Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Uvecani jajnici


Autor Poruka

ciki11

27.10.2014. 09:35

Postovani,
Pisala sam vec o tome da sam imala upalu jajnika i uvevane jajnike, a narocito lijevi. I da su jajnici cisticni. Prije nekoliko dana sam opet odradila ultrazvuk, jer imam bolove i pri najmanjem naporu, kao da se grce jajnici. Upale nema, nema vise ni jedna cista, ali lijevi je i dalje uvecan i to dosta. Kako bih mogla rijesiti taj problem? Da li uopste moze da se smanji? Ne zelim vise piti antibiotike. Pocela sam piti Yaz pilule, nakon sto je ginekolog pogledao rezultat hormona u krvi.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.10.2014. 16:20

Potrebno je napraviti cervikalne briseve. Bez toga ako se radi o upali neče se ni smanjiti.

ciki11

28.10.2014. 00:25

Postovani,
Cervikalni pokazali streptokoke, senzitivne na antibiotik ampicilin. U apoteci su mi dali zamjenu, Pentrexyl, ginekolog mi je rekao da pijem 5 dana, na svakih 6 casova po jednu. Moze li ta bakterija biti uzrok upale i uvecanog jajnika? Kazu da se jako tesko lijeci jer se vraca cim se prestanu piti antibiotici. Imam 20 godina, nadam se da cu uspjeti rijesiti te probleme, zbog radjanja jednog dana.

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.10.2014. 10:45

Ne znam nalaz antibiograma, no ako vam je to preporučeno uzimajte dakako. Ali minimalno 10 dana. Nakon toga napravite kontrolne briseve.
Oni su uzrok upale jajnika.
Svakako i terapija partnera.

ciki11

29.10.2014. 23:35

Postovani, vi kazete minimalno 10 dana. A meni laborant rekao maksimum 5 dana, ali 4 tablete dnevno, na svakih 6 casova po jednu. Ja sam vec zavrsila sa antibioticima, pa je mozda bolje da ne nastavljam sada nego da odradim kontrolne briseve pa da vidim sto mi je ciniti ako se nisam izlijecila.
Sta podrazumijeva antibiogram? Nisam sigurna da mi je to odradjeno. Na mom nalazu pise da su na bakterioloskom testiranju porasle kolonije candide spp. I da su pronadjene spreptokoke koje su senzitivne na ampicilin i penicilin. Da li je to antibiogram? I da li candida spp znaci onu vrstu ''species'' ili je u pitanju albicans?
Hvala jos jednom.

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.10.2014. 20:20

To je antibiogram. Ne slušajte laborante već liječnike.