Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureaplasma


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

05.03.2017. 16:35

Poštovana,
nakon propisane terapije (na koju su mikoplazma i ureaplazma osjetljive) treba ponoviti briseve. Nema razloga da ne budu sterilni. Nakon toga učinite HSG iz čega će se točno vidjeti anatomija i morfologija maternice i jajovoda. Mislim da kod Vas neće biti velikih problema kod začeća. Ukoliko Vam je samo jajovod proširen on se može laparoskopski odstraniti. Trudnoća se može ostvariti u drugom, zdravom jajovodu ili nekom od metoda potpomognute reprodukcije oploditi jajnu stanicu i vratiti je u Vašu maternicu

blondie1605

07.03.2017. 23:45

Poštovani,
dana 21.02.2017.god. u 27 +6 tjednu trudnoće, prilikom redovne kontrole, uzet je cervikalni bris te kontrolni Papa test ( prvi nalaz rađen dana 10.08.2016.god. uredan). Napominjem da mi ginekolog do ovog tjedna nije uzimao briseve, ovo je prvi puta, urinokultura rađena 04.10.2016. sterilno)
Iz nalaza kojeg sam danas preuzela stoji: U obrisku cerviksa klasičnim uzgojem (AE; AN) patogene bakterije NISU nađene. U mikroskopskom preparatu nisu prisutni segmentirani leukociti. Chlamydia trachom. NEGATIVNO. U uzgoju cerviksa: PORASLA JE UREAPLASMA UREALYTICUM 10**3
Th: Makrolidi
Tetraciklini

Slijedeći redovan pregled zakazan mi je za 15.03.2017.god., javila bih se već danas svom ginekologu ali je na godišnjem do 10.03. Zabrinuta sam za dijete, posebice jer ne znam da li već duže vrijeme imam ovakav nalaz pošto brisevi nisu uzeti na početku trudnoće? Koliko posrast ureaplasme može naštetiti djetetu u ovom stupnju trudnoće?
Zanima me Vaše mišljenje o ovakvom nalazu, trebam li poduzeti nešto do dolaska ginekologa s godišnjeg, odnosno do zakazanog pregleda?
Inače imam jako urednu trudnoću, nisam imala apsolutno nikakvih poteškoća, osjećam se odlično, još uvijek radim i planiram do samog kraja raditi ako se sve nastavi uredno. Od 11.01.2017.god. cerviks mi je 3/4 čl., zatvoren, do tada cijeli članak, ali ginekolog zbog istog nije zabrinut, navodi da je sve uredno. Da li je ureaplasma mogla utjecati na skraćivanje cerviksa?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

08.03.2017. 11:10

Poštovana,
ureaplasma je parazitska bakterija najčešće asimptomatska. Nalazi se kod 75% spolno aktivnih osoba. U trudnoći ona može uzrokovati upalu plodovih ovoja, te prijevremeni porod kao i infekciju novorođenčeta i stoga je treba liječiti. (Azitromicin). Nakon provedene terapije potrebno je ponoviti cervikalne briseve. Ona nije uzrokovala skraćivanje cerviksa.

MaRa94

14.03.2017. 00:35

Postovni, januara sam radile testove na Chlamydiu, Ureaplasmu i Micoplasmu jer moj buduci i ja planiramo da imamo bebu . Nalaz na Ureaplazsmu mi je bio veci od 10 000. Te analize sam radila u Srbii. Kada sam dobila rezultate bila sam u Danskoj i otisla sam ovde kod lekara. On mi je rekoa da nemam potrebe da mi prepisuje terapiu, da tu bakteriju imaju sve zene u organizmu i da se ona ovde ne leci preko 10ak godina. Medjutim, pre dolaska kod doktora iscitala sam dosta toga o ovoj bakteriji na netu i rekla mu o tome. On tvdi da nema sanse da Ureaplazma izaziva pobacaje i sterilitet.
ALi nisam mogla da zaboravim sve one teskstove koje sam procitala o tome, nazvala sam mamu i rekla da ode kod ginekologa po terapiju i da mi posalje lekove. Doktorica je prepisala Dovicin 7 dana po dve tablete dnevno. Decko i ja smo zavrsili terapiju pre skoro mesec dana. Sada sam htela ovde da odradim testove da vidim da li i dalje imam ureaplazmu, medjutim ovde to nece da mi odrade jer smatraju da je bezopasna. Da li da odem u Srbju da dam bris ili mogu da krenem da radim na bebi? Stvarno sam zbunjena i ne znam sta da radim.
Unpred zahvalna na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

14.03.2017. 17:05

Poštovana,
ureaplasma je najčešće asimptomatska i bezopasna, ali ponekad može dovesti do komplikacija kao što su neplodnost, spontani pobačaj, prijevremeni porod. Postoji povezanost ove bakterije i sa nekim sistemskim autoimunim bolestima, upalama zglobova, hemolitičkom anemijom, posebno kod imunološki oslabljenih bolesnika. Obzirom da planirate trudnoću preporučio bi da ponovite briseve.

Lota19

15.03.2017. 11:25

Poštovani,

Nakon što mi je u brisu cerviksa 2013. god. izolirana ureaplasma, nakon terapije sumamedom i azitromicinom brisevi su bili sterilni.
Nakon toga, zbog simptoma peckanja, crvenila i povremenog svrbeža, briseve sam ponavljala višekratno i uvijek su bili sterilni.
S obzirom da mi smetnje uz povremene terapije nisu prestale ( macmiror, arilin, lactogin - terapiju sam dobivala unatoč sterilnim brisevima, urinokulturama, urednim Papa nalazima i svim ostalim pretragama - hormoni, krvna slika ), nego su se pojačavale, na vlastito inzistiranje ginekologu napravljena je pretraga urina na ureaplasmu i ureaplasma je izolirana iz urina, u koncentraciji >10na4.
Dobila sam terapiju Azitromicin 500 mg, 3x1 svakih 24 sata ( i za partnera ), uz napomenu da napravim kontrolni nalaz 3-4 tjedna nakon terapije.

Moje je pitanje slijedeće:
Zašto se ureaplasma vraća?
Da li će terapija biti dovoljna s obzirom da su mi smetnje trajale dugo prije nego je otkriven uzrok?

Ivo Balenović, dr. med.

15.03.2017. 19:45

Poštovana,
ureaplazma često recidivira i potrebno ju je opetovano liječiti. Važno je da se liječe oba partnera, a terapija koju ste dobili djeluje na ureaplazmu.

Lota19

17.03.2017. 10:45

Hvala.
Koliko vremena nakon uzimanja Azitromicina bi trebale prestati tegobe peckanja prilikom mokrenja?
Naime, tjedan dana od završetka terapije još uvijek osjećam peckanje i prisutno je crvenilo.
S obzirom da je još rano da napravim kontrolne nalaze, zanima me da li je peckanje znak da terapija nije djelovala ili treba proći vrijeme dok se sluznica ne oporavi?

Ivo Balenović, dr. med.

19.03.2017. 19:55

Poštovana,
ukoliko su simptomi još prisutni moguće da terapija nije djelovala ili je razlog druge prirode (npr. gljivice koje često porastu nakon antibiotske terapije). Trebate ponoviti nalaze da bi se znalo koji je uzrok simptoma koje navodite.

Marija**

25.03.2017. 00:35

Poštovani,
prije 2,5 i 1,5 godinu sam radila cervikalne briseve i uvijek su bili negativni. Moj partner ih nije radio. Imala sam povremeno pojačan iscjedak, peckanje i bolne odnose koje sam liječila terapijom protiv gljivica i gynopro uljem. Imala sam i dva spontana pobačaja, ali oni se pripisuju hereditarnoj trombofiliji. Na trenutnom brisu mi je izolirana ureaplasma 10 na 4. Je li moguće da je partner bio inficiran, a ja sam se tek sada u trudnoći zarazila? Je li moguće da sam imala sve ove godine malu koncentraciju te bakterije koju ne bi detektirali cervikalni brisevi?

Ivo Balenović, dr. med.

25.03.2017. 21:40

Poštovana,
ureaplasma je spolno prenosiva parazitska bakterija. Osim spolnim bakterija se može prenijeti i kontaktnim putem: ručnicima, u bazenima, saunama, sanitarnim čvorovima itd...Kliconoštvo postoji kod 75% zdrave spolno aktivne populacije i najčešće se radi o asimptomatskoj infekciji. Infekcija u trudnoći može uzrokovati upalu plodovih ovoja te pobačaj ili prijevremeni porod stoga ju je potrebno liječiti.

Considerd

08.05.2017. 09:50

Poštovani. 5.5 ,smo ja i moj partner imali oralni sex. Naime ja sam se izlječila od uraplasme a moj partner nije nikada potražio medicinsku pomoć zbog te bakterije. Čula sam da se ureaplasma može prenositi i nečistim predmetima, pa stoga trebam li biti zabrinuta zbog toga što mi je partner ugurao prst u vaginu? Dan poslije odnosa sam osiječala nelagodu, a to može biti da mi je smetala slina partnera kojoj nije mjesto u doticaju sa vaginom i tako joj remeti floru. Imam li opasnot od razvitka gljivica ili uraplasme nakon takvog vrste odnosa? Ima li potrebe za testovima?

Ivo Balenović, dr. med.

08.05.2017. 18:00

Poštovana,
nakon ovakvog odnosa nema straha od infekcije, ali bi se partner svakako trebao testirati na ureaplazmu i ukoliko je potrebno provesti terapiju.

Makilica90

01.07.2017. 23:15

Poštovani,ustanovljena mi je ureoplazma i doktorka mi je dala da pijem dovicin 2x1 7 dana i dan nakon toga da odjednom popijem 4 kapsule hemomycina od 250 mg i uz to polyginax vaginalete 12 komada.Medjutim,javilo mi se slabo krvarenje i ostri kratki bolovi u donjem delu stomaka.Da li moze biti od polyginax-a? I da li da nastavljam da ih koristim do kraja?

Ivo Balenović, dr. med.

02.07.2017. 11:20

Poštovana, vaginalete nisu uzrokovale krvarenje. Prekinite s vaginaletama dok traje krvarenje. Kad krvarenje prestane nastavite ih uzimati.

Libertas2015

12.07.2017. 15:05

Poštovani jučer mi je dosao nalaz brisa uretre i pokazalo je ureaplasma 10^4. Radila sam taj bris zbog simptoma ucestalog mokrenja.Ginekologica mi je prepisala doksiciklin 10 dana 2 puta po 1 tabletu za mene i partnera da koristimo terapiju jer postoji mogucnost da se ona spustila u cerviks, a i nemora biti pa da pijemo terapiju da sad neradimo bris cerviksa posto cemo na kontroli to sve napraviti.I objasnila mi je da osim spolnim putem postoji mogucnost da sam je dobila mozda preko bazena..saune ..wc..vlazni rucnici a isto tako pitala sam ju da li je moguce da sam ju dobila tako sto ja zbog posla-konobar sam a i moja lijenost nejdem odmah mokrit i zadrzavam do zadnjeg momenta..na sto je ona rekla da je i to moguce..
Naravno to kad sam rekla partneru njemu je u glavi samo to da sam dobila spolnim putem
Zanima me da li postoji mogucnost da bakterija bude samo u uretri da se u cerviksu nepojavi.? I da li postoji mogucnost da ju on uopce nema,da nije prosla na njega. Ici ce on kod urologa na briseve pa cemo vidjeti .Da napomenem da sam prije 2 godine radila te briseve i nije je bilo.

Ivo Balenović, dr. med.

14.07.2017. 13:55

Poštovana, ureaplazma se prenosi na sve načine koje ste naveli. Ne mora značiti da će se pojaviti i u cerviksu. Kliconoštvo se nalazi kod 75% spolno aktivnih osoba bez ikakvih simptoma. Ne znači da će se i partner zaraziti. Nakon terapija ponovite briseve.

sonjica123

04.09.2017. 20:55

Poštovani, prije 5 dana mi je ustanovljeno da imam kondilom tj. HPV virus, danas sam dobila nalaze briseva i receno mi je da imam izolovanu ureaplasma urealyticum 10 na 4 i takodje imam izolovanu Candida sp., moja doktorica mi je dala da pijem narednih 7 dana Doxycycline, a osmi dan da pocnem sa Hemomycin-om, a za Candidu mi je dala da koristim vaginalete Nystatin, a sto se tice kondiloma imam uputu kod dermatovenerologa za uklanjanje pomocu tecnog azota. Mene zanima, koliko je ucinkovito lijecenje ove dvije bakterije, da li je moguce da ostave kakve posljedice i da li mogu izlijeciti taj HPV virus? Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

05.09.2017. 16:15

Poštovana, ureaplazma i candida se uspješno liječe terapijom koju ste dobili. Što se infekcije HPV-om tiče liječe se promjene koje je on izazvao dok se sam virus ne može izliječiti, već ga organizam spontano odbaci. Genitalne bradavice izazivaju virusi niskog rizika i one su bezopasne ali ih je bolje ukloniti.

tinna_25

09.09.2017. 18:20

Poštovani!

prije nekoliko mjeseci dijagnosticirana mi je ureaplazma i foktor mi je prepisao dioksiciklin nakon cega se povukla, medutim ona se opet pojavila o dobila sam nove antibiotike. zanima me da li postoji neko liječenje prirodnim putem npr. neki cajevi ili vitamini s obzirom da stalno uzimanje antibiotika nije preporuceno.

Unaprijed hvala!

Nazad
1 ... 19 20 21 22 23 24 ... 35
Naprijed