Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureaplasma


Autor Poruka

mala_sa

10.06.2015. 11:35

Postovani doktore, zamolila bih Vas za cijenjeno misljenje.
Naime, nakon godinu dana uzaludnih pokusavanja suprug i ja smo se prosli mjesec obratili Centru koji je specijalizovan za sterilitet parova i oni su nam dali spisak nalaza i kontrola koje smo trebali obaviti. Ja sam obavila brisove i dok sam cekala rezultate, sa kasnjenjem M je i test za trudnocu je bio pozitivan. Jucer sam dobila nalaze iz laborarorije i pozitivna sam na ureaplasmu. Ne pise u kojoj kolicini je prisutna, a radjen je i antibiogram. Ja sam uz briseve tada na savjet doktora, uradila i kolposkopiju i individuovan mi je Papilloma virus, te data terapija u trajanju od 12 dana (kombinovala sam dvije vrste vaginaleta) te sam na pola terapije (7dan) a zatim i po zavrsetku iste (13 dan) radila vaginalno ispranje tekucinom koju mi je takodjer dr propisao. S obzirom da sam citala da ureaplasma utice na zacece, jel moguce da je ova terapija oslabila istu i omugucila trudnocu? Jutros kada sam zvala doktroricu koja ce mi pratiti trudnocu, njena sekretarica mi je rekla da je trudnoca jako mala (5 sedmica) i da mogu dobiti termin tek pocetkom jula, jer ce i doktorica biti odsutna neko vrijeme narednih sedmica. Kada sam spomenula nalaz ureaplasme, cinilo se da ne zna o cemu pricam, te mi je rekla da ce pitati doktroricu kada se cuje sa njom sta mi je ciniti i javiti mi! Ja sam citala da ureaplasma moze biti opasna u ranoj trudnoci , te da moze cak izazvati i pobacaj, te sam sada jako uplasena. Bojim se da bi nesto moglo poci po zlu dok budem cekala naredne tri sedmice na prvi pregled. Sta mi Vi savjetujete? Da li zaista ureaplasma moze biti toliko opasna?
Izvinite na predugackom postu i hvala Vam puno na odgovoru.
Ugodan dan Vam zelim!

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.06.2015. 22:10

Trebate liječiti istu s obzirom na sterilitet.

bubamara_5

11.06.2015. 15:30

Poštovani doktore, danas su mi došli nalazi na davanje uzorka brisa cerviksa. Test na klamidiju je bio negativan, također ni Mycoplasma hominis nije izolirana, međutim, test na Ureaplasmu urealyticum i Escherichiju coli je dao iduće rezultate: naime, kod apsolutno svake stavke na nalazu (amoksicilin, amoksicilin +klavulanska kiselina, cefaleksin ili pak eritromicin, azitromicin, doksiciklin itd.) stoji slovo S (=osjetljiv). Možete li mi pojasniti o čemu se radi i isto tako protumačiti što je to zapravo ureaplasma?
Puno hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.06.2015. 23:15

Pročitajte topic o ureaplasmi. Javite se ginekologu za terapiju. Također se mora terapija dati i suprugu.

tina5512

13.07.2015. 21:35

Poštovani,

u 20.tjednu trudnoće analiza brisa cerviksa je pokazala da imam ureaplasmu u niskom titraju. Moj ginekolog je da bi prevenirao širenje i moguće posljedice na dijete savjetovao da ipak pijem antibiotike azitromicin 500mg i to 2 kutije. Prvi dan 1000 mg, a preostala 4 dana 500 mg. Također istovremeno stavljam rojazol vaginalete svaki drugi dan zbog prevencije gljivica. Počela sam piti antibiotike međutim imam grižnju savjesti jer po forumima čitam da većina pacijentica dobiva samo jednu kutiju sumameda. Može li antibiotik u takvim količinama naštetiti plodu? Također me zanima znači li to da imam ureaplazmu i u urinarnom traktu jer sam počela piti i čaj od brusnice. Najljepša hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.07.2015. 23:10

Poslušajte svog ginekologa.

Ninocka25

01.08.2015. 17:05

Poštovani,
14.07. je ustanovljena Ureaplasma urealyticum < 10 na 4 CFU. Propisana mi je terapija Doksicilin 10 dana (jedna dnevno) i 3 dana Hemomicin (jedna dnevno). Krenula sam sa terapijom i onda postupila nepromišljeno! Ostale su mi bile još 2. tablete Hemomicina kada sam imala odnose bez zaštite. Partner je tek popio 2 tablete Doksicilina. Kontrolni bris mi je zakazan za 20.08.
Možete li mi reći da li je dosadašnje liječenje uzalud i da li postoji ikakva šansa da ta nepromišljenost ipak ne utiče na liječenje bakterije?
Hvala unaprijed na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.08.2015. 11:10

Uzaludan trud jer partner nije popio terapiju do kraja.

dijushka90

02.10.2015. 12:55

Postovani doktore,

Dobila sam nalaz cervikalnog brisa u kojem mi je izolirana ureaplasma. Na nalazu pise samo da je senzitivna na Doksicilin i Azitromicin, te se ne spominje nigdje kolika je koncentracija, tj u kojoj se kolicini nalazi.

Moj ginekolog prepisao je meni i partneru doksicilin 2 puta dnevno, 12 dana.

Moje pitanje je, na temelju cega je ljecnika zakljucio da mi treba tako duga i jaka terapija. Narocito zato sto se ne zna koncentracija, a vidim iz vasih prijasnjih postova da ako je npr. 3ˆ10, da ne bi ste to ni ljecili antibioticima. Moja briga proizlazi iz toga, sto su antibiotici tako jaki i ako se je koncentracija mala (to ne znamo), zasto bi toliku terapiju uzimala bez potrebe.

Smatrate li da trebam pitati ljecnika da ponovim nalaz i utvrdimo koncentraciju ili je prepisao terapiju kako treba?

Hvala Vam na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.10.2015. 23:25

Kako bi iz štapića s kojem se uzima odredili koncentraciju ureaplasme. Nije to urin ili neki drugi infektivni materijal da se može vidjeti koliko ga ima u mililitru .
Terapija nije jaka, a ureaplasma se mora liječiti i 15 dana.

scipion

23.10.2015. 00:00

Postovani. Supruga i ja pokusavamo vec skoro 2 godine dobiti dijete. Krenuli smo na pretrage i supruzi su na brisevima ustanovljeni ureaplasma i gardnerela. Od ginekologa je dobila Medazol i nakon toga Doksiciklin. Ginekolog je u razgovoru preporucio i meni potpuno istu terapiju. Zanima me sljedece: da li je moguce da su te bakterije prisutne vec duze od 3 godine, jer prije 3 godine ih nije bilo, samo su sada primjecene i da li su moguci spolni odnosi sa kondomom? Hvala, Marko

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.10.2015. 22:00

Moguće je da su prisutne duže vrijeme. S kondomom možete imati odnose.

Zerzan

07.11.2015. 11:45

Poštovani,
Zakazana sam za bris uretre i cerviksa u utorak kako bi se ustanovilo da li imam ureaplasmu. Zanima me da li može utjecati na rezultate činjenica da dnevno pijem oko 3 l vode i cajeva kadulje s obzirom da se mokrenjem ispiru bakterije .Ako da, ako ovih dva-tri dana unos vode svedem na minimum da li će to onda biti ok?

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.11.2015. 15:40

Bit će u redu. Nekoliko sati prije uzimanja brisa uretre nemojte mokriti.

Neznana34

18.11.2015. 21:40

Poštovani
Suprug i ja smo se vise od godinu pokusavali da dobijemo bebicu. U februaru ove godine je utvrđena trudnoca ali ubrzo nakon toga u 7 tj se desio i ab missed. Uradena je kiretaza i nisu me uputila na neke dalje pretrage. Mi smo i dalje pokusavali ali nista. Tada me je ginekolog poslao da uradim briseve i rezultati su sljedeći :
Rubellavirus IgG - 4IU/ml
Rubellavirus IgM- Negativna
HSV1/2 IgG - 17514 Pozitivna
HSV1/2 IgG - Negativna
Mycoplasma hominis poz.u koncentraciji, manjoj od 10 na 4-tu
Ureaplasma urealyticum poz. u con. vecoj od 10 na4-tu
Moram pomenuti da sam alergična na pencilin.
Molim vase mišljenje i da li se spontani mogao desiti zbog ovakvih nalaza?
Šta mi je dalje činiti?
Unaprijed hvala

Neznana34

19.11.2015. 10:15

Oprostite samo ispravka HSV1/2 IgM-negativna

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.11.2015. 19:05

Nije dakako to uzrok pobačaja. Plod je odumro i infekcija eventualna nije uzrok istog.

Rea23

13.12.2015. 23:25

Poštovani doktore,

radi papa testa koji je pokazao neku upalu, radila sam briseve. Svi su negativni (Klamidija, HPV,...), samo je bris cerviksa Mycoplasma/Ureaplasma pokazao da je Ureaplasma spp. izolirana (azitromicin i doksiciklin S).
Ja i partner dobili smo terapiju sumameda (6x250, tj. prve dvije u razmaku 12 sati, a ostale 4 na 24h).

Da li je uz to potrebno provesti još neku terapiju koja bi pomogla bržem i lakšem liječenju pošto čitam da se ona često vraća (i ako da, što koristiti?)?

Da li sumamed utječe na kontracepcijske pilule (Adexa)? Koliko dugo se nakon uzimanja terapije mora koristiti dodatna zaštita (što radi Ureaplasme, a što radi kontracepcije i da li uopće možemo prakticirati spolni odnos bez kondoma prije ponovne kontrole)?
Doktorica mi je za kontrolu kazala da dođem u 2.mjesecu ponoviti papa test i bris na Ureaplasmu, je li to predug period?

I još jedna provjera: Ureaplasma spp. prenosi se isključivo spolnim putem? Prvi puta sam radila briseve (uvijek mi je papa test bio dobar, pa je doktorica govorila da nema potrebe za dodatnim pretragama), je li moguće da je Ureaplasma prisutna već duže vrijeme, ali nije otkrivena ranije?

Hvala unaprijed!

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.12.2015. 22:00

Ureaplasma je prisutna već duže vrijeme vjerovatno. Sugeriram i ja propisanu terapiju. Dodatna zaštita tijekom uzimanja pilula.

Mrasaba

15.12.2015. 09:20

Postovani imam 20 godina i neko vece sam sa momkom imala "spolni odnos" to nije bio spolni odnos jer smo se samo dirali njegov penis nije usao u moju rodnicu medjutim kada sam dosla kuci male usne su mi bile mnogo otecene i na njima imam kao plik koji je ispunjen vodom. Mozete li mi pomoci i reci sta je u pitanju?

Nazad
1 ... 14 15 16 17 18 19 ... 35
Naprijed