Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureaplasma


Autor Poruka

stefica90

02.02.2012. 12:20

evo nalaza,
eritrociti 4.29
hemoglobin 124
hematokrit 0.369
MCV 86.00
MCH 28.8
mchc 335
rdw348
mpv 8.6
leukociti 10.08


eozinofilni granulociti 0.13
eozinofilni granulociti (rel) 1.2
bazoflini granulociti 0.03
bazofilni granulociti rel. 0.02
neutrofilni granulociti 7.52
neutrofilni granulociti rel. 69.7
limfociti 2.54
limfociti rel. 23.7
monociti 0.57
monociti rel. 5.3

S-CRP 10.08

vP- Glukoza 0h 4.9
vP- Glukoza 2h 7.1

a briseve sam nosila u drugi lab. zato sto gin misli da tamo bolje obraduju uzorke (briseve)

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.02.2012. 22:20

Poštovana, vaši laboratorijski nalazi i CRP ne ukazuju na infekciju. Ako je opstetrički nalaz uredan mislim da se ne trebate brinuti.
Napravite kontrolne cervikalne briseve, jer se ureaplasma zna vratiti.

mojsije

15.02.2012. 23:15

Poštovani,

trudna sam 22 tjedna. Prije dva mjeseca na brisu grlića izolirana je ureplasma >10 na 4, dobila sam terapiju Sumamed 3x2 tbl dnevno (dvije kutije). Nakon tri-četiri tjedna bris je ponovljen, bakterija je opet izolirana u nepromijenjenoj koncentraciji. Prema nalazima antibiograma moj ginekolog odlučio se za terapiju Doksiciklinom (2x1 tbl dnevno, 25 tableta) uz zaključak da sad više nema straha jer sam u drugoj polovici trudnoće. Kad sam se malo informirala o Doksiciklinu, tek sad sam uznemirena jer nigdje nisam srela slučaj da se daje u trudnoći, zbog posljedica po kosti i zube bebe koje može izazvati......trebam li prekinuti sa terapijom i pokušati sa nekim alternativnim metodama? Postoji li neki vaginalni oblik antibiotika za ovu bakteriju da pokušam djelovati lokalno a ne putem čitavog organizma?

Lijep pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.02.2012. 00:40

Poštovana, ja osobno ne dajem tetraciklinske preparate u trudnoći upravo zbog onog što ste naveli. Nažalost nemam antibiogram pred sobom.
Može se probati uz eritromicinske preparate, ofloksacilin, lokalno uz klindamicinske preparate. Savjetujem također vaginalno i preparate za normalizaciju flore i porast laktobacila.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.02.2012. 00:40

Poštovana, svakako ne bih primjenjivao tetraciklinske preparate u trudnoći zbog svega navedenog što ste i sami rekli.
Može se pokušati sa eritromicinom i ofloksacilinom, što je dopustivo u trudnoći.
Lokalno savjetujem preparate koji obnavljaju floru rodnice i naseljavaju laktobacile i preveniraju razvoj i propagaciju patogenih bakterija ( Multigyn actigel, Vivag, Linex forte..itd)

bolebosko

27.02.2012. 10:15

Postovani,
imam posto partner i ja vec duze vreme ( oko god i po dana ) bezuspesno pokusavamo napraviti bebu, resili smo da uradimo neke makar osnovne pretrage. U pocetku nismo previse brinuli, jer mi se non stop selimo,on je profesionalni sportista, pa nekako ne znamo ni sami koliko smo se tacno uklapali u moje plodne dane, mada mislim da svakako jesmo dosta.
krenuli smo na pretrage i meni je pronadjena ureaplazma u koncentraciji 10 000-100 000 . Lekar mi je prepisao Doxicilin 7 dana 2 puta po 1 i cantesten vaginalete. Na ultrazvuku sve pretrage su bile dobre, cak sam bas bila u vreme ovulacije tako da jajnici mi dobro rade, po njegovom misljenju bila je to dobra i kvalitetna ovulacija ( jer mene je plasio tih dana i bol u desnom jajniku) materica je redu, levi jajnik takodje u savrsenom redu.Napomenuo mi je da moze da se desi zacepljenje jajovoda kod tih infekcija ueaplazmom, i da se one cesto ne vide na ultrazvuku , ali navodno po njegovom misljenju rekao bi da je sve dobro i da misli da treba nakon sto izlecim ureaplazmu ( koju je rekao da mora da leci i moj partner iako je negativan ) 2,3 meseca i dalje radimo na bebi , a nakon toga da dolazim na folikulometriju pa da probamo sa ciljanim odnosima. i tek ako i to ne bude ok da se radi test na prohodnost jajovoda.Pri tome da spermogram obavezno moramo da uradimo, jer kaze cesto se kod profesionalnih sportasa dogadja usled napornih treninga da tu bude nekih promena. Mene zanima posle koliko vremena od terapije smem da pravim bebu ? I kakvo je vase misnjenje ...da napomenem - nikada nikakvih problema nisam imala, ovi osnovni nalazi ( naravno izuzev ureaplazme) su svi dobri. unapred hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.02.2012. 15:45

Poštovana, složio bih se sa mišljenjem vašeg liječnika. Svakako je važno imati tempirane odnose. Svakako treba napraviti spermiogram, te kontrolni cervikalni bris.
S obzirom na terapiju doksiciklinom, taj mjesec nemojte raditi na trudnoći, jer se doksiciklin ne preporuča u ranoj trudnoći.
Nakon kontrolnog brisa preporučam prohodnost jajovoda /HSG/, jer se i nakon te metode,ako su jajovodi prohodni povećava mogućnost trudnoće.

Dakota2cro

02.03.2012. 21:00

Poštovani,

partner je otkrio da ima ureaplasmu, no ja sam ginekološki u redu. Ono što me brine jest jesam li se mogla zaraziti oralnim sexom, može li ureaplasma sad živjeti u ustima ili grlu, i kako ustanoviti je li tamo ili nije. Isto tako, s obzirom da već duže imam osjećaj nekakve nakupone, kao da mi se nešto nakupilo u grlu - je li moguće da ureaplasma stvara te probleme? Imam povremeno teškoće s gutanjem i težinu u grlu. I može li ona stvoriti tamo kakve probleme, te može li se netko drugi zaraziti ako ona stvarno postoji u mojoj usnoj šupljini.


Unaprijed hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.03.2012. 23:05

Poštovana, ništa od tog ne može, glede ureaplasme.

tea4

13.03.2012. 16:40

Poštovani,

trudna sam 25 tj.,prije mjesec dana mi je izolirana ureaplasma 10 na 5,pila sam eritromicin,nakon čega je ponovoljen bris i bila je 10 na 4,te mi nije data terapija već će na kontroli ponoviti bris,pošto je ginekolog rekao da nije opasna u toj koncentraciji toliko i pošto nemam nikakvih ostalih tegoba.Nemam nikakvih simptoma,niti problema u trudnoći.Koristim Acidosalus probiotik(vaginalno),te me zanima jel taj probiotik može ikako pomoći u ureaplasmi,te ako mi neće davati terapiju antibioticima da izdržim cijelu trudnoću bez problema kao i do sada.Te me zanima da li se dijete prilikom poroda može zaraziti kroz porođajni kanal,ako se ne izliječi bakterija?

Unaprijed hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.03.2012. 16:55

Poštovana, moj stav je liječiti svaku bakteriju iznad 10 na 4. U vašem slučaju svakako bih ponovio cervikalni bris na ureaplasmu te nastavio sa liječenjem ako je potrebno prema antibiogramu a imajući u vidu da ste trudna i da ne možete istu bakteriju tretirati svim antibiticima. Svakako bih vam i lokalno dao određenu terapiju.
Dobro je da uzimate preparate sa laktobacilom, jerm pomažu normalizaciji flore rodnice, te dobrže u rodnici adekvatan PH te se prevenira kolonizacija rodnice sa bakterijama i gljivicama.
Svakako što je puno važnije da napravite bris rodnice sa 34 .tjedna na beta hemolitički streptokok, radi se o puno opasnijoj bakteriji koja zatijeva liječenje i prije i tijekom poroda.
Dijete se svakako može u porodu zaraziti ureaplasmom, premda te infekcije nisu klinički nikad tako ozbiljne kao infekcije beta hemolitičkim streptokokom.
Zaključak je da svakako ponovite cervikalni bris u skorije vrijeme i sa 34.tjedna da vam doktro napravi bris rodnice na beta hemolitički streptokok.

eridanis

03.05.2012. 14:30

Poštovani, jučer sam prvi put radila ureaplazmu i mikoplazmu zbog vrlo učestalih cistitisa. Obzirom da je vađenje ureaplazme izuzetno bolilo, i još uvijek neizmjerno boli toliko da mi svaki odlazak na wc završi skoro pa plakanjem. Stavljam fiziološku otopinu i polijevam se s kamilicom dolje, pijem puno vode, ali bol skoro pa da uopće ne posustaje. Imate li molim Vas kakav savjet kako da to što prije zacijeli, jer stvarno ne znam je li me išta ovako bolilo u životu. Ozbiljno, ne pretjerujem. :/
Unaprijed se zahvaljujem.

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.05.2012. 16:35

Poštovana, pretpostavljam da ste radili briseve mokraćne cijevi (uretre), jer je kod njih bolnost jako izražena.
Savjetujem da koristite urološki čaj, a izvana možete staviti obloge od borne vode.(kupite u apoteci)

mmax

08.05.2012. 18:35

poštovani

u 18 tjednu trudnoće sam uzimala Azitromicin u dozi prvi dan 2 tablete naredna 4 dana po jedna, dok je suprug popio samo jednu kutiju u dozi prvi dan dvije, drugi dan jednu tabletu.
Bris mi je bio 10 na 5. Sada sam u 22 tjednu trudnoće i bris mi je ponovo 10 na 5, molila bi Vaš savjet čisto da imam drugo mišljenje, ako doktor prepiše je li pametno za plod ponovo uzimati antibiotik?
Također bi molila samo info na koji način se uzima bris na tu bakteriju kod muških?

hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.05.2012. 23:35

Poštovana, svakako savjetujem terapiju ureaplasme u tom broju. Može se pokušati sa drugim antibiotikom, koji svakako nije štetan za plod.
Kod muškaraca se radi bris uretre(mokraćne cijevi) sa štapićem koji se poslije unosi na podlogu za ureaplasmu.

eridanis

12.05.2012. 04:05

Poštovani, ispričavam se što Vas ponovo gnjavim, ali zanima me utječe li test mikoplazme i ureplazme na zaštitu od trudnoće?
Pijem Yaz pilule, ali par dana nakon testa (u sredini ciklusa) sam primjetila iscjedak kakav obično imam dan prije mjesečnice, koja se nije pojavila.
Ima li to kakve veze s time da sam zaboravila popiti pilulu prije nekih 14 dana (2. po redu). Zahvaljujem unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.05.2012. 21:50

Poštovana, mikoplazme te ureaplasme nemaju nikakvog utjecaja sa uzimanjem pilula. Dakle učinkovitost kontraceptiva nije smanjena.
Iscjedak koji ste imali je zbog pilule koje niste popili. Savjetujem dodatnu zaštitu do kraja ovog blistera.

marina76

11.06.2012. 18:30

Poštovani,
u 1 mj.ove godine imala sam vanmaternićnu trudnoću(7 tjedana),odstranili su mi lijevi jajovod,ista stvar je bila i prije 8 godina sa desnim jajovodom.Sada mi jedino preostaje umjetna oplodnja.Napravila sam sve potrebne nalaze.Jedino mi nije bris uredu.Ureaplazma mi je stalno (već 3-ći mjesec) 10 na 4 do 10 na 5.Prva terapija mi je bila 5 dana dva puta dnevno sumamed...morali smo odmah na to jer sam alergična na penicilin,druga tura je bila medazol tablete i partner i medazol vaginalete...i treća tura je bila za partnera doksiciklin a za mene novacef i betadinex vaginalete...sve to u zadnja tri mjeseca...i sad nakon svega bris mi je isti 10 na 4-10 na 5.Neznam više šta mi je činiti.Dali da idem na neko testiranje dali sam još uvijek alergična na penicilin(dali je moguće da prestanem biti alergična),čula sam da se doksicikinom jako brzo sve riješi.Dali vi imate kakav savjet.

Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.06.2012. 23:40

Poštovana, treba vidjeti antibiogram. Obično se uspjeh postiže opetovanom terapijom. Savjetujem terapiju eritromicinom il tarividom, te lokalno dalacin vaginalete.

Ajnat

16.06.2012. 04:10

Poštovani,
u proteklih mjesec i pol dana imala sam dvije upale mjehura, čudno u svemu tome je to da je nalaz urinokulture sterilan, pa mi je doktor opće prakse napomenuo da postoji
mogućnost da je riječ o mikoplazmi ili nekoj drugoj baketriji tog tipa... Budući da uopće nisam uopućena u sve to i nikad do sad nisam bila kod ginekologa, zanima me je li test na sve te bakterije bolan, može li se to otkriiti papa-testom, utječe li uzimanje antibiotika na vjerodostojnost nalaza?
Hvala