Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


upale mjehura nakon odnosa


Autor Poruka

duda

03.09.2001. 14:32

Štovana doc. Kupešić !

Vrlo često neposredno nakon odnosa ( cca 48 sati ) dobijem jaku upalu mjehura koju moram liječiti Nolicinom ili antibioticima. Napominjem da uvijek ispraznim mjehur i prije i poslije odnosa i da suprug i ja izuzetno vodimo računa o higijeni. Molim za Vaš savjet i da li možda postoji neka preventivna terapija.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru
Duda

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.09.2001. 23:16

Poštovana gospođo,
Ova se pojava zove tzv. "cistitis medenog mjeseca" : učestalo javljanje upale mokraćnog mjehura nakon spolnog odnosa. Ova vrsta infekcije najčešće je locirana u sluznici mjehura i do njene pojave dolazi uslijed uspinjanja koko-bacila iz perinealne regije (tijekom odnosa) . Ovakve se promjene javljaju u Vas, jer žene imaju znatno kraću uretru, a Vaš je suprug pošteđen ovakovih simptoma jer ima znatno dulju uretru, koja muškarce štiti od ovakove vrste ascendentne infekcije. Ipak ako su ovakve smetnje učestale trebalo bi učiniti dodatnu obradu kako bi se npr. isključila neka prirođena anomalija, kamenac u bubregu i sl.

duda

05.09.2001. 10:58

Poštovana doc. Kupešić !

Zahvaljujem na Vašem odgovoru i objašnjenju. Željela bih dodati da sam učinila temeljiti urološki pregled ( kamenaca u bubrezima nema, samo su malo spušteni ) te ultrazvuk abdomena i nalaz je u redu. Ova tegoba mi je počela stvarati veliku psihološku barijeru u spolnim odnosima ( a također, na žalost i fizičku ) ! Da li bi koristilo eventualno preventivno ( ili konstantno ) uzimanje nekih preparata kako bih spriječila ove učestale infekcije. Zahvaljujem još jednom !
Duda

Doc dr. sc. S. Kupešić

06.09.2001. 21:36

Poštovana,
Mislim da je kod svake urinarne infekcije i/ili njene prevencije najpovoljnija obilna hidracija, što znači popiti tijekom dana približno 2 l tekućine. Bilo bi povoljno uzimati urološki čaj, ali ukoliko ga iz nekog razloga ne podnosite isti učinak možete postići i s bilo kojom tekućinom u propisanoj količini. Upozorila bih Vas da pripazite na uobičajene mjere opreza prilikom pranja (sredstva s fiziološkim pH), te da ukoliko ne planirate trudnoću koristite mehanička sredstva zaštite (kondom).

mama mery

08.09.2016. 01:15

Poštovani, unazad pet godina ima problem s bolovima u donje dijelu trbuh. Kao dijete sam imala refluks koji je izliječen. Bol se javlja kod dubok penetracije i nakon toga simptomi cistitisa započnu 24-48 sati nakon odnosa . Simptomi su: jak nagon na mokrenje i bol na kraju mokrenja koja potom traje još par munuta od završetka mokrenja . Osjećaj je kao da me peče u mjehuru zajedno s boli. Krvna slika, urin , urinokultura, ultrazvuk su uvijek uredu. Ginekološki brisevi , ultrazvuk, PAPAtest su također uredu. Tijekom ovih godina imala sam nekoliko vaginoza, trihomonijazu i gljivične upale. Trenutno pijem terapiju za helicobacter pylori. Budući da se u urinu i krvi ne pokaže nikakva upala nema ni liječenja, a mene boli po 3-4 tjedna. Zbog toga svega počela sam izbjegavati spolne odnose i ne mogu se opustiti od fobije da će me nakon toga danima boliti. Budući da učinjeni nalazi ne pokazuju ništa zanima me što još može uzrokovati takve simptome? Očajna sam jer to traje već godinama i bolovi su sve izraženiji. Obiteljska amneza je loša: baka umrla od raka debelog crijeva, djedu uklonili jedan bubreg, tata operirao rak mjehura, mama operirala žuč.
Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.09.2016. 21:05

Prema opisanom napravite cervikalne briseve ponovno sve uz bris na klamidiju i trihomonas. Kod partnera je nužno napraviti bris uretre i mikrobiološku analizu ejakulata.