Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


upomoć - "izostanak" menstruacije uz pilule


Autor Poruka

vedrich

08.03.2012. 11:35

Poštovani,

uzimam Yaz sad već više od godinu dana i stvarno nemam primjedbi ni tegoba tipa glavobolja i slično... u biti me zanima jedna stvar - je li normalno da moje menstruacije nisu redovite ? Tipa jedan mjesec dobijem pa jedan ne, pa dva dobijem pa treci ne, a dobijem dva mjeseca za redom, pa dva zaredom ne dobijem itd itd... i dalje je sve isto kao sto sam Vam navela - partner ima kondom uvijek, bez obzira na pilule... Jel taj neredoviti ciklus mozda znaci da mi ne odgovaraju? Da su preslabe ili? Nemam nikakva međukrvarenja i slično... menstruacije su mi 1-3 dana, većinom tamnije boje više smeđe nego crveno ...

Trebam li mjenjati pilule?

Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.03.2012. 22:40

Poštovana, sve što ste naveli odlika je uzimanja navedenih pilula. Ne brinite one su djelotvorne, i ne trebate mijenjati kontraceptivne pilule.

TokiVoki

13.03.2012. 08:15

Poštovani,

postavit ću Vam pitanje kao i većina djevojaka na ovom forumu...
Naime, prije nekoliko godina operirala sam endometriozu i od tada pijem kontracepcijske pilule. Prvo sam bila na tabletama Cilest, međutim loše sam ih podnosila, pa sam se prebacila na Yaz i njih pijem već godinu dana. Međutim otkad pijem Yaz menstruacije su mi oskudne, traju dan, dva i u dosta slučajeva uopće ne dođe do pravog krvarenja (obilniji smeđi iscjedak), ovaj mjesec mi je potpuno izostala menstruacija. Tablete uzimam redovito, imam redovite spolne odnose. Zanima me da li postoji šansa da je trudnoća u pitanju, možda opet endometrioza ili je to sasvim normalno?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.03.2012. 16:40

Poštovana, sasvim normalno da uz navedene pilule menstruacija bude jako slaba, i da neki put preskoči. Kontrolirajte se malo češće, zbog mogućeg vraćanja endometrioze.

Semony

17.03.2012. 11:50

Pijem tablete Cilest 8 mjeseci, mjesečnice su do sad uvijek mi bile redovite, 3 dana nakon što sam uzela zadnju tabletu i uvijek u isto vrijeme. Sad zadnji mjesec jednu sam tabletu zaboravila uzeti i uzela sam je nakon 13 sati, s dečkom sam imala spolne odnose par dana nakon toga (nije bilo zaštite) i sad nisam dobila mjesećnicu.. Je li moguće da sam ostala trudna? Da kupim test za trudnoću?

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.03.2012. 21:20

Poštovana, ne trebate test na trudnoću, dobili ste menstruaciju. Za dalje pazite na redovitost uzimanja kontraceptiva.

destry00

10.04.2012. 20:10

Poštovani,
pijem kontracepcijske pilule YAZ od 14.3.2012. inače sam imala jako bolne i neredovite cikluse (cca.38 dana), pa sam se zbog toga posavjetovala sa ginekologom, napravila krvnu sliku i odlučila piti kontracepcijske tablete. Trenutno mi je zadnji dan placeba i unutar ta 4 dana konkretno nisam dobila menstruaciju, nego samo neki smeđe-crveni iscjedak, i bolove kao kada dobijem menstruaciju, ali ovaj put znatno manje. Redovito sam pila tablete, nisam zaboravljala, stvarno sam se držala uputa. Pročitala sam više puta brošuru koja se dobije sa tabletama, čak mi se ten poboljšao i nisam imala nikakvih nuspojava (proljev, povraćanje i sl.) jedino me zabrinjava izostanak menstruacije, što bi mogao biti razlog tome, trebam li se brinuti?

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.04.2012. 23:45

Poštovana, taj smeđe crveni iscjedak koji navodite je "menstruacija". Uz navedeni kontraceptiv menstruacije su jako oskudne, više kao mrljanje, te bezbolne, te jako kratko traju. Dakle nastavite dalje uzimati prema ustaljenoj shemi.

stolic

11.04.2012. 22:25

Postovani,

prije 2 mjeseca pocela sam piti Lindynette, prekjucer sam popila zadnju tabletu iz druge kutije. Prvih mjesec dana sam krvarila svaki dan, a krvarenje je prestalo s pocetkom uzimanja tableta iz nove kutije. S obzirom na to da sam prije pila pilule i krvarenje je pocinjalo odmah drugi dan nakon zavrsene kutije, pomalo sam zabrinuta sto sada vec dva dana krvarenje nije pocelo. Spolne odnose imam gotovo svakodnevno uz to sto decko ejakulira u mene svaki puta. Trebam li se mozda zabrinuti ili je ovo normalno i spada u navikavanje na pilule? Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.04.2012. 10:10

Poštovana, navikavanje na nove pilule. Ne morate brinuti ako ste svakodnevno u isto vrijeme uzimali pilule bez da ste preskakali iste. Neuredno krvarenje nije znak da pilule ne djeluju. Nakon pauze od sedam dana nastavite dalje uzimati propisane kontraceptivne pilule.

29.05.2012. 12:35

Poštovani,pijem celest kon.pilule 6 mj,tek prošli mjesec mi je menstruacija izostala a ovaj mjesec mi je vrlo oskudna bila,svega jako malo smečkastog iscjedka.Zanima me dali se trebam oko toga zabrinut ili mogu i dalje nastavit kon.pilule piti ?Jer mi je moja gin rekla da dođem obavezno na pregled te da ne pijem tablete ako ne dobijem ovaj mjesec menstruaciju,a ne znam dali se ovo broji kao menstruacija.
Test za trudnoću mi je 2x bio negativan.Hvala unaprijed
Ne znam dali je to bitno sa kont.pilulama ali zadnja 2 mj su mi bila jako stresna što je uzrokovalo slabiju nesanicu

Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.05.2012. 19:05

Poštovana, ovo smatrajte menstruacijom, nastavite dalje uzimati pilule. Za sada nije potreban pregled.

someone_like_me

03.07.2012. 20:00

Poštovani,

popila sam prvu kutiju yasmina...zadnju tabletu sam popila u subotu navecer i sad pauziram 7 dana...danas je 3. dan kako ne pijem, a ja jos nisam dobila. kad inace menstruacija dodje? jel moguce da izostane? i tablete su dovoljna zastita bile ako sam ih pocela piti prvi dan proslog ciklusa?

hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.07.2012. 23:00

Poštovana, doći će za dan dva, ne brinite.

tinti123

06.07.2012. 00:10

Poštovani,

pijem tablete lindynette 20 malo manje od 6 mjeseci, imam redoviti spolni odnos i moj dečko skoro uvijek ejakulirao u mene ali nikad nismo imali problema sa menstruacijom odkad pijem pilule. Jedna dan, zadnji tjedan u paketu, sam uzela oko 10 sati ujutro piulu ali iduči dan se nisam sjetila uzet ujutro pa sam uzela oko 19 sati. Dalje sam uzimala normalno. Popila sam zadnju pilulu 2.7 u 9 sati i do danas 5.7 mi nije došla menstruacija. Da li imam razloga za brigu jer sam pročitala da zna doči nakon trećeg dana nakon uzimanja zadnje tableta?

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.07.2012. 10:40

Mislim da nemate razloga. Doći će.

vedrich

15.07.2012. 22:05

Poštovani...

PIla sam Yaz nekih godinu i pol dana, pisala Vam već ranije, odnose smo imali s Yazom, kondomom i prekinutim snošajem uvijek.... sada sam odlucila napraviti pauzu i proslo je tjedan dana od zadnje popijene tablete u kutiji (kad sam trebala poceti s novom nisam kupila i odlucila se za pauzu). Od tada sam imala ponekad nakon dan dva od pocetka pauze lagane bolove u predjelu jajnika, jel to mozda povezano s laganim padom hormona... doduse nisu to ni bolovi, nego onako tupo, kao da ih jednostavno osjetim... ne znam kako da Vam opisem.... sada je proslo 2 tjedna i grudi su mi jako bolne i osjetljive, konstatna nadutost u sotmaku... zanima me dali je to normalno nakon uzimanja tableta i kada bih mogla ocekivat mjesecnicu ? I sto ako izostane na duze vrijeme... da li uz sve to imam razloga za brigu oko trudnoce? .. sto se tice odnosa bili su sa svim zastitama (pilule, prekinut snosaj i kondom) ali zadnji odnos je bio prije 2-3 mjeseca .... nakon njeg sam imala 2 menstruacije i ovu zadnju kad sam odlucila prestat nisam dobila ... iako se to s Yazom meni vec desavalo ... ali doza straha ipak postoji

Hvala na odgovoru
Pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.07.2012. 11:00

Poštovana, ne radi se o trudnoći. Senzacije koje imate rezultat su ponovne aktivnosti jajnika, jer sada je njihova funkcija laički rečeno otkočena.
Menstruaciju ćete dobiti na vrijem. Nemate nikakva razloga za zabrinutost.

anamarija345

18.07.2012. 22:05

Poštovani,
je li normalno da menstruacija uz uzimanje kontracepcijskih pilula ipak bude bolna i mogu li tome uzrok biti antibiotici i stres?
Naime,ovaj mjesec došla je u uobičajeno vrijeme samo je bila malo više bolna i malo crvenija nego inače kad je smeđe-crvena. Trebam li se brinuti?

Hvala unaprijed!

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.07.2012. 04:20

Poštovana, ne trebate se brinuti. Idući mjesec će biti po starom. Upale je mogu učiniti bolnom.