Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


upala male zdjelice


Autor Poruka

Iva

02.02.2002. 10:36

Popštovana doktorice, pratim ovaj forum i iskreno mi je drago da postoji ovakav način komuniciranja s Vama. Moj problem je klamidija koju liječim antibioticima (Sumamed i Doksiciklin). Ono što me brine je upala male zdjelice - kako je prepoznati, koji su njeni simptomi? Da li ginekolog pri pregledu može 'vidjeti' da li je prisutna i upala?
Veliko hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.02.2002. 08:13

Poštovana,
Upala male zdjelice ima simptomatologiju koja ovisi o uzročniku koji ju je uvjetovao. Ukoliko se radi o npr. E. coli ili enterokoku upalni tijek može biti fudroajantan (nagao, praćen jakim subjektivnim smetnjama, poput vrućice, tresavice, jakim iscjetkom neugodne boje i mirisa, bolovima koji su uvjetovani kobasičastim proširenjem jajovoda i izljevom slobodne tekućine u zdjelištu koji najčešće predstavlja gnoj). Ovakva se upala lako prepoznaje i liječi uvođenjem antibiotske terapije. Ukoliko je klinička slika jako izražena tada je najpoželjnije pacijenticu hospitalizirati i uvesti sitemsku terapiju antibioticima (infuzije ili intramuskularni pripravci antibiotika). Ukoliko se,naprotiv, radi o klamidijskoj infekciji tada manifestacije upale nisu jasno izražene, jer klamidija obitava kao unutarstanični mikroorganizam i stvara odgođeni upalni odgovr, što znači da se simptomi upale javljaju onda kada je šteta po gienkološke strukture već učinjena. Klamidijska se infekcija stoga teže i zakašnjelo prepoznaje kada se npr. obrađujete zbog problema neplodnosti ili javljate liječniku radi bolova u maloj zdjelici koji su uvjetovani priraslicama. Tada se u kroničnoj fazi upale uvodi liječenje antibioticima koje je najčešće dugotrajno, jer je mirkoroganizam učahuren, a upalne promjene kroničnog tipa otežavaju efikasno antibiotsko liječenje. U svakom slučaju važno je u slučaju sumnje na infekciju učiniti ciljane briseve cerviksa na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe kako bi se na vrijeme otkrila upala.

stels02

08.10.2017. 01:15

Postovani
Javljam se jer se brinem da imam upalnu bolest zdjelice ali nisam sigurna jer neznam prave simptome pa vam se javljam da mi pomognete.
Znam imat cesto bolove u abdonemu prije tjedan dana me jedan bas bas zaboljelo jako da sam jedva hodala al minitu il dvije i imam ceste potrebe za mokrenjem i zna me bolit nakon mokrenja. Nisam jos isla kod ginekologa na pregled jer sam mlada al bojim se da nebudem neplodna jer silno zelim djecu. Takoder imam i kao gljivice al izvana i s tim se borim vec dize a ova bol se pocela javljat nakon 2 mj od kad sam pocela s spolnim odnosima.
Molim vas odgovor i da mi kazete dali imam bolest ili ne i da mi date savjet.

Ivo Balenović, dr. med.

08.10.2017. 13:15

Poštovana, sigurno nemate upalu zdjelice, ali prema simptomoma koje navodite moglo bi se raditi o infekciji mokraćnih puteva. Preporučam da učinite ginekološki i ultrazvučni pregled, te urinokulturu. Prema nalazu urina ordinirat će se terapija ako bude potrebna. Na pregledu će se ustanoviti i da li se radi o gljivičnoj upali, koja se liječi bez problema.