Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureaplasma


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.07.2012. 17:10

Poštovana, savjetujem da se raspitate u apoteci koji su probiotici na tržištu vaše zemlje. Lactogyn postoji i u obliku vaginaleta.

klu

07.07.2012. 14:05

Poštovani doktore,

Novi brisevi koje sam vadila su pokazali da imam i mycoplasmu i ureaplasmu 10na4, te smo partner i ja dobili antibiotike. S obzirom da mi je ureaplasma još u 9. mj. bila 10na 3 i da godinu dana imam stalne upale rodnice, bolove u zdjelici zanima me ukoliko je ureaplasma bila uzrok koje su posljedice, konkretnije s obzirom da radim na trudnoći preko 18 mj. zanima me ukoliko je došlo do začepljenja jajovoda ili nečega sl. može li se to izliječiti? Negdje sam pročitala da se posljedice ureaplasme nekad nemogu vidjeti ni hsg-om. Možeteli mi također savjetovati kod pregleda prohodnosti jajovoda koji je bolji rtg ili ultrazvučni hsg?

Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.07.2012. 15:10

Svakako u obradi steriliteta nakon negativizacije cervikalnih briseva savjetuje prohodnost jajovoda. Rtg hsg svakako je bolja metoda.

Ajnat

04.08.2012. 20:25

Poštovani doktore, bila sam na cervikalnim brisevimai otkriveno mi je da imam ureaplasmu, ne piše u kojoj količini, no imam smetnje tipa peckanja i to, pa sam dobila terapiju Doksiciklina za 12 dana, 2 puta dnevno, također istu je dobio i moj partner... Nakon što završim s njom i prođe nekih 10 dana, rečeno mi je da moram ponoviti kontrolni bris. No, svjesna sam mogućnosti da recimo ja budem izliječena nakon te terapije, a moj partner ne bude i mi to nećemo znati ako on ne napravi neki test na tu bakteriju nakon antibiotika. Zanima me je li bris mokraćne cijevi jedini način, kod muškaraca, na koji se dokazuje ureaplasma? Može li se ona dokazati u uzorku sperme ili to nije dovoljno vjerodostojno? Također me zanima vaše mišljenje o dobivenoj terapiji, je li dovoljna?
Unaprijed vam hvala happy

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.08.2012. 21:00

Poštovana sa terapijom se slažem , a da li će biti dovoljna vidjet ćete na ponovljenom brisu. Kod partnera bris uretre i svakako mikrobiološku analizu ejakulata.

Ajnat

17.08.2012. 21:05

Poštovani doktore, opet ja s novim pitanjem... nakon izolirane ureaplazme u brisu cerviksa i dvanaestodnevne terapije doksiciklinom te trodnevne plymicolom, moje stanje se nije znatno poboljšalo.. i dalje osjećam pečenje i žarenje kod mokrenja, povremeno i u rodnici.. moja doktorica je iznenađena i zbunjena jer misli da ureaplazma nebi trebala imati takve simptome.. sad mi je pripisala još 2 kutije eritromicina za 8 dana, iako nije sigurna da ima smisla piti, kako ona kaže, 'antibiotik na antibiotik'.. također dobila sam i royazol vainalete.. mislite li i vi da to nema smisla? postoje li još neke pretrage osim papa-testa i briseva da se otkrije možda neka druga bolest koja bi mogla uzrokovati moje tegobe? također, zanima me mogu li ja nekog zarazit ureaplazmom npr. na bazenima?
Hvala vam happy

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.08.2012. 01:00

Poštovana terapija mi se čini u redu. Premda su smetnje i kod mokrenja, možda bi bilo uputno nakon ove terapije napraviti i briseve uretre i urinokulturu. Možete se kupati u bazenu bez straha zaraze za druge.

baklava

19.08.2012. 23:10

Poštovani, prije mjesec dana nađena mi je Ureaplasma urealyticum- u niskom titru. Moja ginkologinja nije na to reagirala, već dermatologica jer imam dijagnozu alopecia aerata zbog koje su i provedene apsolutno sve pretrage (krv, urin, ginekološke, stomatološke). Krv je nalaz u redu, ali u mokraći bakterije. Za terapiju sam dobila sumamed i partner također. Prije 2 tjedna imala sam 7dana nešto poput upale mjehura (otežano mokrenje, neprestani nagon za istime i pila uvin h i sinekolin kapi svih 7dana, a upala se nije nit smanjivala nit pojačavala, nego samo iščeznula). Tada me doktorica naručila za ponovni uzorak urina i stolice na analizu što bi ovih dana trebalo stići nalaz. Prije 2dana nakon terapije sumamedom također je opet počeo nagon za mokrenjem i bol, a od jučer i partneru. Tako da sumnjam da je sve od ureaplasme. Definitivno mislim opet doktorici, ginekologu na ponovne briseve tek mjesec dana nakon antibiotske terapije su mi rekli. Ova upala mi otežava pokretljivost malo, brinem se i zbog njega da je sve to stvarno od ureaplasme. Da li je to moguće i što točno da radim? Zdravlje mi je dosta zdrmano, alopeciju lječim, preglede za štitnjaču također obavljam ( rečeno je da vjerojatno imam problema i s time), općenito mi je imunitet poprilično nikakav, anemična sami ne znam na što da se točno skoncentriram pri odlasku doktorici da je usmjerim u pravom putu?? Užasno sumnjam da je uzrok baš ureaplasma jer sinekolin i uvih h niu imali nikakav utjecaj.

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.08.2012. 10:50

Poštovana zasigurno se ne radi o smetnjama vezanim uz ureaplasmu, zato što ste proveli terapiju, i zato što ista ne radi probleme s mokrenjem. Vjerujem da se radi o mokraćnoj infekciji. Javite se svojoj liječnici.

analija

27.08.2012. 19:40

Zdravo ja sam iz Makedoniju i molim vas da mi odgovorite ja sam sad trudna 21nedela i 3 dana uradila sam vaginalni bris i ureaplazma je bila negativna ali u naodu pise da ima neki mikroorganizam iz nepoznatog potekla sta se ne razvije na poslogu i onda moj ginic je uradio kontrolni bris i i prondzena mi e ureaplazma 10 na 4 ginic mi je dala sumamed 1*1(3 dana) i plus vaginalete eritromicin 500mg 2*1(10 dana), a moj suprug sad pije doksiciln 2*1(7 dana) ,i sad ovi 10 dana nemamo seksualne odnose zanima me dali mogu da se izlecim sa ovim terapiju i dali mogu zameniti eritromicin drugim vaginaletama zasto u mesta gde ja zivim u makedoniju tesko ih nadzem,i jos nesto nakon 10 dana terapije bez seksualne odnose kada da uradim kontrolni bris?

apeitheia

27.08.2012. 19:45

Postovani, trudna sam 18 tjedana i izolirana mi je ureaplasma 10 na 4. otkrivena mi je u 8 tjednu trudnoce i za terapiju sam dobila 2 kutije azimeda jednu tabletu na 6 sati,i vaginalnu kremu dalacin.nakon nekog vremena ponovljen mi je bris i nadena je ureaplasma u nepromjenjenoj koncetraciji i dobila sam opet istu terapiju.mjesec dana poslije opet sam radila bris i danas su mi stigli nepromjenjeni nalazi.ureaplasma je i dalje 10 na 4. u nalazu pise da je osjetljiva na doksiciklin,azitromicin,tetraciklin,josamicin,eritromicin,pristinamicin,klindamicin i ofloksacin. pored svakog antibiotika stoji oznaka S.pretpostavljam da to znaci sensitiv? da li postoji neka bolja terpija koju bi mi mogli preporuciti? usput bih htjela upitati,rh negativna sam i poslije prosle trudnoce sam dobila rhogam,ali ovu trudnocu me ginekologinja jos nijednom nije slala na coombsov test niti na test za ijednu bolest.da li bih joj trebala spomenuti to?

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.08.2012. 20:20

Poštovana analija, terapija je adekvatna s obzirom da ste trudni. Lokalno možete stavljati dalacin vaginalete.
Odnose svakako nemojte imati za to vrijeme dok ne napravite kontrolne cervikalne briseve. Svakako da se bakterija teško liječi ali se može izliječiti.
Kontrolne briseve napravite nakon dva tjedna od završene terapije.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.08.2012. 20:20

Poštovana terapija mi se čini u redu, ali bakterija je dosta tvrdokorna i bakteriju treba početi liječiti drugim antibiotikom. S značiti senzitivan. Probao bih terapiju Eritomicinom kroz 10 dana, uz lokalno Vagisan.
Svakako je potrebno napraviti testove senzibilizacije u 6. i 8. mjesecu trudnoće.

njofra1

03.09.2012. 11:10

Poštovani,
Trudnica sam, u 17. tjednu trudnoće. Cervikalni brisevi su mi pokazali ureaplasmu urealyticum i streptokok B. Moj socijalni ginekolog mi je propisao summamed 1x1 tri dana za ureaplasmu te odmah poslije toga da pijem amoksicilin 3x1 kroz osam dana za streptokok. Strah me je, kako navedenih bakterija i posljedica koje mogu uzrokovati za moju bebe, tako i utjecaja antibiotika. Terapiju summameda sam popila te drugi dan nakon toga počela piti amoksicilin (pijem ga sad drugi dan). Pitala sam doktora da li mogu napraviti pauzu od nekoliko dana između terapije, da mi se smanji koncentracija od summameda, rekao mi je da ne, da odmah počnem piti jednu iza druge. Što mislite o preporučenoj terapiji te da li da nastavim piti na propisani način?

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.09.2012. 16:55

Poštovana slažem se sa preporučenom terapijom, s time da bi Sumamed davao kroz 6 dana.
Rizik da se nešto dogodi plodu je daleko manji od mogućnosti otvaranja vrata maternice, infekcije, pobačaja ili prijevremenog pobačaja.
Poslušajte svog liječnika. Navedeni lijekovi dozvoljeni su u trudnoći.

jopa22

07.09.2012. 13:00

Poštovani, cervikalnim brisvima dijagnosticirana mi je ureaplasma urealyticum ali bez količine odnosno broja klica. Obzirom da sam na ovom forumu pročitala vaše odgovore kako ureaplasmu do 10 na 3 ili 4 nije potrebno liječiti antibioticima, zanima me zašto sam dobila terapiju doksiciklina i to za puna dva tjedna.Dali je ta moja ureaplasma u vrlo maloj količini obzirom da nema tog broja i možda ne bih trebala piti te teške antibiotike. Imam 36 godina i prje godinu dana sam imala vanmatričnu trudnoću gdje su mi odstranili desni jajovod.Nisu sigurni kakav mi je lijevi , tražila sam više mišljenja kako bi izbjegla podpomognutu oplodnju i ta mišljenja vaših kolega varijraju od pa eto nije nešto do nije tako loš. Meni se neda na podpomognutu oplodnju i riskirala bi još jednom prirodno zanjeti , iako moj ginekolog ne želi da riskiram i krenem sa IVF-om u prirodnoj ovulaciji. Ja vjerujem da bi mogla i prirodno zanjeti i spremna sam na rizirk , ali moje pitanje na kraju koliko je to pametno s tom dijagnozom ureaplasme za koju mi se ne čini da je tako velika i da ju možda nije potrebno liječiti. Inače ja nemam nikakve simptome, ni bolova niti iscjedaka niti bolne menstruacije jedino mi ciklus varira od 24-26 dana. Naravno da mi je i muž dobio antibiotike jer su mu našli ureaplasmu i mikoplasmu i u ejakulatu.
Hvala unaprijed i lijepi pozdrav!!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.09.2012. 14:40

Poštovana, trebali ste pitati liječnika u kojem je broju.
Premda bih se u vašem slučaju također odlučio za terapiju iz dva razloga; jedan je geu i pitanje prohodnosti jajovoda i mogući sterilitet a drugo je postojanje istih bakterija u supruga.

jopa22

07.09.2012. 15:25

Hvala vam na zaista brzom odgovoru!!! Osobno sam podigla nalaz u Rokfelerovoj i piše samo da je izolirana ureaplazma.Svejedno hvala još jednom !!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.09.2012. 18:40

Ne znamo u kojem je broju, ali sam vam naveo razloge zbog kojih je potreba terapija.

Dragojla

18.09.2012. 18:40

Postovani, u drugom mjesecu sam posjetila ginekologa zbog redovne kontrole, a i bolova u donjem dijelu trbuha. Ginekolog, kojem sam se pozalila na bolove u donjem dijelu trbuha je odmahnuo rukom i rekao da to nije nista. Uzet mi je nalaza za papa test i nekoliko dana nakon pregleda, sestra mi je javila da je nalaz uredan.
Desetak dana nakon posjete ginekologu, osjetila sam peckanje i svrab i takodje sam imala iscjedak neugodnog mirisa i izgleda.
Tu negdje sam pocela da lijeci i stitnjacu, pa sam mislila da je miris povezan sa lijekovima za stitnjacu.
E sad, posto su se problemi nastavili, posjetila sam mog uobicajenog ginekologa (koji je bio odsutan kada sam trebala na pregled u veljaci) i predlozio mi je da radim vaginalne i cervikalne briseve.
Nalaz je sljedeci
UU pozitivan (bez navoda kolicine)


cervikalni bris: Enterobacter spp.

vaginalni bris: Enterobacter spp. Vaginalne epitelne ćelije; Kokobacili u većem broju; Koke u srednjem broju; Leukociti u manjem broju;


ANTIBIOGRAM za oboje je:
Enterobacter spp.
CEFTRIAXON S
AZITHROMYCIN S
CIPROFLOXACIN S
CEFIXIM I
(ostali su R)

Interesuje me da li je moguce da je ginekolog u veljaci previdio ovako bitne stvari. I da li postoji mogucnost da sam nesto "pokupila" na pregledu, jer mi je simtomaticno to sto me je pocelo peckati desetak dana nakon pregleda.

Takodje me interesuje, ako se ureaplazma prenosi samo polnim putem, kako je moguc sljedeci navod: "Ureaplazma se može pronaći u respiratornom i genitalnom traktu zdravih i seksualno neaktivnih osoba, što komplikuje interpretaciju njihovog značaja."
ako su seksualno neaktivne, kako mogu dobiti polno prenosivu bolest???

I takodje, da li je moguce da spomenuti enterokokus izaziva bolove u desnom listu i otezava kretanje.

izvinjavam se na dugackom postu, ali me ovo prosto izbudalilo. I ovo mi je prvi post na ovom forumu.

zahvalna unaprijed!

Nazad
1 ... 3 4 5 6 7 8 ... 35
Naprijed