Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureaplasma


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.09.2011. 01:25

Poštovana, ponovit ćete terapiju jednim od senzitivnih antibiotika. Obično reagira na doksiciklin, azitromicin, eritromicin.

laguna

28.09.2011. 00:50

Poštovani, zahvaljujem na brzom odgovoru.

pikulapikulić

15.10.2011. 17:30

Poštovani!
Trudna sam 15 tjedana i pronađene su mi je ureaplasma i mikoplazma u brisu cerviksa i to 10 na 5. ginekologica mi je propisala eritromicin 6 dana svakih 6 sati po 2 tablete, te rojazol vaginalete i kremu. Prije terapije sam imala podmuklu bol u donjem dijelu trbuha i grozan gusti iscjedak. Terapiju sam završila 11.10. i osjećala sam se odlično sve tegobe su nestale. međutim jučer sam išla kući i bilo je jako hladno, te me danas opet počeo na isti način boljeti donji dio trbuha i kosti zdjelice, iscjedka nikakvog nema. zanima me pošto je slijedeća kontrola kod doktorice tek u 11. mjesecu da li je moguće da je to baš od ureaplasme bol i eventualne prehlade ili ipak samo prateća tegoba trudnoće uslijed širenja zdjelice i rasta maternice? bol se javlja povremeno ponekad nakon mokrenja kao pritisak u trbuhu, a ponekad uslijed sagibanja ili stisnutog položaja trbuha. Užasno sam uplašena zbog te ureaplasme i u strahu za bebu. Uz sve te antibiotike kupila sam i koristim probiotik za crijevnu floru, te za vaginalnu, pijem vitamine, kapam lavandu, čaj od peršina..
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.10.2011. 18:55

Štovana,
S obzirom na Vašu kliničku sliku ja bih postupio na sljedeći način. Prvo bih napravio KKS, DKS, CRP, UK i ATB urina.
Svakako bih Vam ponovio i cervikalne briseve. Iz kliničkog iskustva znamo da ureaplasma i mikoplasma recidiviraju i da je često opetovano potrebno ponavljati antibiotsku terapiju. Savjetujem da se svakako drugi tjedan javite svome ginekologu.

snjeshka

19.10.2011. 01:35

Poštovani doktore,
prošle godine sam bila trudna dva mjeseca i nakon posjeta ginekologu ispalo je da se plod ne razvija i da sam morala na pobačaj. Sad već neko vrijeme nakon tog pobačaja imam ureaplasmu i ne mogu je se nikako riješiti. Pila sam doksicikline i sumamed i nisu mi pomogli, nakon toga su mi na infektologiji prepisali tarivid na koji sam očito alergična i nisam ga mogla popiti do kraja, pa mi je doktorica prepisala acidosalus vaginalete koje sam trošila tri mjeseca i ništa. Nalaz opet pozitivan 10 na 4. I sad mi doktorica kaže neka ostanem trudna pa da ćemo dalje vidjeti. Samo s obzirom na to da sam po forumima čitala da ureaplasma i nije baš tako beznačajna mene je strah i stvarno više ne znam što da radim kako bi se riješila tog svog problema. Da li da poslušam doktoricu pa da vidimo što će se dogoditi ili da probam na još neki način riješiti se ureaplasme? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.10.2011. 11:10

Poštovana, nažalost ureaplasma se teže liječi. Potrebno je terapiju ponavljati nekoliko puta.
Ja bih Vam također rekao išto što i Vaša doktorica.

zabrinutaja

05.12.2011. 20:15

Poštovani/a! Prije nekoliko dana sam morala izvaditi briseve cerviksa, jer je doktor uočio nekakvu upalu. Dobila sam rezultat mikrobiološke pretrage u kojemu piše da imam bakteriju ureaplasma urealyticum. Također sam dobila terapiju "doksiciklin" kapsulama za sebe i za supruga. Kontracepcija koju koristim su "diane 35"tablete.Zanima me odakle meni ta bakterija? Jer kod supruga nema nikakvih simptoma, bar ne vidljivih on nije išao na pretrage.

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.12.2011. 21:20

Poštovana, bakterija spada u spolno prenosive.

SaraSara

09.12.2011. 12:55

Postovani,
u zadnjoj mikrobiološkoj pretrazi cerviksa izolirana mi je ureaplasma. Obzirom da nisam uspjela zatrudniti u godini dana, i ja i suprug smo poceli sa pretragama. Doktorica nam je propisala dioksicilin (i meni i suprugu 2x1 dnevno narednih 12 dana) i meni dalacin vaginalnu kremu. Cekam da dobijem mjesecnicu pa da pocnem sa terapijom. Zanima me sljedece: obzirom da cemo zavrsiti terapiju u periodu mojih plodnih dana, da li se smijemo usuditi nastaviti raditi na bebi ili cekati rezultate ponovljenog brisa (koji mi je doktorica zakazala tek za mjesec i pol)?
Unaprijed hvala na odgovoru.
Lijepi pozdrav, Sara

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.12.2011. 17:55

Poštovana, savjetujem da prije napravite kontrolne cervikalne briseve. Doksiciklin se baš ne preporuča tijekom rane trudnoće a niti kasnije.

SaraSara

10.12.2011. 12:50

Postovani,
hvala Vam na brzom odgovoru!

dajaa-sb

15.12.2011. 22:25

Poštovani, imam 22 godine, otišla sam ginekologu na pregled budući da sam primjetila obilniji vaginalni iscjedak. Doktorica mi je uzela briseve i danas sam dobila rezultate- porasla je UREAPLASMA UREALYTICUM 10*4, Chlamydia trachom. NEGATIVNO. Dobila sam terapiju Doksiciklin, 8 dana, svakih 12 sati 1 tableta, lijecenje oba partnera, kontrola za 2 mjeseca. Dali partner treba također piti doksiciklin ili mora i on na briseve? Zanima me kako sam mogla dobiti tu bakteriju, dali je moguće da nije spolnim putem? Inače, namjerni pobačaj sam imala prošle godine, pa ne znam dali je to mogao biti uzrok? Dali smijem imati spolne odnose sa partnerom nakon 8 dana kada završim s terapijom? Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.12.2011. 01:30

Poštovana, bakterija se prenosi isključivo spolnim putem. Terapija partnera svakako. Bilo bi dobro da i lokalno koristite vaginalete(Dalacin)
Svakako imajte odnos uz zaštitu do tada kad trebate napraviti kontrolne cerviklane briseve.

jalac

10.01.2012. 10:50

Poštovani!Prije godinu dana sam prijevremeno rodila u 5 mj.trudnoće,nakon toga mi je otkrivena ureaplasma .u trećem mjesecu sam pila pet dana sumamed,u petom skupa sa mužem doksiciklin osam dana,muž skroz čist a meni ne reagira ništa,zatim u osmom mjesecu 14 dana eritromicin i ništa.Teško smo se odlučili za još jedan ant.josamicin(mislim da sam dobro napisala),opet pila sa mužem 14 dana.Kod muža su nalazi briseva skroz čisti,a kod mene <10000,nije se nikamo ni pomaknula.Doc je odustala od mene ,kaže nema pomoći to je kronično.Htjeli smo još jednom probati ići na bebu,da li i za to nema nema pomoći?Sa ovakvom situacijom se ne usudim ni pokušavati.Hvala na strpljenju.

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.01.2012. 22:25

Poštovana, probajte terapiju ofloxacilinom( Tarivid). Zna se povući nakon navedene terapije. Svakako koristiti i lokalnu terapiju.

jalac

11.01.2012. 23:15

Hvala puno,pozdrav!

Anna_007

24.01.2012. 20:30

Poštovani,

zadnjim i jedinim brisom cerviksa kojeg sam radila( imam 22 godine, promijenila sam 2 spolna partnera) ustanovljena mi je prisutnost Ureaplasme Urealyticum <10("na treću"blunk CFU/ml. Povijest bolesti je malo kompleksnija pa ću u natuknicama da Vas ne opterećujem nepotrebnim podacima:

- Partneru izolirana Chlamydia trachomatis
- Bez daljnje obrade instantno sam podvrgnuta njegovoj terapiji ( Doksiciklin 14 dana )
- Partner izliječen
- Nakon terapije doksiciklinom, ginekolog vrši pregled i pravi kompletan bris cerviksa( budući da 1. put radim briseve bilo koje vrste,između ostaloga i da vidimo jel se Klamidija povukla)
- Odmah "na pogled" daje Plymicol jer konstantira prisutnost gljivica (sirasti iscjedak kao jedini simptom koji posjedujem)
- Dolaze nalazi (PAPA,aerobne i anaerobne b., clamidija, i mikoplazme) Sve je uredno osim navedene Ureaplasme, koja se očito nije povukla ni nakon Doksiciklina koji je u ovom slučaju uspješno tretirao Klamidiju.
- Dotad sam već završila terapiju Plymicolom nakon koje nema poboljšanja( sirasti iscjedak i dalje prisutan) govorim to ginekologici i ona mi daje Rojazol vaginalete i Doksiciklin ukoliko želim opet pokušati izliječiti Ureaplasmu.

Pitanje prvo: Da li je moguće da iako imamo redovite i nezaštićene spolne odnose dotična Ureaplasma uporno zaobilazi moga partnera?( on je na zadnjem pregledu bio "čist" a ja ne)?
Pitam jer mislim da nema smisla da se ja liječim ukoliko je on zaražen.

Pitanje drugo: Prativši dosadašnje upite i slučajeve zaključila sam da Ureaplasma <10 na 3, nakon tretiranja tetraciklinima i ostalim adekvatnim lijekovima nerijetko prerasta u Ureaplasmu >10 na 4 čak i <10 na 5 . Ako mi logika dobro nalaže prisutnost tih mini parazitskih bakterija se nakon pokušaja liječenja povećava- što mi nikako nije jasno? Možete li mi objasniti zašto i ima li smisla uopće pokušati liječiti Ureaplasmu <10 na 3 ?

! Pitanje treće: Iscjedak. Iscjedak + nešto što ne bih nazvala iscjetkom jer nema formu tekućine već je mrvasto i jako me opterećuje i nervira. (Pr. nakon trčanja bih na donjem rublju zatekla "to" u količini manje čajne žličice a i pri spolnom odnosu ostaje na spolovilu partnera što na kraju balade mene zgadi :/ ). Kako saznati jel obična gljivična infekcija ili je posljedica Ureaplasme?
Plymicol nije dao nikakve rezultate, danas počinjem s Rojazolom.
Ostaje mi i Doksiciklin kojeg namjeravam popiti, iako znam da će mi se sve vratiti jer mi je imunitet jako loš i sklona sam kožnim bolestima općenito ali dotični iscjedak me užasava i želim ga eliminirati iz svog seksualnog života.

Veliki pozdrav i unaprijed hvala na odgovorima! happy

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.01.2012. 21:10

Poštovana, mislim da bi trebali imati odnos samo uz zaštitu.
Zatim kao što sam i u prijašnjim postovima naveo, navedena bakterija se teško liječi, zatim reagira na vrlo malo antibiotika,te nerijetko u kliničkoj praksi viđamo da unatoč dužoj antibiotskoj terapiji poraste broj istih. 10 na 3 ne bih liječio antibiotikom.
Ako poraste broj kroz izvjesno vrijeme, krenuo bih sa drugim antibiotikom (ofloksacilinom, eritromicinom, azitromicinom) uz lokalnu vaginalnu terapiju.
Iscjedak koji spominjete je gljivične prirode, terapija mi se čini dobrom.

stefica90

30.01.2012. 15:05

poštovani,
trudna sam 28 tjedana.
u 10-tj sam radila briseve i ureoplasma je bila veca od 10 na 5,
popila sam sumamed (6 tableta), i dalacin v creme korisila.
nakon toga u 21. tj mi je nalaz bio uredan.(sterilan)
i u 27. tj vadila sam krv, S-CRP koji mi je 10.08, moja ginekologica tvrdi da je to ureaplasma, a kada sam zvala za drugo misljenje (sestremilosrdnice) tamo mi je receno da S-CRP nema veze sa ureaplasmom.
da napomenem, pitam iz razloga sto me gin. zeli uzet briseve te da ih ja nosim u mirgojsku. zivim u ssamoboru i treba mi budom travajem oko sat i pol do tamo, pa me zanima da li ce uopce biti ti brisevi valjani nakon tolkog puta, i naravno vase misljenje o gore navedenim nalazim.
unaprijed zahvaljujem.

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.01.2012. 22:55

Poštovana, vrijednost CRP-a 10 je urednih vrijednosti. Važno je vidjeti krvnu sliku i DKS te opstetrički nalaz.
Ne razumijem zašto morate briseve sami nositi u Mirogojsku cestu, kad postoji u vašem domu zdravlja higijensko epidemiološka služba koja određenim danima zaprima cervikalne briseve i iste dostavlja u mikrobiološki laboratorij.