Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureaplasma


Autor Poruka

Deja1988

18.10.2017. 08:18

Poštovani!
Imam 29 godina. Trenutno sam u obradi steriliteta. Nalaz brisa je pokazao Ureaplasmu urealiticum 10 na 3. Zanima me da li ona onemogucuje zacece? Partnerov spermiogram je uredan.

Ivo Balenović, dr. med.

19.10.2017. 11:06

Poštovana, ureaplasma najčešće prolazi kao asimptomatska upala. Komplikacije koje može uzrokovati ukoliko se ne liječi jesu neplodnost, uretritis, korioamnionitis u trudnoći, svrbež, peckanje... Liječenjem treba obuhvatiti oba partnera u cilju sprječavanja komplikacija.

Wildy572

20.10.2017. 11:10

Poštovani,
Nalaz brisa je pokazao Ureaplasmu urealiticum >10 na 4 i mycoplasma hominis isto >10 na 4.
Sve ostalo ok, chlamydia trichomatis negativno, aerobi: fiziološka flora rodnice.
Dobila terapiju Doksivibra 100 mg, 12sati/1 tbl, 7 dana, isto tako partner.
Briseve uradila zbog OBMP postupka, koji će bit u 12/2017, naravno, ako brisevi bude OK.
E i sada imam mali problemčič kod partnera. Sama pijem ljekove 2 dana, a on nekako da ne vjeruje doktoru i neće piti ljekove dok i se on se ne testira. On nema nikakvih simptoma niti problema. Za par dana ima urologa. Sada mene zanima, ako mu test bude negativen, mora on u svakom slučaju i isto tako imati terapiju ili ne ? Može biti kod njega test negativen a ipak može biti transporter ? Malo »ljuta« na partnera, a zabrinuta jer imamo planiran OBMP…
Odnose nismo imali za više od 14 dana, a meni je bilo otkriveno 16.10. , sama imala svake tolike bolove u ženskim predelima, u jajnicima i malo povećano žuti iscjedak također smrdljiv, sve znakove imala od sredine osmog, pa so bili, pa opet ne i tako dalje...
Hvala na odgovoru.
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

21.10.2017. 18:10

Poštovana, ukoliko će partnerovi brisevi biti negativni on ne mora uzimati terapiju. Ne mora nužno značiti da je i on pozitivan na ureaplazmu i mikoplazmu. Savjetujem apstinenciju od odnosa dok se brisevi objema ne negativiziraju.

luda13mala

09.11.2017. 22:45

Postovani.Prije dva mjeseca sam radila briseve i pokazalo je ureaplazmu.Pila sam antibiotik koji je ginekologica preporucila i sad sam ponovila briseve.Opet ureaplazma i na drugom nalazu pise dosta bakterija rijetki leukociti.Bris na Kandidu je negativan.Sta to znaci dosta bakterija rijetki leukociti?

Ivo Balenović, dr. med.

10.11.2017. 14:10

Poštovana, znači da infekcija nije izliječena i da su bakterije i dalje prisutne u velikom broju. Leukociti su bijele krvne stanice čija je osnovna uloga zaštititi organizam od bakterija i ostalih mikroorganizama.

Panika223

11.11.2017. 21:05

Poštovani, nalazima briseva otkrivena mi je ureaplazma 10/4 te smo i partner i ja dobili doksiciklin prvo popiti pa medazol. a ja sam još dobila i betadine vaginalete. Dan nakon što sam dobila terapiju trebala sam dobiti menstruaciju pa mi je dr rekla da sa vaginaletama pričekam, a da doksiciklin počnem piti. Međutim, menstruacija nije došla. Sada već 4 dana kasni (zadnja 2,3 dana me lagano donji dio trbuha boli). Spolne odnose nisam imala još od prije zadnje menstruacije, a tada su bili sa kondomom.Da li je moguće da tablete utječu na dolazak menstruacije?Što mi preporučate da napravim? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

13.11.2017. 21:30

Poštovana, ako niste imali odnose nakon zadnje menstruacije ne radi se o trudnoći. Savjetujem pregled jer se jedino tako može ustanoviti razlog kašnjenja menstruacije i propisati terapija.

MGoran

21.11.2017. 15:05

Poštovani,
imam 29 godina. Prvu menstruaciju sam dobila sa 11 g. Od prvog dana imam jako bolne menstruacije. U životu sam imala 2 partnera. Imala sam jednog partnera 7 godina te sam 7 g pila Triquilar tablete. Sada sam udana ( za drugog partnera) i od 3 mj pokušavam zatrudniti, ali ništa.
U 3. mj sam završila u bolnici pod dijagnozom endometrioze i teške upalne jajnika i jajovoda i cijele male zdjelice. Ustanovljeno mi je i prije toga da mi je lijevi jajnik srašten uz maternicu i oduvijek imam bolove u lijevoj strani trbuha i nozi. Operirana u 8.mj ove godine zbog 2 endometriotične ciste i uklanjanja jajovoda, naime isti nije otklonjen, napravljeno je odstranjivanje priraslica velikih opsežnih sa deb.crijeva jajnika i maternice, ali ciste nitko nije naša. DR.koji me operirao nije siguran u endometriozu ali moj ginekolog je. Od 8 mj imam temperaturu 37,2 i umor, slabost i bolove u lijevoj strani tj u čitavom donjem dijelu trbuha. Stalno sam pod antibioticima, i trenutno pijem doksiciklin 6.dan i imam 37,1 temp.(ureaplasma), ali je nisam imala kad sam išla na operaciju, ima je sada i partner i pije također antibiotik.
Jučer mi je završila menstruacija i počela temperatura,. Na prvom kontrolnom pregledu je dr. koji me operirao ustanovio da je" operacija bila bezuspješna" te da se lijevi jajnik opet zalijepio za maternicu i da su jajnici jedan do drugog?!
Zanima me da li je to normalno i kako se od operacije mogu stalno ovako sve lošije osjećati? Brine me temperatura i bolovi ali i moguća neplodnost.

Hvala unaprijed na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

21.11.2017. 16:20

Poštovana, odgovorio sam pod rubrikom: upala.

Venea

11.12.2017. 19:10

Poštovani,

nakon mojeg lošeg općeg stanja (povišena temperatura, jaki bolovi u predjelu zdjelice, obilno krvarenje), uradila sam sve potrebne pretrage. Crp mi je iznosio 120, leukociti povišeni, željezo loše. Na temelju toga, liječio me infektolog s medazolom i urifosom. Situacija se smirila (to se događalo protekli mjesec).
S ginekološke strane, Papa test je uredan. Na ultrazvuku je utvrđeno da je maternica u rvf, a desni jajnik pomaknut uz maternicu. Objašnjenje toga je da zbog upalnog stanja, odnosno priraslica je takva maternica i da to može značiti kao krajnji ishod neprohodnost jajnika.
Nakon toga, radila sam briseve cerviksa. Danas sam dobila nalaz, a prekosutra ga nosim svome ginekologu.
Nalaz glasi: Patogene bakterije nisu nađene. U Mikroskopskom preparatu su prisutni segmentirani leukociti u većem broju. Klamidije nema. I šećer na kraju: Ureaplasma Urealyticum > 10**5.

Jel postoji mogućnost da je upravo ona uzročnik moga stanja? I hoću li imati problema prilikom začeća?

Napominjem, pijem duphaston jer mi je ciklus nakon toga poremećen. Menstruaciju čekam već 40 dana, a danas sam popila zadnju tabletu (5 dana po 3 tablete dnevno). Prije dva mjeseca smo muž i ja započeli s pravljenjem bebe. Imam 24 godine i ovakvo stanje me i više nego brine. Ispričavam se na podužem postu.

Lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

12.12.2017. 17:35

Poštovana, infekcije ureaplasmom su u većini slučajeva asimptomatske, dok kod simptomatskih klinička slika varira: javlja se bol, svrbež, peckanje, a kao posljedica neliječene infekcije može nastati neplodnost. Izražena simptomatologija kakvu ste vi imali ne bi odgovarala tipičnoj kliničkoj slici infekcije ureaplasmom. Budući da je nalaz pozitivan, svakako je treba liječiti. Menstruacija će nastupiti nakon završene terapije duphastonom. Da li je upala ostavila posljedice na jajovodima (a time i nemogućnost oplodnje) može se vidjet histerosalpingografijom - pretragom kojom se dokazuje prohodnost jajovoda. Za sada ne morate o tome brinuti, nego radite na djetetu. Ukoliko ne bi došlo do začeća unutar godine dana, preporučujem detaljniju obradu.

Venea

13.12.2017. 17:40

Poštovani,

zahvaljujem na odgovoru. Moj ginekolog se po svemu rečenome složio s Vama.
Naime, imam još jedno pitanje. Prepisao mi je (na temelju brisa, odnosno ureaplasme 10^5):

- Azimed 500 mg (za muža također)
- Dalacin 20 mg/g (1x 7 dana)
- Duphaston (dakle, njega nastavljam još 2 mjeseca piti radi regulacije menstruacije i lakšega začeća, između 14 - 25 dana MC, 3x1 tableta).

Imam nedoumice kod Dalacin kreme. Rekao mi je da ju koristim ujutro i navečer, a u ljekarnoj su vidjeli da je napisao 1x te se i one slažu da je dovoljno jednom ju uzimati. Prepisao mi je dva paketa kreme.

Hoće li se ovakva terapija pokazati uspješnom kod suzbijanja ureaplasme?

Zahvaljujem na odgovoru!
Lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

13.12.2017. 22:50

Poštovana, terapija će biti uspješna. Dalacin je dovoljno uzimati jednom dnevno tijekom 7 dana.

Ines91

13.12.2017. 22:50

Poštovani, molim vas odgovor na moje pitanje.
Naime prije 3tj sam radila briseve na clamydiu, trichomonas, mycoplasmu i ureaplasma, svi su negativni osim ureaplasme.
Pise na nalazu da je izolirana, i ispod toga pise na navedene antibiotike azitromicin i doksiciklin slovo S (senzitivno).
S obzirom da sam ja nalaze dobila danas, a prošli tjedan (4,5 i 6.12.) pon, uto i sri popila Azimed od 500 zbog kaslja, u meduvremenu nakon popijene terapije sam imala sa dugogodisnjim partnerom nezasticeni odnos, te sam danas saznala za ureoplazmu, danas mi je ginekolog rekao da netreba vise terapija bez obzira na odnos,te da dečko ide svojoj doktorici i da popije on antibiotik i da ja za 3tj dodem ponovno na bris.
Molim vas sto mislite o tome, dali mi treba s obzirom na nezasićeni odnos mozda jos jedna kura antibiotika ili ipak ne???
Unaprijed hvala na odgovoru
Lp
Ines

Ivo Balenović, dr. med.

14.12.2017. 16:20

Poštovana, nema potrebe za dodatnim uzimanjem antibiotika. Terapija koju ste uzeli djeluje na ureaplazmu. Neka i Vaš dečko popije terapiju. Učinite kontrolne briseve.

Ines91

15.12.2017. 09:05

Poštovani,
Hvala na brzom odgovoru.
Molim vas jos jedan.
Danas sam isla na kontrolu kod dermatologice s nalazima od ginekologa jer me i ona prva poslala na briseve,jer moj ginekolog nije smatrao da su brisevi potrebni.Malo mi je to iskreno cudno.
Uglavnom dermatologica mi je ipak mi je prepisala Doksiciklin 2x1 kroz 14 dana za mene i partnera bez obzira na to sto je ginekolog napisao,predpostavljam jer sam imala nezasticeni odnos u meduvrememu,rekla je da azimed koji sam popila ok ali da nisam popila kako treba jer sam pila svakih 24h po jednu (njega sam dobila za respiratorni infekt zbog kaslja od doktorice opce prakse,neznajuci za ureaplazmu).,a da se za ureaplazmu pije ako ide azimed prvi dan 2 tbl i drugi dan 1 tbl.
Sad meni nista vise nije jasno jer sam nakon nje isla ponovno svom ginekologu da vidi sto je napisala i da mi da recept i on je bez pogovora to prepisao.
Citala sam po forumu da se ponekad daje Azimed i nakon njega i Doksiciklin ,ponekad samo jedan od ta dva..
Totalno sam zbunjena,prvi put mi se desava takva situacija i vise neznam koga poslušati ...
Dali moze biti previše ukoliko i taj antibiotik popijem??
Sada vise niti sama neznam sto napraviti
Sutra bi trebala krenuti s antibiotikom i ja i partner.
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

15.12.2017. 10:20

Uzmite i doksiciklin kako su vam propisali.

Ines91

15.12.2017. 18:10

Hvala puno na odgovoru i molim vas samo jos jedno pitanje.

Ja imam gastritis i ujutro na taste pijem Acipan 20mg po potrebi,s obzirom na antibiotik piti cu ga svaki dan do kraja terapije.
Zanima me sljedeće:
Dermatologica je rekla da se prije uzimanja tablete najedem,no medutim kad sam dosla u ljekarnu magistra mi je rekla da neka popijem naraste pa se onda najesti nakon 15-20min do pola h.
Rekla sam joj za gastritis no medutim rekla je da bi lijek trebao Ici na prazan želudac jer kada se pije na pun da nema potpuno djelovanje ,te da eventualno ako mi bude mucno da mogu pojesti komadić vocke ili kruha i onda ga popiti i te opet nakon pola h se najesti,i nikako ga ne piti sa mlijekom...
Molim vas preporuku?
Kako ga je najbolje piti??
Hvala na odgovoru.

Ines91

15.12.2017. 20:20

I dali se smije Acipan piti tri sata prije Doksiciklina?
Nisi mi rekli nista vezano za to
Lp

Nazad
1 ... 20 21 22 23 24 25 ... 35
Naprijed