zloćudne i dobroćudne promjene maternice, malformacije ženskog spolnog sustava, zatim otkriti i pratiti tijek normalne i patološke trudnoće. Kao što vidite primjena je mnogo, što ultrazvuku čini neizostavnom metodom u ginekološkoj obradi pacijentica.

darac123

10.07.2011. 14:26

Poštovani,

imam nekoliko pitanja vezanih za korištenje ultrazvuka u ginekološkom pregledu:
- mogu li se vanjskim ultrazvukom donjeg abdomena locirati strana tijela u tom području
(cjevčica koja se odvojila od sustava za drenažu kod hidrocefalusa i vidi se na rendgenu)

- može li se takav ultrazvuk obavljati tijekom menstrualnog krvarenja

i jedno pitanje koje se ne tiče ultrazvuka:
-može li se obavljati operacija tijekom menstrualnog krvarenja

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.07.2011. 17:40

Poštovana, drenažna cjevčica može se vidjeti ako nije premalena,a pretpostavljam da je manja i manjeg kalibra. Stoga teško.
Vaginalni UZV može se raditi tijekom menstrualnog ciklusa ako je hitno i nužno, u protivnom se čeka da menstruacija stane.
Operativni zahvati u trbuhu se ne izvode tijekom menstruacije, pod pretpostavkom da se ne radi o hitnoj indikaciji.

sh

15.07.2011. 10:25

Poštovani,
krajem prvog mjeseca operirala sam 2 dermoida zajedno veličine 3cm, koji su se nalazili u desnom jajniku. Operacija je bila laseroskopija i meni je rečeno da će se jajnik probušiti i tako dermoidi izvaditi van. Nažalost, dan moje operacije je ujedno bio i zadnji radni dan moje doktorice, tako da sam vam ja u bolnici ležala 5 dana, i nitko od doktora mi nije želio reći kako je prošla operacija jer oni nisu moji doktori, jedino su mi odgovorili kao da da, ostao mi je jajnik. kasnije na pregledu, moje doktorice nije bilo jer je otišla u privatnu praksu, te mi je rečeno točno ovako: ili da budem "ničiji" pacijent pa me svaki put netko drugi pregleda, ili da odem kod nje privatno. Neki dan na rutinskom pregledu kod mojeg ginekologa, on mi je reko da ja nemam policistične jajnike kao što mi je rečno već neki drugi termin (mi laici to brzo zaboravimo) i da meni npr pilule nisu prevencija, već jednostavno redovni pregledi, te da ja imam POLA jajnika jer drukčije nije moguće tu operaciju izvesti.
Razočarana u sve, odlučila sam otići privatno na pregled ultrazvukom, jer ionako mi je vrijeme za ponovni pregled, te da vidim što je na kraju točno. Da li ja imam pola ili cijeli jajnik.. Moje pitanje bi glasilo, pošto nisam nikad bila privatno, a ni nemam baš puno novaca, možete li me uputiti u neke stvari da nebudem baš najveći laik i da samo keširam novac bez da bitne stvari saznam. Naime, da li je dovoljan pregled običnim ultrazvukom ili možda bolje coler doplerom?? Da li se možda tijelo zrači putem tih pregleda pa je možda bolje to obavljati što manje? (coler dopler npr) Ili je možda najbolje da napravim onaj 3D, 4D ultrazvuk?! i ako bi mi mogli npr ovako savjetovati koja pitanja bi bila neizbježna da ih pitam?

Ja se ispričavam na ovako dugom pismu, hvala unaprijed na odgovoru
LP

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.07.2011. 12:05

Poštovana, UZV nije invazivna metoda, dakle štetnost je minimalna.
Savjetujem samo klasičan UZV pregled uz kolor dopler.