Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vanmatericna trudnoca


Autor Poruka

SanjaM

03.03.2011. 18:05

Postovani,
prije dva dana, laparoskopskom metodom, mi je odstranjena desna tuba (zbog vanmatericne trudnoce) i otklonjene posljedice prskanja perzistornog folikula u lijevom jajniku. PH nalaz je u radu. Dakle, ocuvana je, navodno, funkcionalnost lijeve strane, a na desnoj je sacuvan jajnik. Kontrola je predlozena za sledeci utorak. No, od jutros imam krvarenje, nalik menstrualnom, dakako dosta oskudnije. Nemam bolova (mimo ovih 'normalnih' postoperativnih) u stomaku, mek je, stolica uredna. Da li treba da se javljam ranije na kontrolu, tj da li je ovo 'normalna evolucija' bolesti? Da napomenem, eksplorativna kiretaza je radjena 5.02. zbog sumnje na pobacaj (produzeno krvarenje od 18.01)ph nalaz je pokazao 'decidualno izmijenjenu stromu, bez horionskih resica', a svo vrijeme je kontrolisan serumski beta hcg.(212,211,197,96,47,39) do same operacije.
Lijep pozdrav i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.03.2011. 00:25

Poštovana, lijepo ste razložili Vašu cjelokupnu situaciju od početka do kraja.
Mislim da se ne trebate nigdje javljati, krvarenje je posljedica hormonskih zbivanja nakon laparoskopskog zahvata.

SanjaM

04.03.2011. 20:15

Hvala Vam na brzom odgovoru.
Dozvolila bih sebi jos jedno pitanje. Kakvo je Vase misljenje o tome kada zena nakon ovakvog stanja moze ponovo pokusati zaceti?
Ovo je druga trudnoca (prva zavrsena sekcijom, usljed fetopelvicne disproporcije). Ginekolozi su nakon videolaparoskopije rekli da nisu uocene nikakve priraslice niti nekakve druge anomalije.

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.03.2011. 23:41

Poštovana, sa novom trudnoćom potrebno je pričekati pola godine.

SanjaM

14.05.2011. 23:59

Na mjesecnim redovnim kontrolama ginekolog je rekao 'da je nalaz u cjelini uredan', ali da u svoja dva prethodna ciklusa nisam imala ovulaciju. Moje pitanje Vama nije usmjereno ka zelji o ponovnom zacecu, vec o ozdravljenju. Naime, oba puta sam nagovijestila ljekaru da moja menstrualna krvarenja nisu obilna tj da nisu onakva kakva su bila proteklih 17 godina. Nemam pms, gotovo da i ne osjetim momenat dobijanja, a traje svega 3 dana, Do sada je bilo suprotno tome. (ginekolog kaze da to nema veze sa izostankom ovulacije, jer nemam valunge?). Obzirom da sam jako zadovoljna svojim gin. ne bih voljela da ga mijenjam, ali ovaj put neka Vase misljenje bude to 'drugo misljenje'. Pitala sam da li ja zahtijevam neko dodatno lijecenje sada (u smislu hormonalne ili th koja se ordinira u ovakvim situacijama), odgovor je bio-ne, ali uz dodatak da se to 'moze samo od sebe rijesiti'.
Sad, imala bih ja Vas svasta pitati, ali neka to bude pitanje iz kojeg proizlaze sva ostala: da li se slazete sa ovim?

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.05.2011. 17:30

Poštovana, slažem se sa njegovim mišljenjem, premda ne bi bilo loše ni napraviti spolne hormone.
Niste mi naveli koliko imate godina.

SanjaM

16.05.2011. 00:11

Imam 30 (prva menstruacija sa 13 punih godina).
Mozete li mi navesti koje hormone bih trebala uraditi i u kom dijelu ciklusa?

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.05.2011. 10:05

Poštovana, 3- do 5. dan ciklusa FSH. LH, E2, DHEAS, prolaktin, TSH, slobodni i ukupni testosteron.
progestereon P4 21. dan ciklusa.

Miracle

01.07.2016. 02:00

Pisem iz Makedonije. 39 godina oplodena sa invitro postupak. Utvrdena mi je vanmatericna trudnoca u levom jajovodu i 20 dana nakon transfera mi je odma uradena laporoskopija pri sto su otstranjene dve tube. Tube su bili zapuseni i sa hidrosalping pa su otstranjeni kako bi se uklonila sledeca vanmatericna. Problem je u tome sto kada su radili laparaskopiju beta je bila 1450. Posle operacije je pala na 300. 3 dana posle je opet bila 500. Hospitalizovana sam , dali su mi inekciju metotraksat. Nakon 1 inekcije beta je porasla na 1000.danas sam primila drugu inekciju i neznam sta da ocekujem. Veoma sam uplasena i zbunjena. Nemam bol nemam ni krvarenje.

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.07.2016. 01:25

Da li je na PHD nalazu dokazana vanmaternična trudnoća u jajovodima?
Ako nije moguće je da je trudnoća ili unutar maternice ili u rogu maternice ili abdominalno.
Svakako morate biti u bolnici i na opservaciji dok se vaše stanje ne iskristalizira.
Svakako bi bilo dobro napraviti i kontrolni UZV.

_black89_

05.08.2016. 23:30

Poštovani, prije 3 mjeseca mi je ustanovljena vanmaterična trudnoća, odstranjen desni jajovod. Kako sam došla skroz kasno radili su mi klasičnu operaciju. Doslovno spašavajući život. Ja se sada osjećam veoma dobro, krvna slika ok, brisevi na ureoplazmu, mikroplazmu, klamidiju sterilni, od bakterija jedino mi je ustanovljena streptokok od koje se muž i ja evo već deseti dan liječimo terapijom ampicilina. Ultrazvuk i pregled su mi ok. Pa me zanima koliko da još čekam na sljedeću trudnoću, u ovom mjesecu će mi biti četvrti ciklus od operacije, Da li je to individualno od žene od žene ili se striktno preporučuje 6 mjeseci. Šta mislite da li mi je pametno prije sljedeće trudnoće uraditi hsg drugog jajovoda da vidim kakvo je stanje ili da rizikujem- pa šta bude. Doktor mi je rekao i napisao na otpusnom pismu da lijevi jajovod izgleda ok. Ali to je samo površinski pogledano.

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.08.2016. 22:10

6 mjeseci je optimum. Svakako bi dobro napraviti prohodnost drugog jajovoda.

Fiume1

10.08.2016. 21:50

Poštovani doktore,

dobar dan.

Ljubazno Vas molim za Vaše mišljenje;
imam 32 godine, prva mjesečnica sa 13 godina.
Prije 2 mjeseca smo odlučili raditi na djetetu.
Zadnja uredna menstruacija 04.07.2016 i nakon toga dolazi nova menstruacija 31.07. sa malo jačim grčevima te boli u križima.
Bila je malo obilnija. Nakon završetka menstruacije koja je trajala do 6.08. imam spolni odnos 07.08. nakon čega dobivam smedji iscjedak; jako malo tragova, najviše se vidi pri brisanju.
Kako iscjedak dolazi i dalje, imam neki predosjećaj i radim dva testa na trudnoću, oba pozitivna 09.08.
Danas, 10.08. idem vaditi krv i nalaz je hcg 149,8 IU/L.
Nalaz ginekologa i ultrazvuka:
Uterus AVF, primjerene velicine i strukture. Endometrij debljine 6 mm trolinijski. Oba jajnika primjerene velicine i strukture. Uz lijevi jajnik hipoehogena strukture 16x10 mm, ali bez cirkulacije. U Douglasu slobodna tekućina stupac 23 mm.
Preporuca se kontrola hcga za 2 dana, a u slucaju bolova hospitalizacija.

Palpatorni nalaz uredan. U spekulima obilniji smedji iscjedak


Po Vašem misljenju, koje su sanse da se radi o vanmatericnoj trudnoci?
Zadnjih dana imam neki "feeling" u tom predjelu, bez bolova.
Danas nakon pregleda osjecam svoj lijevi jajnik, lijevo iz moje perspektive ( da li je to isto sto i lijevi jajnik na nalazu, jer ne znam iz koje perspektive doktor pise)?
Nje to bol, vec onaj osjecaj kao pri ovulaciji ili drugog dana menstrucije.
Inace imam uredan ciklus od 28 dana.

Strah me vanmatericne trudnoce, pa vam se unaprijed zahvaljujem na misljenju.

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.08.2016. 14:55

Svakako da bi se moglo raditi o vanmaterničnoj trudnoći. Sugeriram da se javite na pregled u bolničku ustanovu, gdje ćete biti hospitalizirani i vadit će vam se beta HCG.
Ne vjerujem da je trudnoća u maternici jer je endometrij samo 6mm. Da je trudnoća u maternici isti bi trebao biti dva put deblji.

Fiume1

11.08.2016. 16:50

Puno hvala, doktore.

Ako smijem još samo par pitanja;

- nova ovulacija bi trebala biti ovaj vikend - da li po vama endometrij to i pokazuje?
- koliko bi mi trebao pasti HCG na kontroli u slučaju da trudnoće više nema? Kojoj brojci treba težiti, da se tako izrazim,
koja bi bila znak da je bila riječ o spontanom pobačaju?

- što mi još možete preporučiti da pitam liječnika sutra, kako bih izvukla najbolje moguće informacije za svoje zdravlje?

- na što da pripazim i u kojem slučaju moram odmah u bolnicu (a da nisu jaki bolovi)?

- što bi mogla biti ta struktura kod lijevog jajnika, koja je bez cirkulacije?

Danas "osjećam jajnik" samo kad se krećem više od 100 metara i slično.


Puno hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.08.2016. 03:25

Morate se odmah sutra javiti ginekologu i u bolnicu. Ne radi se o trudnoći u maternici ako ej endometrij 6mm a kamoli o spontanom pobačaju.
Stvar je vrlo ozbiljna i tako je shvatite.